Sorin Antohi: Între „metafizicile ciobănașului” și „neantul valah”


Iată o conferință la care mi-ar fi plăcut să pot asista! Cred că SA este printre puținii autori români de azi care pot „rezolva” această chestiune sine ira et studio. Chiar și fără acel „sentiment românesc al urii de sine” despre care vorbea/ scria pritenul nostru comun Luca Pițu,,,

Afis conferinta Sorin Antohi

Muzeul Municipiului Bucureşti vă invită la ediția de primăvară a conferinţelor săptămânale organizate la Palatul Suțu.

Sorin Antohi vă așteaptă la o discuție despre Ontologiile etnice românești. Între „metafizicile ciobănașului” și „neantul valah”, desfășurată în ziua de joi, 23 martie 2017, orele 18.30, la Palatul Suțu.

Dintre toate tematizările „specificului naţional”, ontologiile etnice au mers cel mai departe în sensul construirii unei paradigme atotcuprinzătoare, autosuficiente, emancipatoare și chiar soteriologice pentru a gîndi și a (re)construi etnia-națiune ca modalitate radical singulară a condiției umane.

Astfel, prin ontologiile etnice, etniei-naţiune i se atribuie un Timp, nu doar o istorie; un Spaţiu, nu doar un teritoriu; o Fiinţă, nu doar un caracter colectiv; un Logos (adică un idiom local ridicat la înălţimea limbii perfecte/primordial/sacre), nu doar o limbă.

Conferința introduce conceptul de ontologie etnică, îi schițează istoria și îl aplică la lectura unor autori români ca Blaga, Vasile Băncilă, Mircea Vulcănescu, Cioran și Noica. Citiți în contextul antimodernismului european, acești clasici ai culturii noastre din secolul trecut își revelează deopotrivă genealogia intelectuală și semnificațiile profunde. Tentative paradoxale și mimetice de a crea patriotic/naționalist ceea ce este aprioric/dat/increat, ontologiile etnice constituie, odată depășită critic circularitatea lor intrinsecă, un instrument ideal de înțelegere, interpretare și analiză

Reclame
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Sorin Antohi: Între „metafizicile ciobănașului” și „neantul valah”

  1. d.p. zice:

    Si mie mi-ar fi placut sa asist la aceasta conferinta. Sorin Antohi este unul dintre putinii romani (pe care i-am cunoscut) care nu se impotmoleste never in banalitate, dimpotriva !

    Apreciat de 1 persoană

  2. eduardantoniu zice:

    As putea sa caut – totusi, stie cineva daca „valah” = „sud”? Multzam, scuze.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.