Tranziția poloneză – de la comunism la fundamentalism


Cred că nu-și imagina nimeni că starea de acum a Poloniei s-a născut peste noapte. Pe de altă parte, nu au fost foarte numeroși care au întrezărit „evoluțiile” încă de cînd începuseră să se manifeste cu o anumită discreție și păreau niște fenomene mai degrabă exotice. În 2005, aveam o experiență a Poloniei de vreo șapte ani – din iarna lui 2007, îmi petrecusem, cumulat, mai bine de un an la Cracovia, vizitasem Varșovia, Czestochowa, Wadowice, Gdansk, dar și cîteva sate. Sigur, apăruseră deja partidele extremiste, pe vremea aceea Liga familiilor poloneze și Autoapărarea, primisem gratuit pe stradă publicațiile lor, care mi se păreau caraghioase, Radio Marija  emitea etc. Că mi se păreau mie așa e una, dar nici prietenii mei polonezi nu sesizau vreo primejdie. Totuși, în acest studiu din februarie 2005, primul postat, autorii – Tomasz Kitlinski(Universitatea din Lublin), Pawel Leszkowicz (Universitatea din Poznan) și  Joe Lockard (Universitatea din Arizona) sesizau deja starea de spirit anti-feminină, anti-seculară, anti-gay și pro-Bush. Nu sesizau evoluțiile anti-semite, anti-musulmane, anti-UE și xenofobe în general, clericalismul furibund, dar acestea aveau să devină vizibile cîțiva ani mai tîrziu. Între timp, cele două grupări extremiste n-au făcut minuni în politică. însă o parte a temelor au fost preluate de actualul partid de guvernămînt, PiS, iar ceea ce ar cu totul inacceptabil a fost lăsat în seama noilor grupuri extremiste, adesea asociate galeriilor de fotbal – cele care oriunde ajung se bat cu fanii locali și cu forțele de ordine.- deloc descurajate oficial și ale căror „drapele de luptă” – cu motive fasciste – sînt sfințite de ierarhii catolici. De cînd este la putere, PiS a comis puzderie de abuzuri, de la modificări ale legislației care încalcă Constituția la politizarea unor instituții fără caracter politic – Tribunalul Constițuțional, Institutul Memoriei, Institutul Polonez al Cărții etc, politica de personal urmînd aceeași apăsată politizare, ca să fie mai clar PiS-izare! Sigur că societatea poloneză nu e uniformă, pare mai degrabă scindată în două părți relativ egal, așa că de vreo doi ani au început și protestele și tentativele de organizare civică. Cînd toată lumea părea să fi uitat de KOR (Comitetul de Apărare al Muncitorilor. prin care intelectualii disidenți polonezi apărau înainte de apariția Solidarității muncitorii supuși represiuni după mișcările de protest repetate, devenind după 1980 consilierii sincatului liber) a trebuit să apară KOD (Comitetul de Apărare a Constituției, iar manifestațiile de protest au reunit uneori nu zeci, ci sute de mii de participanți în marile orașe poloneze. Despre evoluțiile din ultimii doi ani, atașez un excelent articol din The Guardian al lui Timothy Garton Ash…

leagueofpolishfamilies

http://bad.eserver.org/issues/2005/72/kitlinskileszkowiczlockard.html

https://www.theguardian.com/profile/timothygartonash

polska

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

8 răspunsuri la Tranziția poloneză – de la comunism la fundamentalism

 1. vasilegogea zice:

  ….da, de la KOR la KOD sau de la societate la trib…

  Apreciază

 2. dezideriududas zice:

  E un subiect greu. GM Tamas ii acordase mai multa atentie odata pe CriticAtac…E drept, el se referea la Ungaria dar lucrurile nu sunt foarte diferite….
  Timpul ma obliga sa fiu eliptic. Trei precizari :
  1. GM Tamas asocia mai mult Stangii schizofrenia Dreptei din « noile teritorii », desi nu in mod explicit….Viza mai mult inertia de sistem tinand cont de ce era pe-aici inainte de 1989….
  2. A « n » a oara ( cam rar insa, nu reactioneaza nimeni ! ) scriu de cartea « Socul pietei » a « Grupului Agenda », dedicata romanului de origine evreiasca, N. Georgescu-Roegen ( atunci inca traia – prin 1992 ). Grupul, format din cca. 20 de economisti est-europeni, dar si americani, rusi, sud-americani…, « a rupt » Grupul de la Visegrad de inertia restului Europei de Est ( mutatis-mutandis, seamana cu viziunea Fondului Suveran propus de actualul Guvern – de fapt de partidul care l-a propus ). Aici cred ca se regaseste mai mult « nelinistea » Poloniei, Ungariei….
  3. Cred ca « Romania institutionala » face bine ce face acum….Nu cred ca trebuie sa ne-ngramadim sa punem si noi sacosa la coada la un fel de « indulgente pe invers »…. Aici trebuie sa fim « lutherani »….

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s