Să rîdem în vacanță (11). Doctrine politice și comportamente economice


Cu mulțumiri scriitorului Dorel Schor…

dion

Crestin – democrat: Tu esti proprietarul a doua vaci. Vecinul tau n-are nici una. Pastrezi una si daruiesti vecinului tau sarac pe-a doua. Dupa aceea regreti….

 

X X X X X X X X X X

 

Socialist: Tu esti proprietarul a doua vaci. Vecinul tau n-are nici una. Guvernul îti ia una si o da vecinului. Tu esti obligat, prin lege, sa te intovarasesti cu vecinul tau, ca sa-l ajuti la cresterea animalelor. 
X X X X X X X X X X
Social  democrat: Tu esti proprietarul a doua vaci. Vecinul tau n-are nici una. Te simti vinovat pentru succesul muncii tale. Îti dai votul la alegeri pentru formarea unui Guvern care sa te impoziteze. Aceasta te obliga sa vinzi una din vaci ca sa poti plati impozitul. Guvernul, pe care l-ai ales,  cumpara cu banii obtinuti din impozit, o vaca si o daruieste vecinului tau. Te simti acum împacat…..
X X X X X X X X X X
Liberal  democrat: Tu esti proprietarul a doua vaci. Vecinul tau n-are nici una. Ei, si?
X X X X X X X X X X
Comunist: Tu esti proprietarul a doua vaci. Vecinul tau n-are nici una. Guvernul îti confisca vacile si-ti vinde tie laptele. Tu stai ore întregi la coada pentru lapte. Esti acrit!
X X X X X X X X X X
Capitalist: Tu esti proprietarul a doua vaci. Vinzi una, mai iei eventual si-un credit de la banca si-ti cumperi un taur, urmarind sa obti o turma întreaga de vaci.
X X X X X X X X X X
Intreprinzator american: Tu esti proprietarul a doua vaci. Vinzi una si o închiriezi înapoi (leasing). Capitalul obtinut din vânzare îl maresti înfiintând o societate pe actiuni. Obligi cele doua vaci sa dea de patru ori mai mult lapte. Te minunezi ca una cade moarta. Dai un comunicat de presa in care comunici scaderea costurilor societatii cu 50%. Actiunile societatii cresc.
X X X X XX X X X X
Întreprinzator francez: Tu esti proprietarul a doua vaci. Faci greva pentru ca tu-ti doresti trei. Intre timp faci pauza de masa. 
La vie est belle!
X X X X X X X X X X
Întreprinzator japonez: Tu esti proprietarul a doua vaci. Prin tehnica moderna de genetica reusesti sa “redesign” animalele la o zecime din marimea lor originala si totusi sa dea de douazeci de ori mai mult lapte.
X X X X X X X X X X
Întreprinzator german: Tu esti proprietarul a doua vaci. Prin tehnica moderna de genetica reusesti sa “redesign” animalele astfel încât ele devin blonde, beau o groaza de bere, dau lapte de cea mai buna calitate si pot sa alerge cu 160 km / h. Din pacate,  vacile cer 13 saptamâni de concediu pe an.
X X X X X X X X X X
Întreprinzator Italian: Tu esti proprietarul a doua vaci, însa nu ai habar unde sunt. În timp ce le cauti întâlnesti o femeie frumoasa. Lasi cautatul balta si o inviti la masa.
La dolce vita!
X X X X X X X X X X
Întreprinzator rus: Tu esti proprietarul a doua vaci. La numarare îti rezulta mereu 5. Bei si mai multa vodca! Le numeri din nou si ajungi acum la 42. Dezamagit lasi numaratul si deschizi o noua sticla de vodca…. Apare mafia  si-ti ia toate   vacile
Reclame
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

12 răspunsuri la Să rîdem în vacanță (11). Doctrine politice și comportamente economice

 1. vasilegogea zice:

  …nu doctrine, monșer, ci adevărate doctorine ne dai matale aici!…

  Apreciat de 1 persoană

 2. francezul, italianul şi rusul sunt totuşi cei mai tari :))

  Apreciat de 1 persoană

 3. Dana (Mara) zice:


  super. Iata si cel mai bun negociator, mioritic si nu numai.

  Apreciat de 2 persoane

 4. Ion Fercu zice:

  Ha,ha,ha! Ma bucura gandul ca exersati in orizontul acesta. Extracurricular, cu mici ajustari, am avut, cu dragii mei elevi, dezbateri de frumoasa poveste plecand de la aceste… cugetari…

  Apreciat de 1 persoană

 5. Ion Fercu zice:

  Ma gandesc, malitios, desigur, cum ar reactiona fostii mei profesori, domnii Catargiu și Carpinschi, la asemenea… doctrine…

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.