50 de ani de la „nașterea” lui Corto Maltese


pratt_1

Această postare este dedicată mai ales celor care au iubit și poate mai iubesc banda desenată! Grație lui Mati Botezatu, el însuși autor de BD, aflu că se îmălinesc 50 de ani de la lansarea personajului Corto Maltese de către Hugo Pratt, celebrul desenator italian. Mati scrie:

Omagiu Hugo Pratt la 50 de ani de la aparitia primului volum al seriei Corto Maltese. Prin colaborarea cu Dodo Nita – editorul lucrarii,  am devansat evenimentul semnalat, odata cu lansarea cartii mele „Hugo Pratt – nomad in Corto; Viata ca o banda desenata. Editura bucuresteana Cartea  copiilor a publicat anul trecut prima traducere in romaneste a aventurilor lui Corto Maltese: volumul 1 – Balada marii sarate. Am initiat o suita de articole dedicata importantului eveniment editorial. Au aparut deja 4 texte.
Multumesc prietenului parizian Mihai Dinu Gheorghiu pentru expedierea prezentului material. 
Corto
Și da, mati este autorul primei cărți din România dedicată lui Hugo Pratt șoi celebrului său personaj. Îmi face plăcere să-mi amintesc că am vorbit la lansarea cărții și că am semnalat-o în scris la apariție.
Mati
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la 50 de ani de la „nașterea” lui Corto Maltese

  1. Emil Răducanu zice:

    Una dintre bucuriile adolescenței noastre era posibilitatea de a cumpăra de la chioșcul de ziare revista Vaillant, rebotezată mai târziu Pif în 1969, facilitate posibilă datorită legăturii cu ziarul comunist L’Humanite. Serialul Corto Maltese avea un aer de mister, care-I dădea o identitate particulară între celelalte benzi desenate găzduite de revistă. Mărturisesc că mesajul ne cam depăşea, era de un alt nivel, iar noi, traitori pe meleagul mioritic şi copii fiind atunci nu aveam toate datele să-l înţelegem. Mai era şi părerea falsă că benzile desenate erau destinate doar copiilor, cred că şi astăzi mai persistă această părere, deşi la inapetenţa actuală pentru lectură ar putea fi o alternativă foarte bună pentru a atrage curiozitatea cititorilor de mesaje pe telefonul mobil…

    Apreciat de 3 persoane

  2. Emil Răducanu zice:

    Ei, îmi amintesc de Luca Pițu și de L’Histoire d’O, parcă el era posesorul BD-ului cu pricina…

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s