Liviu Antonesei – Cum produce mintea opere? Filmul complet!


Craiova_Antonesei

Am primit acum cîteva ore filmul complet și editat al conferinței de la Craiova din 21 mai, împreună cu permisiunea poetului Nicolae Coande, gazda mea, de a-l face public. Îi mulțumesc frumos și pentru prilejul de a mă adresa publicului craiovean, dar și pentru permisiune. Mulțumesc, de asemenea, Dnei Emi Chirea și Dlui Florin Chirea pentru toată munca lor – filmare, editare, montaj etc – care au făcut posibilă păstrarea acestei mărturii. Nu în ultimul rînd, mulțumesc celor care m-au însoțit în aproape toate cele 24 de ore petrecute la Craiova, scriitorii Nicolae Coande, Horia Dulvac – și Doamnei Sale -, Marius Dobrin, Ion Maria. Și, desigur, mulțumesc publicului craiovean, atît de cald, atît de empatic… Fotograafia de deasupra aparține Dlui Florin Chirea…

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

12 răspunsuri la Liviu Antonesei – Cum produce mintea opere? Filmul complet!

 1. Dana (Mara) zice:

  Va propun un exercitiu de imaginatie: cu tot bagajul de talent si de cunostinte acumulate, daca nu publicati nimic pina in prezent – numai sa zicem carti in specialitatea dumneavoastra – va puteti imagina existenta fara a scrie si publica proza si poezie? Unde poate fi canalizata aceasta energie creatoare atunci cind nu se poate manifesta pentru a nu se transforma intr-o frustrare, in energie negativa , coroziva. Va puteti imagina numai in postura de cititor bun, cuminte, intelept, consolat?

  Un bonus – continuare la serialul „Miorita”, o gluma blinda a domnului Sora:
  http://adevarul.ro/cultura/arte/mandru-oita-mea-scris-filosoful-mihai-Sora-facebook-despre-desenul-lui-1_592ef9d35ab6550cb8a4b365/index.html

  Apreciat de 1 persoană

  • Nu, nu-mi pot imagina, pentru că, de la 4 – 5 ani, cînd m-a învățat bunica să citesc – folosind Biblia si Scînteia! -, am spus că voi fi scriitor. În ciclul primar, scriam romane cu nemți și partizani sau cu indieni si cow boys… Sigur, pastiate după filmele pe care le vedeam… Cred însă că, dacă vrea, fiecare își poate o cale, măcar de spectator, dacă nu de actor al procesului creativ… Mulțumesc pentru link.

   Apreciază

 2. DanutM zice:

  A republicat asta pe Persona și a comentat:
  Iata inca o postare recenta a domnului Antonesei care ar putea interesa pe unii dintre cititorii blogului meu; mai ales pe cei care au darul scrisului si al creatiei artistice in general.

  Apreciat de 2 persoane

 3. vasilegogea zice:

  Dragă Liviu,
  m-am așezat în fotoliu și am închis ochii. Mi-am imaginat că mă aflu printre auditorii tăi de la Craiova (unde n-am ajuns încă niciodată!).
  Mărturisesc, chiar cu gratitudine, că m-am regăsit în bună măsură în această aventură a urmăririi propriei minți în plină lucrare de „opere”.
  „Agonizează” încă și în mintea mea „teme” sau „noduri generative” nedezlegate, amînate, intermitent „uitate”.
  Marea problemă, cum foarte delicat și poetic ai sugerat și tu în conferință, pentru astfel de „noduri” e că nu există „soluția Alexandru Macedon”!
  Există, însă, iată conferințele organizate de Nicolae Coande!
  Și pentru asta îl iubim noi pe poetul din Bănie!
  Mulțumesc pentru posibiliatea ce mi-ați oferit-o de a vă asculta și vedea pe amîndoi!

  Apreciat de 2 persoane

  • Cu mare drag, frate Vasile. Adevărul este că va trece viața toată, nu vom ajunge la un răspuns complet, dar ne vom întreba mereu. Și, poate, chiar asta comtează, pînă la urmă, e mai interesant drumul decît ținta! Și, da, Nicolae face niște lucruri admirabile acolo, la teatrul din Bănie…

   Apreciat de 1 persoană

 4. dgontelus zice:

  Utilitatea și originalitatea conferinței rezidă, indubitabil, în complementaritatea artă-știință, asumată ca atare de către conferențiar, în cea mai deplină cunoștință de cauză. Concluzia care se impune, dincolo de meditația la holografia impusă de cvartetul percepție-memorie-imaginație-gândire, precum și de relativitatea distincției normal-patologic, în psihologia clasică-psihologia clinică-psihanaliză-psihiatrie (inclusiv curentele antipsihiatrice) ori de ubicuitatea unui alt cvartet, mai tehnic, mai aproape de modus operandi, ce conduce firesc la ars bene dicendi, și anume transfer-extrapolare-substituție-analogie este aceea – concluzia, evident – că raționalizarea iraționalului este posibilă parțial, în cel mai bun caz și, agnostic sau supragnostic, ,,eu cu lumina mea sporesc a lumii taină”. Felicitări!

  Apreciat de 1 persoană

 5. dgontelus zice:

  Dacă există un mister al Creației, om și cosmos, deopotrivă, acesta nu este legat de structura acesteia, ci de temporalitate, adică de posibilitatea sa de existență. Timpul, variabil de la neviu la viu, iar în cadrul viului, de la funcționarea unei celule și până la mixtura discutabilă creier-minte este marele mister, taina care le revelează celor care înțeleg că nevizibilul este superior vizibilului faptul că spiritualul conduce materia, iar nu invers, așa cum se iluzionează cei mai mulți oameni.

  Apreciat de 1 persoană

 6. dgontelus zice:

  Interdependența materie-spirit este evidentă, incontestabilă, dar dacă ar fi perfectă, cu adevărat, aceasta ar însemna, automat, că libertatea, în sens de liber arbitru nu există, este doar un concept teoretic, fără corespondent în realitate. De altfel, asta susțin, mai nou, neuroștiințele, reîntorcând antropologia la interpretarea organismului uman, inclusiv a dualității creier-minte, în logica determinismului mecanicist. Dacă viața psihică este subordonată și redusă exclusiv la un joc mai mult sau mai puțin aleatoriu al moleculelor, care dictează bucuria ori tristețea, abulia ori concentrarea etc., atunci spiritul execută o partitură care-i este străină, fiind manipulat subtil sau grosier, dar fiind, oricum, în dependență clară față de materie. Aceleași molecule să explice, oare, intensitatea și conținutul trăirii fiecărui individ? Când sunt bucuros, eu văd culoarea roșie precum orice alt individ?…

  Apreciat de 1 persoană

  • Neuroștiințele sînt încă la firul ierbii și nu prea știu dacă se vor ridica de acolo! În rest, e la fel de sigur că există atîtea lumi cîți indivizi sînt… Să zicem, totuși, în privința echolibrului că e cvasi-perfect!

   Apreciat de 1 persoană

Comentariile sunt închise.