Iar ne încîntă Radu Țuculescu!


copertaMacelariaKennedy

Face ce face fratele Țuculescu și mereu ne încîntă cu un nou roman. Cred că n-au trecut doi ani de la Mierla neagră și acum vine peste noi cu Măcelăria Kennedy! Cred că, de la Cu Stalin, sapa înainte!, cam o dată la doi ani se preocupă de încîntările noastre. Măcelăria Kennedy… Un week end frenetic în micuțul orășel Luna de Jos, neexistînd și o Luna de Sus în apropiere, acest nume fiind rezervat, pe bună dreptate, satelitului natural al pămîntului. Dacă în alte părți, miza prozatorului erau retrospecțiile, adesea afectuoase, alteori vituperante,  aici sîntem în prezentul week end-ului cu pricina, un prezent privit, pe de o parte, caleidoscopic – mai multe personaje și mai multe fire narative, care se împletesc de minune -, pe de alta cu foarte mult umor. Se întîmplă multe în cele trei zile, mai multe decît ne-am aștepta într-o localitate atît de mică – pregătirile pentru deschiderea măcelăriei cu numele din titlu, amoruri licite și ilicite, accidente de tot felul, ba chiar se trage și cu pușca de vînătoare, incident ce pune în suspensie deschiderea măcelăriei programată în lunea de după week end-ul zbuciumat. Să adăugăm personajelor umane, fiecare cu povestea și pitorescul său, familia de berze și cei doi îngeri ca supraghează, fără să se amestece, avanturile „lunaticilor”! Și să nu uit marele eveniment de sîmbătă seara din pădure – concertul trupei Muscamor, înregistrat de radioul și televiziunea din Cluj, ba un cîntec și de Noni, autorul textului, cu telefonul, ca să-l ducă iubitei sale „săritoarea”, tocmai aflată în spital cu o colecție de fracturi. Dar Muscamor e totuși nimic comparativ cu vrăjirea publicului de către Marele Puric, pardon personajul este Marele Petric, și nici nu știu care e mai reușit, cel pe care-l știm sau personajul! Bun, întîlnirea se termină dramatic apoteotic, dar vă las să descoperiți singuri. Nu prea ies lucrurile după dorințele oamenilor în romanul acesta, iar noi murim de rîs! Asta e! Pînă la urmă, nici eclipsa, pentru care Sami Goldenberg zis Munteaurit a vîndut sute de ochelari speciali în urbe, nu mai poate fi urmărită… Cu puțin înainte de a începe se declanșează o puternică furtună cu gheață, care se oprește imediar după sfîrșitul eclipsei… Asta e. Cred că Măcelăria Kennedy, în ciuda întîmplărilor dramatice, este unul dintre cele mai tonice romane pe care le-am citit în ultimii mulți ani! N-am văzut sînt fie programată vreo lansare la Bookfest, dar dacă treceți pe acolo, nu ezitați să mergeți la standul Polirom și să luați cartea. De altfelm cred că a intrat deja și în librării…

MKennedy4

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la Iar ne încîntă Radu Țuculescu!

 1. radu tuculescu zice:

  Multumesc, Liviule, sint incintat ca am un cititor fidel in persoana unui scriitor ca tine!

  Apreciat de 1 persoană

 2. vasilegogea zice:

  Mă bucur mult de această vestire!
  Felicitări lui Radu!
  Abia aștept să „intru” și eu în „măcelăria” lui: cu tot regimul alimentar la care sînt supus, îmi voi prepara un „grătar” baban!

  Apreciat de 1 persoană

 3. Ana Pop Sîrbu zice:

  Un foarte bun prozator ardelean pe care-l cunosc încă de la Cluj din vremea studenției. Radu Țuculescu are o proză bine irigată de dinamici contrastive ,de ”tipologii ” conturate în replica ”vorbei ardelenești ”(când e cazul !). Voi citi romanul .L-am rugat pe mesagerie să-mi trimită o carte de-a dumnealui ,cu ”mamabatrănă”,dar a zis că nu o avea .S-a epuizat . Felicitări pentru scrisul său !

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s