Liviu Antonesei – Grigore T. Popa, un mare savant cetățean


Textul care urmează este prefața pe care am scris-o pentru cel de-al doilea volum al seriei de scrieri ale lui Grigore T. Popa, a cărei editare și-a asumat-o tînărul medic Richard Constantinescu. Cum am anunțat în postarea anetrioară, volumul, intitulat Pericolul neisprăviților, va fi lansat joi 4 mai a. c., cu prilejul manifesărilor aniversare organizate de Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași, la împlinirea a 125 de ani de la nașterea savantului. Postez din nou afișul evenimentelor.

corect

Un mare savant cetățean

 

Recuperarea integrală a operei scrise a savantului cetățean Gr. T. Popa mi se pare una din cele mai importante activități de acest gen de care am știință în ultimii vreo zece ani. Vreau să-l felicit de la bun început pe Dr. Richard Constantinescu, pentru inițierea proiectului, cum felicit și Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași pentru sprijinul instituțional pe care îl acordă ducerii acestuia la bun sfîrșit. Dorința mea de cititor pasionat și iubitor al operei și a vieții exemplare a lui Gr. T. Popa este aceea de a avea toate volumele în fața ochilor. Că vor fi zece, douăsprezece, că vor fi mai multe volume, pentru că arhivele și publicațiile greu de găsit ne pot rezerva încă surprize, nu are importanță, cu adevărat important este să avem întreg corpusul la îndemînă. Este sarcina deloc ușoară pe care și-a asumat-o Richard Constantinescu și, sufletește, sînt alături de el, în cercetările sale, în laborioasa muncă de depistare de texte, de redactare și colaționare a lor, de adnotare, datare pentru unele texte, interpretare, în cele din urmă de editare.

Cred că îngrijitorul ediției a procedat foarte bine începînd-o cu Jurnalul unui savant român în America (apărut la Editura Filos din Bucureşti).Și asta din mai multe motive. În perioada dintre cele două războaie mondiale, mai multe zeci de tineri intelectuali români, de diverse formații academice, au beneficiat de stagii de pregătire în lumea academică a Statelor Unite, prin intermediul celebrelor burse Rockefeller.Gr. T. Popa a urmat cursuri de specializare la Universitatea din Chicago, apoi și la Londra. Cei mai mulți dintre bursieri nu au lăsat urme scrise ale trecerii lor pe acolo, dar trei dintre cei cu evoluție ulterioară remarcabilă au lăsat asemenea urme. Mă refer la criticul de artă Petru Comarnescu, cu excelenta carte publicată la revenirea în țară Homo Americanus, la psihologul Nicolae Mărgineanu, cu articole în presa vremii, dar cu mulțime de urme și în dosarul făcut de Securitateacomunistă, și desigur la eminentul savant Gr. T. Popa, cu jurnalul amintit. Un muntean, un ardelean și un moldovean, cum se vede! Este interesant că toți trei nu au fost interesați numai de dimensiunea academic-profesională a experienței lor americane, ci de întreg cosmosul american – de la arhitectura zgîrie-norilor la arte, de la afaceri și industrie la viața de zi cu zi a americanului obișnuit. Însă insist asupra experienței americane șidintr-un alt motiv – toți trei se caracterizează prin angajament democratic fără fisură, toți trei detestă extremismul politic de orice culoare, toți trei, dincolo de realizările indiscutabile în domeniile lor de elecțiune, au o mare deschidere către viața comunității, scriu și participă la activități care să contribuie la ameliorarea acesteia. Să ne amintim că, în 1946, în celebra conferință de la Ateneul Român, Grigore T. Popa afirma: „Lenin, Mussolini și Hitler, fiecare în felul său, au exercitat o dictatură”. Dacă nu ar fi compromise de utilizare abuzivă, despre toți trei, dar poate mai ales despre marele anatomist, aș spune că au fost niște activiști neobosiți, implicați în multe și felurite cauze bune.

De bună seam că nu putem pune o mulțime din caracteristicile atitudinal-comportamentale ale unei mari personalități exclusiv pe seama unei experiențe formative de circa un an în mediul american. O parte a acestor valențe se datorează fără îndoială inteligenței proprii, aptitudinilor, temperamentului, originii într-un mediu familial care apreciază faptele etc. Dar fără îndoială unele nuanțe ale personalității vizibile, de stil, pot fi puse pe seama experienței amintite. Ceea ce ne dezvăluie cel de-al doilea volum al ediției este uriașa diversitate a temelor abordate de savant în calitatea sa de publicist – de la situația lumii la starea filosofiei, de la aspecte de medicină socială la literatură și arte, de la portretele unor mari personalități la impresii de călătorie în lumea largă.Și abordează subiectele în articole de comentariu, cronici muzicale și teatrale, recenzii, note, conferințe la radio etc. Nimic nu pare să rămînă în afara preocupărilor unui spirit atît de deschis, de curios și neliniștit. Majoritatea textelor din volum de după anul 1936 au apărut în Însemnări ieșene, revistă pe care a creat-o împreună cu Mihail Sadoveanu și George Topîrceanu, cea mai importantă experiență publicistică ieșeană interbelică, demnă să se situeze în tradiția Convorbirilor Literare, a Vieții Românești și a săptămînalului cultural Timpul, editat de grupul istoricului A. D. Xenopol. Cred că editorul a procedat excellent deschizînd această cuprinzătoare și exemplară colecție de publicistică a marelui savant și om cu textul inedit Pentru ce vă ucideți, datat 1 Martie 1918, deci spre sfîrșitul primului război mondial, găsit în arhiva personală. Nu doar pentru că este dintre cele de la început, nici pentru că este inedit, ci pentru că articolul cuprinde cumva in nuce et in essentia trăsăturile unui mod propriu de raportare la lumea din jur, la problemele acesteia și dezvăluie cumva cheia în care trebuie citită viața, opera șifaptele unei personalități de excepție – un fel de scepticism activ, care se dovedește mult mai eficace decît ne-am putea imagina, o înțelepciune în serviciul faptei…

Liviu Antonesei

24 – 25 Octombrie 2016, în Iași

Pericolul neispravitilor_Gr. T. Popa-2

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

9 răspunsuri la Liviu Antonesei – Grigore T. Popa, un mare savant cetățean

 1. angelicabutnarasu zice:

  Felicitari pentru contributia ta la aceasta importanta lucrare, cu o recenzie profesionist condensata si bine calibrata prin domeniul artelor si nu numai, sugerindu-ne cheia in care poate fi citita opera acestui Savant…E o mare onoare in a scrie o ,,Prefata”pe o asemenea carte…DL. Richard Constantinescu a postat pe Fb. Afisul si comentariul meu multumindu-ne nominal, iar eu i-am promis ca vin joi la Festivitate, cu toate ca sunt plecata la Gracelend [o casa di vacanta la tara, hat, prin Suceava], si aveam de gind sa-mi petrec toata saptamina intr-o regala lenevie… ca prea m-am ostenit vorbind la Luna despre noile inceputuri astrologice pentru zodiile de pamint…Inca sunt uimita de amintirile rascolite prin subiectul ,,Gr. T. Popa”care ma duce la alte ramificatii, si tot asa, pot fi o Sheherezada moldava…sper sa ramin cu capul pe umeri, caci ma mindresc cu el!

  Apreciat de 1 persoană

 2. jacques zice:

  treci pe la mama Liviule, cred ca e si Hoppy inca la Iasi 🙂

  Apreciat de 1 persoană

 3. De la poetul Nicolae Turtureanu – Prima carte consacrată lui GR.T:P.,a fost (cred) o antologie alcătuită de regretatul nostru prieten, poetul Cătălin Ciolca. Volumul, intitulat ”În memoria lui Grigore T. Popa”, a apărut în 1999, cînd UMF Iași a primit numele celui sărbătorit/comemorat atunci și acum. Am comentat evenimentul în rubrica mea din ZDI, textul fiind reluat și în volumul de publicistică, ”Mătrăguna dulce”. Omagii celor care resuscită, periodic, memoria și fapta acestui savant care a încercat și – pe cît i-a fost omenește posibil – a reușit să demonstreze că ”bietul om” nu, nu trebuie să fie ”sub vremi”, ci deasupra lor.

  Apreciat de 1 persoană

  • Da îmi amintesc momentul 2009. Din păcate, nu văd să am cartea lui CC. Acum, ar fi vorba de toate scrierile care pot fi gasite – în presă sau inedite – cam zece volume după cum evalueaza Richard… Și, da, Grigore T Popa a fost dintre oamenii aceia rari care au dovedit că nu e obligatorie situarea „sub vremi”!

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s