Lansare „Misterul mașinuțelor chinezești” de Florin Irimia


Joi, după cursuri, voi participa la lansarea excelentei culegeri de povestiri a lui Florin Irimia, cunoscut mai ales prin cele trei romane ale sale, dintre care două apărute relativ recent tot la Polirom. O cartea care mi-a plăcut foarte mult, sigur, în primul rînd din motive literare, pentru că despre literatură este vorba. Dar mi-a plăcut și din motrive, ca să spun așa, de reverberații, autorul are o metodă de utiliare a biograficului în ficțiune înrudită cu propria mea metodă. Ba chiar și teoretizează cumva acest lucru în Prolog, asemănător cu modul în care am procedat eu în prefața la culegerea Check Point Charlie. Dar să fiu clar, nu vorbesc despre vreo influență, habar nu am dacă tînărul meu coleg a citit cartea cu pricina, însă ajunge, pe propria sa cale, la o viziune apropiată, ceea ce este reconfortant în primul rînd pentru mine! În ultimul an și jumătate, am citit trei romane noi românești care mi-au plăcut foarte mult – cele despre care am vorbit și pe blog, scrise de Radu Pavel Gheo, Ion Fercu și Constantin Eftimie -, dar e prima culegere de povestiri care îmi place la fel de mult. Poate pentru că apar mai multe romane în zilele noastre sau, poate, pentru că această culegere de povestiri ar putea fi privită și ca un – vorba lui Eliade – „roman indirect”. Mai multe informații despre carte, autor și lansare, mai jos…

irimia

 

Florin Irimia dezvăluie Misterul maşinuţelor chinezeşti, la Iaşi

Joi, 23 martie, de la ora 18:30, la Librarium Palas Iaşi (Str. Palas nr. 7A), scriitorul Florin Irimia va intra în dialog cu cititorii ieşeni, cu prilejul lansării celui mai nou volum de povestiri, Misterul maşinuţelor chinezeşti, apărut în colecţia „Ego. Proză” a Editurii Polirom, disponibil în curînd şi în ediţie digitală.

 Invitaţi: Emanuela Ilie,  Liviu Antonesei

Moderator: Adrian Botez
 Misterul maşinuţelor chinezeşti este o colecţie de patruzeci de povestiri interconectate şi tot atîtea episoade din viaţa unui (viitor) scriitor, nu neapărat cel care şi-a pus numele pe copertă, dar nici foarte diferit de el. Patruzeci de povestiri care se pot citi asemenea unor capitole de roman şi în care memoria şi ficţiunea, nostalgia şi suferinţa se completează reciproc pentru a forma un univers personal populat cu tot felul de creaturi, cînd blînde, cînd fioroase, cînd amuzante, cînd melancolice, cînd protectoare, cînd reci, cînd pur şi simplu ciudate.

 

„Torturat, ca noi toţi, de un irepresibil sindrom Peter Pan, Florin Irimia porneşte, în Misterul maşinuţelor chinezeşti, în căutarea propriilor «à côté de chez…». Adică îşi retrăieşte, scriind, propria copilărie petrecută în decorul sordid al ultimului deceniu comunist, transmutînd viaţa imediată a copilului într-o introspecţie de multe ori dureroasă.

Căci nu atît mulţimea de întîmplări comice şi de «faze», cum ar spune Ovidiu Verdeş, pe care autorul şi le aminteşte, povestindu-le cu un talent şi o plăcere evidente, sînt partea cea mai intensă a cărţii, ci căutarea obsedantă a vechilor traume, a crăpăturilor din porţelan, a punctelor freudiene de calcifiere din propria biografie, atîta vreme refulate, prin care autorul îşi citeşte, ca-n liniile din palmă, viaţa actuală. Florin Irimia nu caută copilul pierdut, copilăria pierdută, ci, prin ele, se caută pe sine însuşi. În acest proces, ficţionalizarea, mergînd pînă la construirea amintirilor-paravan şi la modelarea întîmplărilor în sens estetic, este uneori evidentă şi necesară: un coşmar străvechi, cu mama care-şi decapitează fiul, e retrăit în realitate odată cu moartea tragică a acesteia. O întîmplare de o mare cruzime, cea a descoperirii de către copil a jucăriilor care nu erau pentru el, îl aduce-n lumină pe tată, marele histrion al cărţii, cel care schimbă măşti şi femei ca un prestidigitator. Ei sînt cu adevărat eroii «misterelor» lui Florin Irimia, drama divorţului părinţilor (mai curînd pusă-n scenă decît cu adevărat rememorată) e adevărata miză, de o tristeţe de multe ori insuportabilă, a cărţii sale.

Dincolo de toate acestea, povestirile din volum respiră o ingenuitate, o naturaleţe, o lipsă de fasoane literare care mie mi-au amintit de cărţile lui Cezar Paul-Bădescu şi mi-au plăcut mult. Sper să placă şi cititorilor.” (Mircea Cărtărescu)

 

Florin Irimia (n. 1976, Iaşi), lector doctor la Facultatea de Litere a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Semnează cronici literare începînd cu anul 2001 în calitate de colaborator al revistelor Observator cultural, Noua literatură, Dilemateca, România literară, Timpul şi Suplimentul de cultură. În 2009 debutează ca prozator în revista Noua literatură (sub pseudonimul Eduard Tăutu), iar în 2011 publică romanul de debut, Defekt, la Editura Brumar. Este prezent în antologia Alertă de grad zero în proza scurtă românească actuală (editor Igor Ursenco), apărută la Editura Herg Benet. A mai publicat proză scurtă în revistele Familia, Timpul, Zona literară, precum şi în Ziarul de Iaşi. La Editura Polirom i-au mai apărut romanele O fereastră întunecată (2012) şi Cîteva lucruri despre tine (2014).

 

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la Lansare „Misterul mașinuțelor chinezești” de Florin Irimia

 1. Ion Fercu zice:

  Il invidiez pe dl Florin Irimia. Cu LA alături ( nu doar numai cu romanul minunat…) va avea o lansare de poveste!

  Apreciat de 2 persoane

 2. eduardantoniu zice:

  Intrucat numa’ ce’am venit si io dupa prima zi la Conti, intreb si io – ca prostu’: „Misterul maşinuţelor chinezeşti, la Iaşi” o avea de’a face si cu Preh http://ziaruldeiasi.ro/stiri/preh-a-inaugurat-oficial-sediul-de-la-iasi–154693.html ? Multzam, scuze.

  Apreciat de 1 persoană

 3. d.p. zice:

  Misterul maşinuţelor chinezeşti mi se pare un volum foarte serios cu atit mai mult cu cit autorul „retrăieşte, scriind, propria copilărie”. Florin Irimia pare a fi un prozator excelent, pe care se poate miza pe termen lung.

  Apreciat de 2 persoane

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s