Kavafis, Ungaretti și frații lor au înflorit!


Teii de pe bulevardul central au fost replantați pe 28 noiembrie 2015, iar acum sînt cu toții înfloriți. Eu estimam că vom avea parte de florile și parfumul lor în vreo 3 – 4 ani de la transplatarea lor din Italia, dar se vede că sînt soi bun! Azi, cînd am simțit parfumul, am crezut că vine de undeva de la niște tei maturi din parc. Cînd am ridicat ochii, am crezut că nu văd bine. Sînt încărcați de flori, toți…

E poate momentul să ne reamintim acea mișcare civică de peste trei ani, care a condus la reîmpodobirea cu tei a bulevardului, de zecile de tineti din Iașul iubește teii, cu Alexandrina Dinga în frunte, și Grupul academic, de sutele de particioanți la mitingurile de protest, de miile de semnatari ai petițiilot. de cei circa 15.000 de participanți la consultarea publică, de sprijinul acordat de specialiști precum profesorul Mandache Leucov sau regretatul inginer Lupu, unul dintre cei mai buni dendrologi pe care Iașul i-a avut vreodată. A apucat să vadă replantarea, din păcate nu și prima înflorire.

Și ca să nu se uite, să nu uite nici edilii abuzivi, nici noi cetățenii – în cei trei ani de luptă civică aproape fără pauză, au mai fost stopate doup crime împotriva orașului și a mediului acestuia. Mai întîi, blocarea tăierii  a peste 600 de arbori în parcurile din Copou, marcați mișelește, unde administrația locală voia să dea liber la un proiect imobiliar dement, pus la cale de un rahat de „developăr” de la fața locului. Cu acel prilej sute de persoane din întreaga țară, de la Suceava la Craiova și de la București la Cluj, dar și lume – Germania, Franța, Canada, Australia, SUA etc – au manifestat o solidaritate exemplară, găsindu-și un „frate”  între arborii în pericol din Copou. Le mulțumesc încă o dată. Și apoi, stoparea distrugerii parcului – cu tot cu cel mai spectaculos grup de platani din Iași – dintre Teatrul Național și bulevardul central, pentru a face o parcare subterană, fruct al cîrdășiei dintre Primărie și filiala pe Moldova a biserivii strămoșești! Dumnezeu să-i ajute după intențiilenși faptele lor necurate!

Aici e Kavafis…

19149478_10203121654359256_4012323249390165826_n

Iar aici Ungaretti…

19145985_10203121653039223_6151903586149252666_n

Cu regretatul inginer Lupu în 28 noiembrie 2015, la replantare!

dsc01091

 

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Kavafis, Ungaretti și frații lor au înflorit!

  1. angelicabutnarasu zice:

    Cred si eu ca iti creste inimioara de bucuria parfumului din tei, si la toti care ati militat pentru replantarea pretiosilor copaci! Sigur si D-l Lupu se bucura oriunde ar fi acum, si speram sa nu mai apara vre-un ,,edil” pentru a-i reteza din nou punind nus-ce arbori chinezi…Vorba ceea, D-zeu a facut Cerul si Pamintul, restul este ,,made in China! Iata ca Kavafis, Ungaretti si ai lui frati, s-au facut baieti mari, crescind rapid si binesanatosi, chiar si tu te-ai ,,maturizat”prin ,,jos codita”de bunavoie si nesilit de vre-un ,,organ”…

    Apreciat de 1 persoană

  2. Inima lui Dumnezeu este mișcată ori de cîte ori inima copiilor Săi este încercată, ne spun înțelepții Părinți ai Pustiei… Slujitorii de astăzi ai Bisericii strămoșești sînt ocupați cu activități mult mai mănoase, decît să-și piardă timpul cu astfel de „nimicuri” precum tăierea unor copaci sau mutilarea unui oraș prin infestarea lui cu tot felul de construcții frizînd un elefantiazis urbanistic pernicios… Multe dintre fețele bisericești (mai înalte sau mai scunde) (și) de pe meleagurile noastre muntene suferă de aceeași cecitate patologică și, în megalomanismul lor, chiar n-au nici un vizavi față de gravele probleme cu care se confruntă comunitatea și oamenii ei, pe care-i tratează doar ca pe un fel de membri cotizanți la tot felul de manifestări, care de care mai lipsite de spirit și de frică de Dumnezeu… Felicitări celor care la Iași au reușit în ceea ce la noi, la Ploiești, nu s-a putut! Aferim lor!

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s