Ziua Internațională a Țiganilor


Astăzi este Ziua Internațională a Țiganilor sau, dacă preferați a Romilor, deși toți cei de această etnie pe care îi cunosc preferă prima formulă. Le doresc tuturor o soartă mai bună decît cea de care au parte acum. Iar prichindelului botezat din acest film îi doresc viață lungă, sănătate și prosperitate. Pentru cea din urmă sînt deja șanse… Mulțumesc Dnei Vasilica Ilie pentru link…

Update – La Craiova, azi a avut loc premiera spectacolului cu opereta Voievodul Țiganilor de Johann Strauss – fiul. Mulțumesc poetului Nicolae Coande pentru informație.

 

http://cronicaolteniei.ro/craiova-premiera-spectacolului-de-opereta-voievodul-tiganilor-spectacol-dedicat-zilei-internationale-romilor/

 

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

21 de răspunsuri la Ziua Internațională a Țiganilor

 1. Vasilica Ilie zice:

  Mie mi-ar fi plăcut ca şi la botezurile de copii români să fie această „prosperitate”, nu numai la cele ţigăneşti… dar cred că ne despart obiceiurile şi mai ales, „darea de mână”… 🙂

  Apreciat de 1 persoană

 2. Larsen Elena zice:

  Tocmai am polemizat azi cu un fost elev , acum prosper ONG- ist, care a postat ca sarbatoreste ‘Roma Day ” ! Roma e….aceea cu tutte le strade……Cica tigan e interzis de legislatia UE ! I-am amintit de DEX, de DOOM, nimic , o tine pe-a lui, cica Rom . Mie nu mi-e rusine ca sunt romanca ,am prieteni tigani de toata isprava si romani cu care mi-e rusine !

  Apreciat de 1 persoană

 3. Larsen Elena zice:

  Acu o gluma ! Daca ar munci un rom, sudoarea muncii lui s-ar nimi….esenta de rom ? ( de unde necuratul….rrom, cu doi r ?
  Macar romaneste credeam ca stiu .

  Apreciat de 1 persoană

 4. corina1111 zice:

  Te fereasca Dumnezeu! La asa ceva!

  Apreciază

 5. Ion Fercu zice:

  Sărbătoare minunată! Urmată de o rugăminte. Coordonez realizarea unei monografii a orașului Buhuși. Din păcate, am găsit foarte puține documente despre țigani/romi (buhușeni). Nici liderii băcăuani ai romilor nu sunt prea interesați de participarea la acest proiect. Dacă este cineva dispus să ajute… Mulțumiri.

  Apreciat de 1 persoană

  • Mă alătur solicitării!

   Apreciază

  • dezideriududas zice:

   @ Ion Fercu

   Îmi dați o veste minunată ! Tatăl meu a fost medic acolo la Dispensarul TBC, cel de peste linii, de langă Fabrică….Abia aștept să-i spun si poate-mi dă ceva idei….legat de proiectul dvs. El avea printre pacienti mulți țigani/romi….Sper să nu uitați să scrieți de Gică Sinăuceanu. Noi, bacăuanii, am simțit un transfer uriaș de energie când a venit de la Textila la „SC…”….Eu aș trece chiar in motto-ul monografiei butada asociată lui, ” EU SUNT GICĂ DIN BUHUȘI…..ȘI-AM VENIT SĂ-I….F….PE R….” ( n-o finalizez/explicitez aici si-acum, că forța asta a marelui Gică mai acționează si-acum….) Oare ce mai face ? Spre deosebire de Chitaru, era un uriaș…..

   Apreciat de 1 persoană

 6. dezideriududas zice:

  La mulți ani !

  Apreciat de 1 persoană

 7. Ion Fercu zice:

  1. Va rog sa-i transmiteti urari de bine domnului doctor. Nu cred ca ma cunoaste. Acum, spitalul acesta are o alta destinatie: boli psihice. Multumiri pentru intentia de a ma ajuta. ! Astept eventualele sugestii/contributii.
  2. Din cate stiu, Sinauceanu este prin Bacau. Ma voi interesa. El figureaza in capitolul care trateaza Sportul…
  3. Zice-se ca bulibasa bulibasilor s-a dus in vizita la Ceausescu. Scrornicesteanul i-a spus ca va inalta munca pe cele mai mari culmi. ,,Auleo, manca-ti-as!, i-a raspuns bulibasa. Inalt-o cat mai sus, ca sa nu ajungem la ea! ”

  Apreciat de 1 persoană

  • dezideriududas zice:

   Vă mulțumesc pentru tata ! Va trebui să discut direct cu el despre asta in Bacău….E greu prin telefon deoarece nu prea mai aude bine….
   Ref. la monografia orașului…., acum, câteva idei :
   -Am câțiva colegi ( liceul George Bacovia Bacău- actual Ferdinand, promoția 1980 ) din Buhuși, Mihaela Baciu, Oscar Ghelber, Nelu Tapalagă, cărora o sa le scriu despre proiectul dvs..
   – Fiilor orașului, cei in plină activitate si reprezentativi ( aici îmi las o bornă de revenire – „Muzeul Satului”….), cred că ar fi interesant sa le oferiți o componentă speciala in lucrare, inclusiv cu scurte materiale scrise. Nu cred ca se obișnuiește, dar de la Constanța vă vom transmite o surpriză in acest sens….Un prieten comun al meu și al lui Liviu, Dorin Popescu, încearcă ceva asemănător dar pleacă…. de acum 2000 de ani….Voi scrie și aici ( blogul lui „Liviu din Ieși” ) propunerea lui. Deocamdată scriu acum conceptul său principal „VOLUM COLECTIV”…
   – La Bacău, „acasă”, am si monografia satului Bobîlna – jud. Hunedoara, satul natal al tatălui meu. Am gasit cateva lucruri extrem de interesante acolo. Voi reveni după ce voi avea din nou documentul in mână. Ca localizare temporală, tatăl meu a fost medic in Buhuși in perioada in care a activat acolo ( intr-o comuna invecinată – din câte rețin, prima de lângă Buhusi, pe șoseaua Bacău-Buhuși ), marele doctor roman profesorul universitar Ioan Lascar ( născut in Comanesti ). Am avut ocazia sa discut odata cu d-nul doctor Lascăr despre tatăl meu. Si tatăl meu s-a bucurat când a auzit….

   P.S. Ref. la bulibașa ….Trebuia să mearga si el la rabin…..

   Apreciază

 8. Ion Fercu zice:

  Multumiri!
  Pe Nelu Tapalaga , daca este vorba despre cel care lucreaza in sistemul bancar, il cunosc foarte bine.
  Ma bucura faptul ca imi oferiti repere/sugestii. Pentru ,,fii orasului¬ avem deja un draft/dictionar al acestora. Mai strangem. Orice gand va fi foarte bine primit!

  Apreciat de 1 persoană

 9. Ion Fercu zice:

  Oscar Ghelber, fiul grozavului dr. buhusean Ghelber, a fost in Buhusi, anul trecut. A vizitat, ca doctor, spitalul buhusean. Fireste, si-a vizitat si tatal, la cimitirul evreiesc.

  Apreciat de 2 persoane

  • dezideriududas zice:

   @ Ion Fercu
   Din păcate, in acea perioadă, nu discutam despre astfel de lucruri cu tata. O să-l întreb, bineînțeles, și de doctorul Ghelber, tatăl lui Oscar. Știu insă ca l-am intrebat “recent” de pastorul Richard Wurmbrandt despre care citisem că a fost bolnav de TBC in detenție la Tg. Ocna ( după ce a ieșit la pensie, tata a lucrat cățiva ani si la Tg. Ocna, la Sanatoriul TBC de acolo….). Eram intrigat că nu auzisem de cel care aproape că-l biruia atunci pe Ștefan cel Mare….Pâna la urma Ștefan cel Mare….a scăpat…, in câștigator ( aici, măcar aici, „mama lui….” l-a lăsat….), iar pastorul Wurmbrandt a ieșit pe locul 2…..Tata auzise de el, știa că fusese la Tg. Ocna, dar era vorba de anii ‘50….Am insistat, deoarece mi-am lăsat si-aici o bornă de (de)limitare .
   Știam de periplul lui Oscar și foarte puțin a lipsit să particip si eu la întalnirea organizată de colegii de la Bacău dedicată revenirii sale in România. Data viitoare, nu scapă….
   Ref. la Nelu Tapalagă. Da, el e „vinovatul”. Propun însă achitarea. Dăcă-l întâlniți spuneți-i că are de dat o bere că l-am scăpat…Să nu mai facă insă !

   Apreciat de 1 persoană

 10. O scurtă istorie a…

  Apreciat de 1 persoană

Comentariile sunt închise.