Dan Merișca – 60


 

DMerisca zDacă nu ar fi fost accidentul acela electric – pe cît de tragic, pe atît de stupid! – din noimebrie 1991, Dan Merișca ar fi împlinit astăzi 60 de ani! Un bun prilej să ni-l aducem în memorie pe unul dintre autorii foarte promițători ai sf-ului românesc, dar și pe unul din marii animatori ai domeniului, un adevărat „bacil cutural”, cum se spunea între cele două războaie despre Petru Comarnescu. De altfel, activismul său cultural nu se limita doar la zona sf-ului. În anii optzeci, la Casa de Cultură a Studenților. unde lucra, a inițiat și un club de break dance, iar prezența sa în revistele studențești ieșene, Dialog și Opinia studențească, era constantă. Pe lîngă cei care aleseseră de la bun început domeniul sf, Dan a reușit să atragă și o mulțime de autori din presa studențească și din literatura poreclită main stream – că a reușit asta cu Dan Alexe, Sorin Antohi sau cu mine, poate nu e de mirare, noi eram vechi cititori ai revistei săptămînale de sf care era scoasă de redacția de la Știință și Tehnică, dar a reușit asta cu regretatul Luca Pițu, ba chiar a reușit atît de bine încît LP a scris cîterva eseuri în domeniu. Mai mult, cînd m-a convins pe mine să particip cu traduceri la fanzinul editat pe lîngă Cenaclul Quasar sau pentru almanahuri tematice, am luat Van Vogt sau Philip Jose Farmer de la Luca! Pînă la urmă, și unul din puținele premii literare pe care le-am luat în această viață i se datorează. La mijlocul anilor 80, -a înscris cu de-a sila la categoria fantastic a Convenției sf care avea loc la Iași, și am fost premiat! Voi reposta aici linkul de la articolul de pe blogul meu unde am scris, în noiembrie trecut, despre comemorarea de 25 de aniu a plecării lui Dan dintre noi. De acolo, puteți descărca, în format pdf. singura carte a lui DM, cea de-a doua ediție, revăzută și îmbogățită, și tot acolo puteți citi Cronologia Dan Merisca, o reconsituire a vieții, faptelor și operei lui DM realizată, cu acribie de istoric, de Sorin Antohi. Mai postez și linkul către un artic0l dedicat lui Dan de către Dl Aurel Cărășel în revista Nautilus. Pentru cea de-a doua fotografie îi mulâumesc prietenului Virgil Babii…

https://antoneseiliviu.wordpress.com/2016/11/21/25-de-ani-de-la-plecarea-lui-dan-merisca/

http://revistanautilus.ro/dictionar-sf/merisca-dan-1957-1991/

Dan Merisca

Update – Iar aici linkul către niște poezii scrise împreună de Dan și Lucian Merișca și semnate Dragoș Mondian…

http://www.omnigraphies.com/content/drago%C5%9F-mondian-sigur-asta-nu-e-poezie

Reclame
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Dan Merișca – 60

 1. Emil Butnarasu zice:

  L-am cunoscut pe Dan încă din vremea studenţiei. Un băiat de gaşcă, prietenos, deschis oricărui dialog pe teme ştiinţifice, literare sau muzicale. Avea un şarm inconfundabil şi o bună dispoziţie constantă. Avea încredere în ceilalţi şi era pus pe glume mereu.
  Descindea dintr-o familie de dascăli. Tatăl său, Costin Merişcă a scris, la începutul anilor ’90, cartea “Tărâmul Gheenei” despre experienţa sa în penitenciarul de la Piteşti. Fratele său, Lucian, redactor la Radio Iaşi a continuat activitatea clubului Quasar de la Casa Studenţilor.
  La Quasar, a fost şi Iacob Macarov din Gura Humoruui, dispărut şi el prematur ca şi Dan, mare colecţionar de albume rock, aşişderea lui Sorin Dorneanu din Suceava.
  Cele mai alese gânduri peste timp pentru Dan şi Iacob !

  Apreciat de 1 persoană

 2. Liviu Birsan zice:

  Imi amintesc povestirile lui din Almanahurile Anticipatia cand eram adolescent… Ce trist. N am stiut ca a sfarsit atat de tanar. Uneori destinul e teribil , sa fii inginer electronist si sa fii electrocutat acasa….Grecii spuneau ca cei pe care zeii ii iubesc mor tineri. N am inteles multa vreme aceasta zicala stranie,dar cu cat imbatranesc cu atat o inteleg mai bine

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.