Horia Pătrașcu – De ce nu sînt de acord cu moartea


Titlul poate înșela puțin. Nu de moartea în sine este vorba – cu care cred că nimeni nu e de acord, dar se împacă cu gîndul! – ci despre eutanasie. Autorul este împotriva acestei proceduri de a ieși din viață, dar în același timp, enumeră arguementele adepților, pe care, de bună seamă, le respinge. Sînt totuși cîteva probleme lăsate pe dinafară – în condițiile în care eutanasia este permisă într-un număr foarte mic de țări, practic este o procedură accesibilă numai elitelor, oamenilor cu bani, săracii n-ar putea apela, în disperare de cauza, numai la clasica sinucidere. În afara de asta, din aceleași motive de legalitate, majoritatea indivizilor nu au cum să aleagă… Dacă eu sînt pentru sau contra eutanasiei? În acest moment, cînd sînt încă în bună formă, desigur că sînt împotrivă, dar habar nu am cum aș reacționa în condițiile unei suferințe îndelungate și degradante… Important mi se pare acum că problema este în sfîrșit dezbătută și la noi.

131e425903d877985015150ccd2b8162-jpeg

http://dilemaveche.ro/sectiune/societate/articol/de-ce-nu-sint-de-acord-cu-moartea

Iar aici, la pagina 611, găsiți textului cercetătorului jurist Alexnadru Sava referitor la tema dezbătută de unde se vede că s-a mai încercat odată o discuție. Autorul îmi comunică că mai sînt și alți colegi de la institut – Bogdan Olaru și Aurora Hrițulesc – care au scris pe această temă.

Dă clic pentru a accesa symposion_14_2_2009.pdf

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Horia Pătrașcu – De ce nu sînt de acord cu moartea

 1. angelicabutnarasu zice:

  Da ci ti-o venit azi? ,, De ce…cu moartea, ,, Cimitir cu fusta verde”…E bine ca se poate dezbate si in RO acest subiect delicat sensibil, nu oricine s-ar baga la un comentariu…doar cine a ingrijit un asemenea bolnav, poate vorbi…la noi fiind implicat si mentalul colectiv eminamente religios…sunt zeci de nuante…Am postat poezia lui MD. cu un comentar angelic, mare distractie si foiala, lume interesata de poala verde, aici cuvintul ,, cimitir nu impresioneaza, si nu mai spune,, inca” sunt in forma, arunca-l la cos, ce frumos e pe Pamint, suntem la lectii, treci la tabla!

  Apreciat de 2 persoane

 2. angelicabutnarasu zice:

  @H.Patrascu, L.A,
  Ia ti uita! vazui in dimineata ca dupa ,,Hax3, iar ,,suntem morti cu subiectul asta”zici tu! Nu ti lasi…Asa-i, daca DL. Patrascu punea de vre-o moarte naturala, ma plimbam si eu pe subiect…pina prin legile karmei, reincarnari, similitudini, premonitii, experiente schok, ehei, te lingeai pi deste, sa tot delirezi… da asa, Dle.Patrascu, sunteti expert in subiectul asta mortuar,bini documentat si chiar necesar, va multumesc pentru apreciere, pentru putin, mai bini sa vorbim despre cele vii si inviate, sau despre cei pi cari i-ai ajutat sa scape, , si te pot ingropa ei pi tini… Nu ti lasa bre, sa traiesti…bini! Ei, hai sa traim si sa lenevim Grandpa, imi miroase a weekend, di pi la o marti incoa…

  Apreciază

Comentariile sunt închise.