Polonia – fanatism de ambele părți


Dacă în noiembrie anul trecut la manifestațiile xenofobe ale extremei drepte, cel puțin tolerată, dacă nu chiar sprijinită de guvernarea populistă PiS și de biserica poloneză, au fost arși în efigie „evrei stereotipi” anul acesta, la manifestațiile prilejuite de comemorarea 35 de ani de instaurarea Legii Marțiale și trecerea în ilegalitate a Solidarnosc. în mai multe locuri, inclusiv în Piața Sejm-ului din Varșovia, a fost ars în efigie Jaroslaw Kaczynski, președintele PiS și liderul de facto și autoritar al Poloniei, președintele Duda și premiera căreia îi uit mereu numele fiind simple curele de transmisie, marionete… Lucrurile evoluează cu totul nesănătos în țara aceasta pe care o iubesc atît de mult, dacă nici opoziția civică și politică democratică și pro-europeană nu se poate abține de la asemenea gesturi. Un articol din Gazeta Wyborcza despre manifestațiile de protest de ieri și unul de la BBC, apărut cu o zi înainte, care surprinde bine și concentrat tensiunile din politica și socetatea poloneză…

jk-ars-in-efigie

http://wyborcza.pl/7,75398,21122609,pod-sejmem-spalili-kukle-jaroslawa-kaczynskiego-policja-bada.html

http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-38304692

Reclame
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

16 răspunsuri la Polonia – fanatism de ambele părți

 1. Emil Răducanu zice:

  Frate Liviu, crezi că situația se va înrăutăți și mai mult ? E posibilă o și mai acută radicalizare a pozițiilor celor două tabere ?

  Apreciat de 1 persoană

  • Din păcate, cred că da… PiS și biserica au devenit tot mai aberante în măsurile propuse – recent a intrat in Sejm o legea care sa interzica manifestațiile, ceea ce e o nebunie, acestea nu au putut fi oprite nici în comunism! Pe de altă parte, pentru că au cedat în privința înăspririi legii avortului, au băgat anticoncepționalele pe rețetă, care pînă și în comunism erau la liber, și acordă un ajutor de stat de 1000 zloti/ 1000 lei femeilor care acceptă să nască copiii cu malformații, ca să poată fi botezați! Nebunie. Iar opoziția democratică a început să adopte mijloace care nu-i fac cinste, cum ar fi arderea în efigie a demonului răului, ca să spun așa, JK… Nasol moment, nasol de tot.

   Apreciat de 1 persoană

 2. Emil Răducanu zice:

  Curat nasol !

  Apreciat de 1 persoană

 3. Ion Fercu zice:

  Nasol? Periculos! Mai mult decat nasol! Of! Unde-i sublima revolta poloneza?… Cred ca ofteaza si ea…

  Apreciat de 1 persoană

 4. Virgil zice:

  Asa se intampla cand credinta nu mai e pentru suflet. Sincer nu este nici o diferenta dintre „habotnci crestini” si mujahedini islamici. Crestini din oarece motive nu-si pun explosiv la brau si se detoneaza. Insa prin ce fac pun exploziv altor persoane (ex :anticoncepționalele pe rețetă)

  Biserica/credinta si „political correctness” sunt bolile acestui inceput de secol .

  Apreciat de 1 persoană

  • În ce mă privește, sunt recunoscător pentru lăcomia bisericii strămoșeșlti, care au condus la o vertiginoasă scădere de popularitate!

   Apreciază

   • Virgil zice:

    Problema este ca cu cat sunt mai jos in popularitate cu atat sunt mai agresivi. Uitati-va la BOR si abordarea lor cu LGBET. Nu sunt fan deloc al acestei organizatii (care intre noi sunt la fel de prozeliti ca si biserica) dar e treaba fiecaruia ce face / cu cine face sub plapuma . Insa a ma forta sa accept ca oamenii acestia sunt OK si le trebuie mai multe drepturi decat au majoritatea este ca si cand m-ar forta sa ma duc la biserica si sa cant in cor. Cant unde doresc si mai ales cand doresc. Nu trebe nimeni sa-mi spuna ce si cum .

    Apreciat de 1 persoană

   • Agresivitatea nu va ajuta biserica strămoșească să=si refacă virginitatea, ca să spun așa, ba din contra!

    Apreciază

 5. mihaidg zice:

  N-am citit articolele pe care le-ai trimis, si daca unul e in poloneza va mai dura pina sa-l citesc.
  Totusi n-am inteles care e a „doua tabara”?! Liberalii? Comunistii? Medicii ginecologi>?

  Apreciat de 1 persoană

  • Toți cei care protesetază împotriva abuzuarilor regimului PiS, deci opoziția politică. civică, KOD etc. La mitinguri nu merg cu legitimațiile în piept…

   Apreciază

   • mihaidg zice:

    Comentariul meu e marginal: la manifestatii apar adesea grupuri „extremiste”; de ex., in Franta, sunt „les casseurs”; am fost la 1 Mai foarte aproape de un asemenea grup, care purta de altfel o banderola pe care scria „nous sommes tous des casseurs”. Acestea fiind zise, ar fi o mare greseala sa se confunde un astfel de grup cu „masa” manifestantilor. De aceea cred ca te-ai cam grabit sa spui ca ambele „tabere” au comis excese!

    Apreciat de 1 persoană

   • Din păcate, nu m-am înșelat, chiar știu despre ce vorbesc. De altfel, manechinul este ars în apropierea unuia dintre vorbitori. Daca intri pe articolul din GW gasesti mai multe poze. Manechinele cu evrei stereotipi au fost arse anul trecut la mitingurile extremiștilor de dreapta… Încearccă google translate, poți obține o traducere acceptabilă… De altfel între LK și PiS în general și grupurile de extremă dreaptă e o relație de caldă prietenie, cum cei din urmă se bucură și de sprijinul bisericii, care le sfințește steagurile – destul de fasciste ca aspect! Crede-mă, nu m-am pripit deloc, situația e poate mai gravă decît am reușit eu să spun în cîteva rînduri…

    Apreciat de 1 persoană

 6. Pavel Emanuiel zice:

  Vezi,chestiune de percepție,la ei indiferent motivul,mămăliga explodează pe cănd la noi face implozie.
  Chiar și atunci cănd ”oala” este lăsată pe foc să o ardă……….la nbuzunar.

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.