Nu mai luasem parte la sărbătorirea pe viu a Hanukkah de dinaintea cutremurului din 1977, cînd ultima familie de evrei din grupul de locuințe în care stăteam atunci, vreo 40 de familii, jumătate români, jumătate evrei, două familii de țigani, deci ultima familie de evrei a emigrat în Israel. Anul acesta, am avut șansa să fiu invitat de comunitatea evreiască din Iași la o frumoasă ceremonie petrecută în Sala Eminescu – iată evreii nu poartă pică poetului pentru nu puținele sale ieșiri antisemite! – de la hotelul Traian-Astoria. Cîteva discursuri scurte și cu umor și un excelent concert de muzică evreiască – mai ales idiș, klezmer, dar și muzică ebraică de Hanukkah. Am reascultat, între altele, Hava Nagila, Shalom Aleichem, Iată poporul lui Israel trăiește etc. Instrumentiști buni, un minunat cor de copii, doi soliști excelenți. Nu aveau în repertoriu cel mai frumos cîntec dedicat vreodată României și îl voi posta eu la sfîrșit. L-am ascultat în zeci de versiuni, o voi pune pe cea originală a lui Aaron Lebedeff, mai ales că, pe youtube, apare și textul în idiș, dar toată lumea va recunoaște, de pildă A mameligele, a pastromile, a karnatsele! După concert, a urmat un cockteil tradițional cu merinde de Hanukkah – de bună seamă că m-am ferit ca dracul de tămîie de „gogoșele, minciunile, prăjiturile”, pe care mi le aminteam atît de bine din copilărie. Dar au mers foarte bine icrele, vinetele, ciupercile, ghilimoațele, cum le spunea unor pîrjoale mici și rotunde D-na Rozica, mama prietenului meu Willy, și cum avea să le spună și mama pînă cînd nu a mai fost… Da, și un pahar de vin excelent! Și un lucru reconfortant – pe lîngă evreii de vîrsta mea și mai mari decît mine am văzut destul de mulți tineri și foarte mulți copii. Cu ajutorul Domnului, poate că această comunitate, odată numeroasă și înfloritoare, esențială pentru profilul Iașului, va renaște…
Update! Am primit o fotografie cu rabinul Schaffer – nu dansînd în seara asta, ci slujind…
Apoi, o plimbare de vreo oră prin centru, să mai ard caloriile și să mă gîndesc la frumusețea unei seri… Și să constat a enșpe mia oară că grupul acela de clădiri – Aleea Pandele Zamfirescu 12 – 28 și Bd. Ștefan cel Mare 30 – 34 -, locul copilăriei și primei mele tinereți nu mai există, pe locul lor fiind blocurile masive dinspre finalul ceaușismului…
a fost foarte plăcut. Ai uitat să aminteşti de prezenţa Rabinului Rafael Schaffer, liderul spiritual al comunităţilor evreieşti din România de peste 4 ani.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Da, nu am dat nume, însă rabinul trebuia, măcar pentru faptul că s-a încins într-un dans robust cu unul din soliști!!!
ApreciazăApreciat de 2 persoane
„D-na Rozica, mama prietenului meu Willy” – Roisman?
O muziciana ale carei realizari artistce s’ar putea sa placa:
http://www.ireneorleansky.com/
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Nu, Willy Șloim, acum Shalev. El își spunea Willy Pană de Șloim!
ApreciazăApreciază
Mulțumesc frumos.
ApreciazăApreciază
climexul va fi sambata seara cand revelionul coincide cu a 8-a lumanare de Hanuhak. Asta e rar in istorie… SHANA TOVA !
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Da, cred ca s-a intimplat de 8 ori din 1900 încoace, penultima oară în 2005… Shana Tova!
ApreciazăApreciază
Cina a adus aici malefica prezenta a lui BMM Pinocchio?
ApreciazăApreciază
Unde este? Nu găsesc. Mă mai uit!
ApreciazăApreciază
Sarbatori fericite! Jucaria simbol a acestei sarbatori vesele este titirezul sau sfirleaza, baietii mei au primit in pachetelele de cadou de vacanta de sfirsit de an linga bombonelele cu Mos Craciun, (Baba Noel) si cite un titirez care se lumineaza cind il invirtesti.
An nou cu bine, sanatate si pace!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Asemenea!
ApreciazăApreciază
Excelent, Liviu!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mulțumesc frumos. A fost bine…
ApreciazăApreciază