15 Ianuarie – Ziua Culturii Naționale


eminescul

Stabilită prin Legea 238/ 2010 de ziua nașterii lui Eminescu, o sărbătorim în fiecare an cum și cît putem. Dacă ne uităm și la filmul atașat, mă tem că nu o vom mai sărbători multă vreme… Trăim un proces de mancurtizare de care nu sunt sigur că ne vom putea vindeca… Cu un desen de Cristian Topan și mulțumiri scriitorului Ion Fercu pentru semnalarea filmului.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

8 răspunsuri la 15 Ianuarie – Ziua Culturii Naționale

 1. Dana (Mara) zice:

  Nu va impartasesc pesimismul. Eu am „sarbatorit” in singuratate, recitesc cu placere astazi „Concert din muzica de Bach” de Hortensia Papadat-Bengescu, ascult pe you tube Dinu Lipatti, mi-am facut un ceai intremator si nu ma simt singura.

  Apreciat de 2 persoane

 2. Vasilica Ilie zice:

  Filmul este de comă: cu actori haioşi! 🙂

  Astăzi, după Sfânta Liturghie, preotul paroh de la biserica la care sunt arondată- cu numele celor trei ierarhi, Sf. Vasile, Grigore şi Ioan- a vorbit despre pericopa evanghelică de astăzi: vindecarea celor zece bărbați leproși. La sfârşitul cuvântului, preotul m-a surprins în mod plăcut: a vorbit şi despre marele nostru poet naţional, M. Eminescu. Când m-a miruit, l-am felicitat pentru acest lucru. În tot acest timp (cât a miruit), corul bisericii a cântat „Sara pe deal” şi „Pe lângă plopii fără soţ” pe versurile poetului. A fost ceva dumnezeiesc!

  Apreciat de 1 persoană

 3. Ştiţi, dle Liviu Antonesei, cînd, unde şi mai ales de către cine a fost inventată Ziua Culturii Naţionale?

  Apreciat de 1 persoană

 4. Propunerea a fost făcută oficial la Ploieşti, pe 15 ianuarie 2009 (dacă nu cumva o fi fost 2008, nu bag mîna-n foc), de către celebrul baron de Prahova, Mircea Cosma (care între timp a primit 8 ani cu executare, inventator, printre altele, al nu mai puţin celebrului Sebastian Ghiţă, zis „Copilul”, ploieşteanul cel mai în vogă în zilele astea), zis Tătuca, preşedinte al PSD Prahova pe atunci, secondat de preşedintele din acea vreme al academiei, Eugen Simion ot Chiojdeanca, un mare admirator al acestuia… Cred că la faza asta, ploieştenii/prahovenii deţin exclusivitatea. Prin reprezentanţii lor, e adevărat… Am fost martor la acel „eveniment” defăşurat în sala de şedinţe a Palatului Administrativ („Casa Albă”, cum îi spunem noi), în cadrul unei manifestări de cea mai pură factură ceauşistă (aplauze, urale, tot tacîmul)…

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.