Franța – schimbare politică și… antropologică!


Mai întîi, datoria! Rezulatele finale comunicate de Ministerul de Interne francez

http://elections.interieur.gouv.fr/legislatives-2017/FE.html

Postez mai jos două fotografii gif dinamice care ilustrează perfect schimbările petrecute la alegerile încheiate ieri față de cele din 2012. Prima reprezintă harta Franței în culorile politice de atunci și de acum. Violetul închis al majorității prezidențiale de acum nici nu apar pe harta din 2012, partidul prezidențial fiind înființat în aprilie 2016. În schimb „petele de culoare” reprezentînd partidele tradiționale își reduc semnificativ suprafața între cele două repere.

12713815

Aici linkul către articolul care explică harta

http://www.francetvinfo.fr/elections/legislatives/carte-avant-apres-legislatives-entre-2012-et-2017-la-vague-en-marche-en-un-gif-anime_2242845.html#xtor=EPR-51-%5Bcarte-legislatives-entre-2012-et-2017-la-vague-en-marche-resumee-en-un-gif-anime_2242957%5D-20170618-%5Bbouton%5D

În cea de-a doua imagine gif avem ilustrat faptul că compoziția „antropologică” a noului parlament este înnoită cu 75%!

12714407

Aici articolul explicativ

http://www.francetvinfo.fr/elections/legislatives/en-images-legislatives-le-gif-anime-qui-prouve-le-renouvellement-inedit-de-l-assemblee-nationale_2243671.html#xtor=EPR-51-%5Babstention-degagisme-parite-ce-qu-il-faut-retenir-des-elections-legislatives_2243691%5D-20170619-%5Brelated%5D

Ambele fapte sînt recorduri istorice. Cum la fel este și faptul că în actualul parlament au fost alese 233 de femei.

Sigur, recorduri istorice sînt și nivelele de absenteism/ abstenționism din ambele tururi ale recentelor alegeri!

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

9 răspunsuri la Franța – schimbare politică și… antropologică!

  1. Dorin tudoran zice:

    Oximoronic, precum multe in ziua de azi. Pe de-o parte schimbările masive confirma ca oamenii si-au zis „Asa nu se mai poate”. Pe de alta parte, absenteismul parca ar zice ca oamenii își zic „Nu-mi pasa, tot nu se schimba nimic din mecanism, doar actorii politici se schimba”. Întrebarea la care vom afla răspunsul abia peste niste ani este: cât de mult poți avea încredere pe schimbări produse (si) de absenteism?

    Apreciat de 2 persoane

    • dezideriududas zice:

      Scriam ca voi intervenii mai rar, dar acum e cazul….Brancusi cu a sa rezolvare a dilemelor, prin unificarea contrariilor, nu stiu daca avea deja in epoca termenul, oarecum miticesc ( de la Mitica, nu de la mit…), contrapus unificarii, oximoromul….Oximoromul exprima o ironie sau un adevar usturator. Ca realizarile noastre sa exprime un Adevar sau o Lucru serios izbavitor, cred ca ar trebui sa (re)incepem altceva….

      “Materia este spirit care se mişcă suficient de încet pentru a putea fi văzut” – Pierre Teilhard de Chardin

      Apreciat de 2 persoane

  2. Întrebare legitimă, dar cum spuneai cu răspuns întîrziat. Cel mai mare absenteism, de peste 75% a fost la grupa de vîrstă 18 – 25 ani, ceea ce mă face să cred că tinerii nu cred nici în schimbarea clasei politice…

    Apreciază

    • Alexandre Spahiu zice:

      Cel mai mare absenteism a fost – ca si in turul 1 – la extreme. Fi si FN.
      De remarcat FN calificat de muti dobitoci drept „extrema dreaptă” are din 8 alesi 6 care vin din Nord ( zonă săracă, dezidustrializată, zonă a stîngii )

      De remarcat ca aceste două formațiuni au pierdut cca 5 milioane de voturi intr o lună ( in raport cu prezidentialele )

      Apreciat de 1 persoană

  3. mihaidg zice:

    Ma bucur ca te bucura si schimbarea antropologica, dar sper ca nu le consideri pe doamne ca facind parte din alta specie. Tot „animale politice”, cum bine stii.

    Apreciat de 1 persoană

Comentariile sunt închise.