Liviu Antonesei: Zece miracole românești. Un poem


Am postat poemul acesta în zilele fierbinți ale protestelor, cred că în ziua a doua. Din pricina subiectelor fierbinți – scrisoarea către președinte, fotoreportajele protestelor de la Iași, alte comentarii la temele zilei – s-a bucurat de mai puțină popularitate decît alte postări. Cum este un poem care încă îmi place, mai ales pentru că surprinde oarecum caleidoscopic situația, îl repostez.

dsc02027

Zece miracole românești. Un poem

 

Se întîmplă în România. Și numai în România:

 

 1. Numai în România un popor poreclit vegetal are nevoie de un singur abuz că să urce pe scara evoluției pînă la clasa vertebratelor.

 

 1. Numai în România artizanul victoriei electorale a unui partid alege să moară cu partidul de gît la o lună de la victorie.

 

 1. Numai în România un filosof de o sută de ani coboară în stradă să arate tinerilor că uneori e mai important să schimbi lumea decît să o contempli.

 

 1. Numai în România un multimiliardar american, evreu și ungur totodată scoate sute de mii de ființe ale Domnului în stradă plătind cu 50 de lei omul și 30 de lei cîinele.

 

 1. Numai în România ministrul de Interne se minunează că SRI i-a trimis un sms de avertizare nesemnat și fără ștampilă!

 

 1. Numai în România Avocatul Poporului, supus la două presiuni egale și de sens contrar trece în cele din urmă de partea poporului. Și tot numai aici, după matură chibzuință, trece și biserica strămoșească de partea poporului!

 

 1. Numai în România, pe rînd, președintele pactizează cu poporul, Avocatul Poporului pactizează cu poporul, biserica pactizează cu poporul, poporul face și el după ilustrele exemple. Numai de n-ar muri poporul acesta sufocat de atîta uriașă dragoste…

 

 

 1. Nu sînt 10? Nu sînt! Dar pentru că numai în România un autor lasă un sfert din spațiu la dispoziția cititorilor săi, pe care îi suspectează a fi la fel de inteligenți ca și el!
Reclame
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

24 de răspunsuri la Liviu Antonesei: Zece miracole românești. Un poem

 1. rameau zice:

  noi , in Israel, nu ieshim in strada nici cand Nethanyahu a luat spaga de 700.000 lei folositi la trabuce si sampanie ..

  Apreciat de 2 persoane

 2. Dana (Mara) zice:

  https://www.agerpres.ro/externe/2017/02/02/israel-politia-a-inceput-evacuarea-sinagogii-din-colonia-neautorizata-amona-14-35-13
  Unde functioneaza o justitie independenta mai este o sansa pentru democratie. Curtea Suprema a Israelului a fost supusa unei presiuni imense si totusi a dat acest verdict de evacuare. Inca se mai poate, dar nu stiu cum va fi peste vreo 20, 30 de ani din felul cum se prefigureaza viitorul, societatile laice pierd teren.
  Nu-i bai, ne refugiem la budisti ca astia par mai rezonabili sau vin budistii peste noi.

  Apreciază

 3. Vasilica Ilie zice:

  Vă trimit şi eu două „poeme”. În al doilea, personajul principal este cel care l-a întâmpinat astăzi la Parlamentul României pe preşedintele Iohannis.

  Apreciază

  • Astea sînt, cum s-ar spune, răutăcisme! Nu-mi dau seama dacă meritam să-mu tulburați tocmai poemul, cînd e atîta loc în cyberspațiu… Inclusiv pe blogul meu erau spații mai adecvate!

   Apreciază

   • Vasilica Ilie zice:

    Domnule Antonesei, nu sunt răutăcisme, astăzi, preşedintele nostru a dat dezlegare la „distracţie plăcută” şi eu am zis că o să amuze aceste două clipuri. Sincer, nu am vrut să vă supere.

    Apreciat de 1 persoană

   • Nu m-ati supărat, nu sunt chiar așa de supărăcios, mi s-a părut că erau ma potrivite la postările legate de proteste, politică etc…

    Apreciază

  • Dana (Mara) zice:

   Doamna Vasilica Ilie, cu tot respectul dar nu cred ca putem face evaluari atit de aspre dupa ce acesti oameni poate nu au dormit citeva nopti la rind, au facut un fel de greva in Parlament stind cu rindul peste noapte. Nicusor Dan din cite stiu a fost olimpic la matematica, este drept nu jongleaza cu termenii juridici ca Ponta, dar macar nu este ticalos. Iar Mihai Gotiu are pregatire juridica si este de ani buni o voce relevanta in demascarea afacerii Rosia Montana. Si numai pentru acest lucru merita tot respectul nostru.
   O seara linistita si daca va linisteste marturisirea mea – sincera sa fiu mie imi pare rau pentru Grindeanu, este din alt aluat, am vazut si declaratia sotiei, poate merita sa ii fie acordata o noua sansa si sa speram sa se linisteasca lucrurile. Este pacat de aceasta dezbinare. Mie discursul presedintelui mi s-a parut firesc, poate si pentru ca sint ardeleanca si nu ma scandalizez la accentul molcom la care vad ca multa lume din sud face alergie. Sint aspecte de forma, dar sa analizam putin si fondul inainte sa judecam.

   Apreciat de 1 persoană

 4. Pingback: Liviu Antonesei: Zece miracole românești. Un poem | România curată

 5. Dana (Mara) zice:


  Tot respectul pentru Mihai Gotiu, natural, onest, spontan.

  Apreciază

 6. dezideriududas zice:

  IN LOGICA POLIVALENTA, IN ROMANIA ACTUALA, 8 + 7 = 10 ( sa ma scuze dom’Tudoran daca aici seman mai mult cu domnu’Jack, despre care nea’Andrei scrie in cartea sa, « Fata catre fata – Intalniri si portrete » la una din retragerile sale, da’ nu cea din spatele gaurii din pantaloni : « Daca retragerea gazetarului e motivata in chip autentic, daca ea nu camufleaza inavuabile manevre de culise sau relansari premature in « alte afaceri », ea va da roade onorabile. In caz contrar nu ne va ramane decat sa consemnam o sminteala in plus, in marea, multicolora sminteala a tranzitiei, plina de talhari, victime si bufoni )

  In materie de revolutie, dupa cum ti-am trimis pe email azi, ai vazut ca mi-am bagat picioru’-n ghips si am trecut la pompieri…. Aici, nu se pentru ca sa se poata fara…. « Teoria culorilor » a lui dom’Johann, « lupu’ de gang » ( Wolfgang….)…. Iaca’ primele 7 legi :

  1. CURENTUL SUBTIL, ROŞU (L), ESTE CARACTERISTIC INSTINCTULUI;

  2. CURENTUL SUBTIL, PORTOCALIU (L), ESTE CARACTERISTIC VIEŢII FIZICE – VALUL VIEŢII;

  3. CURENTUL SUBTIL, VERDE (LE), ESTE CARACTERISTIC PĂRŢII CONŞTIENTE SUFLETULUI ANIMAL;

  4. CURENTUL SUBTIL, ALBASTRU (L), ESTE CARACTERISTIC ÎNVELIŞULUI MAGNETICINCONJURATOR DE. FIINŢE UMANE.

  5. CURENTUL SUBTIL, ALBASTRU (L) – INDIGO (UL), ESTE CARACTERISTIC MENTALULUI SUPERIOR;

  6. CURENTUL SUBTIL, GALBEN (UL), ESTE CARACTERISTIC SUFLETULUI SPIRITUAL;

  7. CURENTUL SUBTIL, VIOLETU (L), ESTE CARACTERISTIC DUBLULUI ASTRAL. ”
  ( Sursa ” Iesirea din Matrix ” – inclusiv in citatul din P.S. ).

  P.S. Daca nu va convine 1, nu fiti 3, ca acu’ re-vine 2 si iar ramanem 4-5 in realitate cu povesti de 6-7. Inginerii culorilor sunt mai poeti chiar decat poetii solenoidului….., ERETICI in lumea linistita a « REFRACTARILOR » :
  « În anul 1704, Isaac Newton a publicat cartea ‘Lumină și Refracție’, care conține studiul interacțiunii dintre lumina solara și prisme. Newton a fost un om de știință strălucit, focalizat pe obținerea obiectivității. Din păcate acest aspect l-a făcut să studieze lumina într-un mediu izolat. El credea că aceste culori sunt continuțe doar de lumină. Totuși, atunci când Goethe a reprodus experimentul, a descoperit un alt set de culori pe care Newton nu l-a observat. Goethe a observat culorile ascunse la granița dintre lumină și întuneric. A simțit, ca artist, că nu se poate discuta despre lumină fără să fie luat în calcul și întunericul. Cercetarea lui este un mixt de metode artistice și științifice prin care se conturează aproape perfect interpretarea realității vizuale…. Majoritatea definesc întunericul ca fiind absența luminii și știința modernă tinde să-l ignore. În realitate, întunericul este o forță reală, palpabilă, care nu are nevoie de lumină pentru a se manifesta. În cadrul cunoașterii anticilor, întunericul este primordial și poate fi echivalat în termenii moderni cu ceea ce numim spațiu (akasha). În acest spațiu, lumina se naște, se dezvoltă, moare și renaște, ad infinitum. Goethe a pus bazele unui sistem complet de identificare a culorilor prin observarea a două spectre: unul emanat din lumină și un altul, emanat din întuneric. »

  Apreciat de 1 persoană

 7. angelicabutnarasu zice:

  Nu digiaba Vanga, Nostradamus, sa.,personaje ale predictiilor au afirmat ca RO va fi centrul Europei, Gradina Maicii Domnului, de aici va porni o mare transformare de la care celelalte popoare vor lua exemplu! Poemul tau de 10, ajuta! Europa chiar este impresionata de transformarea alegatorului roman intr-un cetatean vocal si plin de forta, iar ,,Cele 7 Miracole sunt tot atit de incredibile, uluitoare, revoltatoare si inacceptabile, pe cit si umoristice as zice! Un film cu mari comici ai Parlamentului, plus Protestul de catifea al copiilor, plus Protestul plin de tandrete al cateilor cu induiosatoare pancarte, ar putea completa cele 7-10 Miracole…Suntem un popor plin de inspiratie,umor si talent, sigur ii vom influienta pe polonezi, unguri si bulgari! numai sa nu ia foc Europa! ti-am zis eu de Anul Nou ca vei avea un an plin de forta, si nimic nu va mai fi ca inainte, si iar vei ajunge Lider de opinie, este un Miracol Poem Revolutionar, de nota 10!

  Apreciat de 1 persoană

  • Mulțumesc frumos! Rîdem, noi, rîdem, dar răsturnarea de imagine a țării cu 180 de grade e clară. Dacă după începutul scandalului cu ordonantele îți era teamă să citești presa străină, acum e o mare plăcere… Cred că formula cu grădina a fost folosită de Ioan Paul al II-lea în timpul izitei sale în Ro…

   Apreciază

 8. Ion Fercu zice:

  Numai în România cetățenii se autograțiază.

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s