Comunicatul PEN România în chestiunea ordonanțelor


ipad-thumbnail

PEN România a difuzat comunicatul încă din 2 februarie, dar nu am reușit să ajung în posesia lui decît acum, cînd problema pare pe cale de rezolvare. Îl preiau, totuși, fie și acum, din motive de memorie istorică. Nu știu dacă alte asociații de breaslă au luat atitudine, oricum știu că nu breasla națională a scriitorilor grupați în USR… Mulțumesc poeților Magda Cârneci, președinta asociației, și Nicolae Coande, pentru document.

http://www.penromania.ro/front-page/comunicat-pen-romania/

Considerăm că ordonanța de urgență privind modificarea Codului Penal și proiectul de lege de grațiere emise de Guvernul României reprezintă un atentat de o gravitate fără precedent la bazele înseși ale statului de drept. Ne indignează profund modul discreționar și netransparent în care Guvernul României încearcă să dezincrimineze corupția manifestată în instituțiile noastre publice. Împărtășim indignarea profundă exprimată în întreaga societate civilă față de aceste acte ale Guvernului, cu atât mai mult cu cât ele lipsesc de substanță masivele eforturi de asanare a fenomenului corupției la care s-au angajat în ultimii ani nu doar structurile Justiției, ci și o mare parte a acestei societăți civile înseși.
Exprimăm, de asemenea, cu toată îngrijorarea și indignarea, convingerea că disprețul față de principiile statului de drept demonstrat de Guvernul României reprezintă un indicator lipsit de orice ambiguitate al modului în care numitul Guvern respectă valorile democratice și libertățile publice, în primul rând libertatea de exprimare. Modul de adoptare a ordonanței de urgență privind modificarea Codului Penal și a proiectului de lege privind grațierea reprezintă un pas în direcția formelor de exercitare abuzivă și discreționară a puterii care, în țări din imediata noastră apropiere (Republica Turcă, Federația Rusă), au dus la reprimarea și privarea de libertate a multora dintre confrații noștri scriitori.
PEN România își exprimă hotărârea de a utiliza toate rețelele de alertă rapidă ale PEN International pentru a face cunoscute atât aceste grave amenințări la adresa democrației și libertății, cât și încercările vibrante și curajoase ale societății civile din România de a se opune acestui incalificabil abuz.

 02.02.2017
Ana Blandiana, Gabriela Adameșteanu, Cezar Paul-Bădescu, Corin Braga, Mircea Cărtărescu, Magda Cârneci, Ruxandra Cesereanu, Al. Cistelecan, Denisa Comănescu, Nicolae Coande, Adina Dinițoiu, Caius Dobrescu, Mihail Gălățanu, Adrian Alui Gheorghe, Mariana Gorczyca, Micaela Ghițescu, Florin Iaru, Ioana Ieronim, Florina Ilis, Nora Iuga, Claudiu Komartin, Adrian Lăcătuș, Ioan Bogdan Lefter, Virgil Mihaiu, Angelo Mitchievici, Ioan Moldovan, Carmen Mușat, Ioana Niculaie, Simona Popescu, Ofelia Prodan, Sebastien Reichmann, Francisca Ricinski, Doina Ruști, Monica Spiridon, Simona Sora, Monica Spiridon, Răzvan Țupa, Radu Ulmeanu, Radu Vancu, Daniel Vighi, Călin Vlasie, Smaranda Vultur, Gelu Vlașin.
Reclame
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

7 răspunsuri la Comunicatul PEN România în chestiunea ordonanțelor

 1. d.p. zice:

  Foarte bine, felicitari !

  Apreciat de 1 persoană

 2. Dana (Mara) zice:

  Felicitari si un dar muzical (Tenco Luigi -Ciao amore ciao) care are de fapt un substrat militant.

  Apreciat de 1 persoană

 3. Dana (Mara) zice:

  http://adevarul.ro/news/eveniment/doar-siria-intrece-ajuns-romania-cea-mai-mare-rata-e-emigratiei-europa-1_57ea9b6d5ab6550cb80ff15e/index.html
  Da, Ciao Italia, Adio Romania … amar este acest cintec al emigrantului, majoritatea colegilor si prietenilor mei din generatia decreteilor sintem plecati din Romania. Si la ce ne-am intoarce?

  Apreciat de 1 persoană

  • Exact acum, cînd ne transformăm din massa electorală de manevră în ctetățeni, ar fi momentul întoarcerii. Am prieteni care tocmai au revenit sau sînt pe cale… Poate vede Edi, întors la timp să participe și la proteste, vede ce-am scris aici!

   Apreciază

   • eduardantoniu zice:

    Am fost in Cluj de marti dimineata pana azi dimineata. La intors, a fost si Florn Piersic pe avion cu noi.

    In Cluj, s’a protestat si azi la pranz:

    Cu exceptia „Tariceanu – sobolanu’!”, au lozinci deosebite.

    Cluj, asara:

    Apreciat de 1 persoană

 4. Cred că oamenii ar trebui să-și mai păstreze din energii și pentru cînd chiar va fi necesar de protestat!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s