Stelian Țurlea, George Arion, Caius Dobrescu, eu, Horia Pătrașcu, Dorin David…


Cum s-ar spune ce fac la Bookfest! Dar trebuie să încep cu un regret. Vineri, cînd se lansează ediția a doua a romanului Orbi în tranziție de Stelian Țurlea, care îmi place la fel de mult și la recitire, nu voi fi în București. Anunț însă lansarea acestuia, ca să instig la lectură. Autorul a găsit tonul perfect, un fel de gradul zero al scriiturii, cum semnala un critic literar, pentru a releva lucruri atroce și/ sau sentimentale. Romanul își păstrează intactă prospețimea, dar din păcate și actualitatea tematică – de parcă tranziția noastră cea de toate zilele ar fi una fără capăt. Mai multe la linkul atașat.

https://www.librex.ro/blog/stelian-turlea-va-lansa-romanul-orbi-in-tranzitie-la-bookfest-vineri-26-mai-2017.htm

Orbi în tranziție

Sîmbătă voi ateriza dimineață pe Otopeni, așa că sper, după micul dejun, cazare, împrospătare, să ajung în jurul prînzului la Bookfest. Nu pentru muncă de la început, ci pentru asistență! Nu vreau să ratez lansările Crime Scene de la 14 și 15, cînd George Arion, maestrul plicier-ului românesc, și Caius Dobrescu, care după cum cred debutează în gen, își lansează romanele, după cum urmează:

Trucaj de George Arion

Un nou volum din seria Andrei Mladin! Romanul ne încântă cu tonul ironic și totodată melancolic, arătându-ne un protagonist încă mai spumos și mai profund decât până acum. În timp ce încearcă să descâlcească ițele unui mister de pe o insulă ridicată din adâncuri, Andrei Mladin ne prezintă arta lui poetică.

 Moarte în ținutul secuilor de Caius Dobrescu

Nu în ultimul rând îl menționăm pe Caius Dobrescu, care revine în atenția publicului de mystery&thriller cu volumul de față, despre care Carmen Mușat spune că „are toate ingredientele necesare unui thriller politic: o intrigă bine articulată, suspans, personaje pregnante… ritm și intensitate stilistică.”

Detectivul-arheolog Vlad Lupu caută legătura dintre persecuțiile din Ținutul Secuilor din anii ’50, mafia locală din zilele noastre și dispariția misterioasă a unei studente naționaliste.

La 16, 30 începe lansarea Operei poetice la standul Paralela 45. dar despre asta am făcut dimineață o postare separată!

În mare vitezp, la 17, trebuie să ajung la lansarea volumului de eseuri filosofice Pustiul binelui de Horia Pătrașcu, apărut la editura Eikon unde voi fi vorbitor. Voi dezvolta, cum cred, ceea ce a schițat pe coperta a patra: „În aria eseului, Horia Pătrașcu a fost una dintre cele mai importante descoperiri ale mele din ultimii 10 – 15 ani, în care am condus revista Timpul. Era pe atunci doctorand sau beneficiarul unei burse post-doctorale la Iași, dar nu am reușit să ne vedem vreodată! Nu ne-am văzut nici pînă acum și, probabil, ne vom vedea prima oară la Bookfest, la lansarea acestei cărți. O carte pe care am recomandat-o cu toată căldura lui Valentin Ajder, directorul Eikon. De ce? Pentru că este o carte așa cum îmi plac mie să fie cărțile de filosofie – deloc abstracte, ancorate în concretul vieții și al acestei lumi. Iar esențialul este că, indiferent de tema abordată, recunoști stilul excelent al autorului, stilul gîndirii – cel mai adesea au contre courant –, dar și stilul scrierii. Înainte de orice, un autor este stilul său, în ambele sensuri amintite.”

HoriaVPatrascu_PustiulBinelui_COPERTAh

După o oră, urmează lansarea tromanului lui Dorin David Primii pași, apărut tot la Eikon. Mă bucur să fi urmărit cariera tînărului coleg încă de la început, de la primul din eseurile sale despre Eliade și Culianu. Mă bucur, de asemenea că, atunci cînd conduceam Adenium, i-am publicat prima carte de proză, o excelentă colecție de povestiri… Aici, își anunță autorul lansarea:

https://dorindavid.wordpress.com/2017/05/25/lansarea-romanului-primii-pasi-la-bookfest/

DDavid_coperta 1

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Stelian Țurlea, George Arion, Caius Dobrescu, eu, Horia Pătrașcu, Dorin David…

  1. dorindavid zice:

    Ma simt onorat sa fiu intr-o companie atit de buna. Multumesc!

    Apreciat de 2 persoane

Comentariile sunt închise.