Alegeți-vă, cu noroc, Baba!


imgres

Azi, după cum spune tradiția, ba poate superstiția, ar trebui să ne alegem Baba norocoasă din cele nouă zile începînd cu ziua de mîine. Sigur putem alege și după aceea, numai că ziua în care alegem sau una deja trecută, că e un fel de delict de inițiere. N-am dubii că este o superstiție simpatică, dar de cînd eram copil, îmi alege Baba în fiecare an. Și, de cele mai mult ori, am ales bine! Și ca să și rîdem un pic în prag de primăvară, postez și niște mărțișoare comice tocmai sosite de la scriitorul Ion Fercu și culese de pe cîmpiile netului…

Conform tradiției, femeile sînt cele care își aleg Baba, însă în copilăria mea deja nu mai era un obicei rezervat lor. N-aș putea spune cînd anume a apărut obiceiul ca și copiii, bărbații, să-și aleagă Baba potrivită. Tata își amintea obiceiul ca ambigen, dar era din Bucovina, probabil singura regiunea a țării unde băieții/ bărbații primesc mărțișoare de la fete/ femei. Obiceiul în sine vine din neolitic, iar la noi este legat de Baba Dochia… Ca și alte obiceiuri păgîne, și acesta a fost asimilat de creștinism. În sfîrșit, Babele pot fi ales la întîmplare sau prin calcule plecînd de la cifrele din care este alcătuită data nașterii. În ce mă privește, prefer alegerea aleatorie – dacă e noroc, noros să fie – sau ghinion, desigur! Un link cu mai multe detalii aici

https://www.realitatea.net/cum-se-aleg-de-fapt-babele-obiceiul-din-mosi-stramosi-pe-care-multi-l-au-uitat_1896821.html

martisoaremartisor1

promotie1martie

1425034412e521e3fd

martisor4

8-martie_a

 

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

25 de răspunsuri la Alegeți-vă, cu noroc, Baba!

  1. Virgil zice:

    Eu nu imi mai aleg baba ca de obicei se lasa cu „viscoleala” 🙂 Asa dupa sufletu omului ar zice un mucalit

    Apreciat de 1 persoană

  2. Vasilica Ilie zice:

    Eu, de când mă ştiu îmi aleg baba pe 2 martie, corespunde cu ziua mea de naştere care este pe 2 aprilie.

    Apreciat de 1 persoană

  3. eduardantoniu zice:

    4 martie. Squire ’48, nu cutremur ’77.

    Apreciat de 1 persoană

  4. Larsen Elena zice:

    Distinsi Domni, da’ impartiti varsta babei dvs la 2 si gasiti repejor doua tinere de varsta ……rezultatului impartirii ! Vedeti sa iasa socoteala bine si sa nu dea cu rest, ca baba Dochia va gaseste oriunde !

    Apreciat de 1 persoană

  5. Ci misto si inspirata postare ai facut! Ci sa mai umblam cu cioara vopsita si cu subtilitati lingvistice, ala cu matura si farasul mi se potriveste cel mai bini, eu fiind pi-acasa, ca la hotel, asta da martisor mobilizator for me! De altfel, rid de cite ori vad postaream ta cu ,, Ce este lenea?, si Viorel Pavel mi-a trimis-o, iar de dimineata imi ridea pe fb un mare citat, cica ,,Lenesii au facut sa se miste Lumea! Colectionez deja citate cu lenesi, acum stiu, tu esti cel mai harnic dintre lenesi, ti-am zis eu, ca avem aceleasi Ursitoare! Baba mea e dintotdeauna cu aceleasi numar de cojoace,nu spui, e vesela, insorita si dragastoasa,in acea zi simt si bucuria strazii si-a pomilor, iar norisorii pufosi colorati imi scriu pe geam cu un degetel ,,Te iubesc ,fii voioasa, vie si incintata ca un copil!
    Sa-mi traiasca Baba cea vesela, norocoasa si insorita! Si a voastra!
    Ps. Da uiti cum lucreaza babele tali cu bini, mi-a si venit prietena elvetianca, si iar incep un turneu de promovare angelica pe la restaurantele moldave, m-a facut mama lenesa, da vezi cum misuna pi linga mini numa cei harnici si cu bani? Sa ai parte! mi-a urat Ursitoarele de martisor!

    Apreciază

    • Ha, ha, ha! Baba ta se manifestă chiar înainte de a sosi, cum văd! Adună despre leneși, că e un subiect bun – de la Oblomov de Goncearov încoace s-au mai scris niște cărți, dar subiectul e inepuizabil – ca și lenea!

      Apreciază

  6. mihaela grancea zice:

    Imi place matura pe faras..cu martisor. Uitasem de babe, O sa ma uit la prognoza meteo.

    Apreciat de 1 persoană

  7. mihaela grancea zice:

    Bine, o aleg pe cea din 9. „Pe cuvant de pionier”, nu m-am uitat pe net.

    Apreciat de 1 persoană

  8. mihaidg zice:

    auzi, da ceva alegeri mai tinere nu se pot face? cred ca tu ne aburesti cu babele

    Apreciat de 1 persoană

  9. Io, de cînd am aflat de existenťa şi minunatele-i fapte de vitejie, şi cum nici superstiťios nu mi-s, numai pe „ea” mi-am „ales-o”: Baba Novac, hehehe! Şi mi-a mers bine!

    Apreciat de 1 persoană

  10. Intr-un joc copilaresc am intrebat-o pe Baba Dochia ridicind doua degete scolaresti, daca am voie l a 2 zile de primit noroc, dragoste, fericire,sanatate, bucurie si succes, iar ea a raspuns, YES! Si din prima am primit un bonus, prietena elvetianca a sosit dornica sa ma incinte si rasfete a primavara, primul martisor mi l-a dat fiul meu-o bufnita expresiva, cu o margica in buric[am inteles aluzia]-deci voi fi inteleapta volens nolens cu un ochi pe anturaj, si celalalt, pe buric, iar la poarta fb-ului, pe mesaje si telefon, ma asteapta in sir indian oameni-luminite bucuroase sa ne trimitem urari de bine, poate s-o mai lumina Planeta! si dupa 8, urmeaza 9, Ziua Barbatilor puternici care accepta anul acesta provocarea schimbarilor karmice, fiind si ziua celor 40 de pahare, care-i si fac Sfinti! Asa cred ei, dar un batrin calugar mi-a spus ca masura reala aunui paharel este de 50 gr! Si undi se mai fabrica in zilele noastre asemenea paharute? Sa fii sanatos, cit poti de harnic, plin de succes si sa ai bucurie tu si tat neamul tau, draga LA!
    M-am jucat cu predictia ta, si chiar mi-a iesit! Vezi, lenesul nu le munceste, da le potriveste!

    Apreciat de 1 persoană

Comentariile sunt închise.