Test pentru Dragnea: e (și) inteligent sau numai un „șmecher de Teleorman”?


alinuta-nimic

 

Desigur, principalul artizan al victoriei zdrobitoare a PSD-ului în recentele alegeri este Liviu Dragnea. Dar victoria poate n-ar fi fost, oricum nu așa de zdrobitoare fără ajutorul inestimabil al președintelui. Un lanț de erori întins pe un an de zile și cuplat cu abilitatea lui Dragnea au condus la acest scor. A fost, mai întîi, graba cu care s-a profitat de tragedia de la Colectiv pentru a debarca guvernul Ponta și a instala „guvernul meu”. Asta a permis PSD să facă pasul înapoi, să intre într-un fel de opoziție și să se preocupe exclusiv de alegeri, mai întîi de locale, apoi de parlamentare, înregistrînd două victorii masive. A doua greșeală prezidențială a fost împingerea la conducerea PNL a unei biete fătuci sărace cu duhul, care și-a dat măsura la alegerile locale cu salba de candidați penibili, dar a fost păstrată în continuare la conducere, ca să-i facă de rîs pe liberali și la parlamentare. În fine, bomboana pe colivă a fost pusă de „proiectul Cioloș” ursit de președinte să fie premier și după alegeri, dar fără un angajament politic, deși teoretic era dorit de PNL și USR. or, sprijinitului îi era rușine să se afișeze cu liberalii, iar USR. deși ieșit al treilea la alegeri, încă nu este un partid, ci mai degrabă o stare de spirit! O stare de spirit pe care am votat-o și eu pe 11 februarie, însă am făcut asta fără iluzii, din dorința de a mai vedea și fețe oi în Parlament, nu doar pe cele deja putrefacte care ne obosesc răbdarea de un sfert de secol, și în ideea, că în patru ani de opozție, USR are putea deveni o alternativă politică viabilă la viitoarele alegeri. Dacă rezistă.

Mircea Dinescu, în editorialul de la primul link atașat, are dreptate. Liviu Dragnea trebuie că se roagă în fiecare seară la iconița lui Iohannis, fără sprijinul său PSD nu obținea acest scor de nevisat, oricîtă demagogie a dat pe goarnă în ultimul an, pe principiul „bani la tot cartierul”.  Cel de-al doilea articol este al lui Doru Bușcu.

http://www.catavencii.ro/editorial/funia-din-casa-suspendatului/

Ironia sorții face ca această victorie exagerată a PSD să-i creeze mai multe probleme decît i-ar fi provocat una mai modestă și chiar o înfrîngere. Nici nu s-a terminat bine numărătoarea voturilor și atribuirea mandatelor aleșilor noștri, că multe voci din PSD aproape că îl somează pe Dragnea să-și ofere candidatura pentru funcția de premier. Mă întreb dacă oamenii ăștia sînt de bună credință, față de Dragnea desigur, sau îi vor acestuia capul. După principiul „maurul și-a făcut datoria, maurul poate să plece”. Problema este că Dragnea însuși nu e hotărît ce să facă, declarațiile sale se mențin într-o nefericită ambiguitate, ba ar vrea, ba nu se poate! Îl înțeleg – după ce tu, băiat din teleorman, ai condus partidul la această victorie eclatantă – după redistribuire, PSD poate ajunge singur la peste 55% din numărul de parlamentari – și apoi să-ți refuzi plăcerea de a te așeza în fruntea bucatelor, nu, nu e ușor! Doar că exact asta ar da măsura unui lider politic (și) inteligent, nu doar șmecher. Sunt foarte curios ce va face și e o chestie de zile. Poate chiar de ore…

Sigur, PSD are un fel de majoritate la Curtea Constituțională și ar putea rezolva problema tehnică, care ține de legalitate. Dar nu ar rezolva-o pe cea politică. Mai întîi, partidul ar da iarăși dovadă de aroganța care l-a mai costat de cîteva ori. În al doilea rînd, nu cred că țara e dispusă acum să asiste la un nou conflict între președinție și partidul de guvernămînt, nici eventual să treacă iarăși prin vreun referendum de demitere a președintelui, după ce și-a pierdut o vară degeaba cu precedentul. Sunt curios dacă ipochimenii care îl încurajează pe Dragnea în această direcție își dau seama cam cum va arăta viața publică după aceea, cum se va activa societatea civilă, cum va fi activată cea în civil și cam ce viteză va căpăta dosarul Dragnea 2!

http://www.catavencii.ro/editorial/cronica-unei-sorti-anuntate/

De bună seamă, Iohannis și-a creat cu mînuța dumisale o situație atît de inconfortabilă încît ambele ieșiri par la fel de proaste. După cum scrie Doru Bușcu: „Iohannis are de ales între colinde și sudălmi. Sau, cum ar zice un specialist în datini: ori stă capră, ori plimbă ursul”. Nu e mai puțin adevărat că i-au dat niște labe de ajutor și proprii săi consilieri. Îmi amintesc că, la lansarea unei cărți a Alinei Mungiu la tîrgul de toamnă din 2014, a participat și președintele nou ales. A existat o discuție între Dsa și participanți. Pentru că în perioada aceea toată lumea îi sugera consilieri, ba chiar unii se autopropuneau!, am luat cuvîntul și i-am spus că cel mai bine este să-și aleagă singur consilierii. Mă tem că i-am dat un sfat prost!

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

31 de răspunsuri la Test pentru Dragnea: e (și) inteligent sau numai un „șmecher de Teleorman”?

 1. Larsen Elena zice:

  exceptionale articolele, incepand cu al dvs . Pe acelea ale d-lor Tudoran si Dinescu le-am postat si eu ieri. Dvs chiar recunosateti ca ati fi putut gresi dandu-i un sfat Presidentului. Cati ar fi avut bunul simt sa-si puna aceasta intreare ? Sa fiti sanatos !Si noua cu dvs

  Apreciat de 1 persoană

 2. Ion Fercu zice:

  Dragnea, un jmeker care pescuieste in ape involburate, tulburi. Inteligent? Mai curand cred ca are un instinct de pradator care se crede vedeta junglei. Dar nu este singurul pradator. Vom asista la o incaierare intre acesti pradatori…

  Apreciat de 1 persoană

 3. angelicabutnarasu zice:

  Apreciat de 1 persoană

 4. angelicabutnarasu zice:

  Smecher de Teleorman, zisei eu angelic. Adica inteligenta este confundata deseori cu viclenia. De sub mustata-i ce-i acopera discursul sters, anost, fara stralucire si umor, fara pasiune si elocinta, se afla un politician de mucava zic eu, este un pion. ,,Maurul si-a facut datoria, maurul poate sa plece,,Da nu, Maurul vrea puterea, i se cuvine. Da bine ai zis-o Coane L.A. ,analiza amanuntita, situatie grea pentru tata Iohannis, sa vedem ce-or hotari cei din …lumea nevazuta…s-ar putea ca strada sa aiba niscai lozinci mobilizatoare…Da ci ma bag eu in vorba1

  Apreciat de 1 persoană

 5. Dana (Mara) zice:

  http://m.digi24.ro/emisiuni/starea-natiei/starea-natiei-13-decembrie-22-30-631845
  Pai nu trebuie sa asteptam prea mult, testul l-a dat deja si prin faptul ca intinde acest „suspans” penibil, ba ca se cere sa fie … premier, ba ca nu. Trebuia sa propuna pe cineva de la inceput. Este clar ca nu poate fi Dragnea premier.

  Apreciat de 1 persoană

 6. vasilegogea zice:

  …poza din ”Cațavencu” ne-ar putea sugera, subliminal, finalul basmului cu ”Scufița roșie”!…

  Apreciat de 1 persoană

 7. Pingback: Test pentru Dragnea: e (și) inteligent sau numai un „șmecher de Teleorman”? | România curată

 8. Lucia zice:

  E smecher ,abil,norocos.

  Apreciat de 1 persoană

 9. Vasilica Ilie zice:

  Nu sunt înregimentată în niciun partid, sunt apolitică. Dar, ca cetăţean care doreşte să ştie ce se întâmplă în ţara lui, urmăreşte campaniile electorale ale partidelor ca să poată vota: sunt foarte conştiincioasă şi merg la vot. PSD-ul prin Dragnea a făcut o campanie electorală inteligentă: liniştită, fără atacuri la persoane, cu prezentarea clară a programului de guvernare. De fapt, de când este la conducerea PSD-ului a ştiut să ţină partidul în frâu, unit. Am apreciat foarte mult faptul că a avut o strategie de a nu deconspira numele primului ministru, astfel încât, pe toţi i-a ţinut în şah, inclusiv pe preşedintele Iohanis, care, încă din campania electorală şi-a dat seama că PSD-ul o să câştige şi s-a grăbit să spună că nu va aproba numele unui premier penal. După ce preşedintele Iohanis a aflat de la „popor” (aici, includ şi pe membrii PSD) că Dragnea va fi premier (deşi, Dragnea nu s-a autopropus şi nici la ora actuală nu a rostit numele primului ministru) a început să-i fie cam teamă şi a făcut numai greşeli: a invitat „partidele parlamentare” la Cotroceni înainte de a se termina numărarea voturilor şi de a se alcătui Parlamentul, în baza unui articol din Constituţie care arată că, iniţial, această consultare este pentru desemnarea premierului, a anunţat ambasadorii că nu va aproba nominalizarea lui Dragnea şi a cerut ajutor ambasadorului american să-l sprijine. În plus, preşedintele Iohanis este jucător şi răzbunător la fel ca Băsescu.
  Ca atare, eu cred că Dragnea este un politician inteligent, serios (şi nu şmecher ca Băsescu) şi aştept ca în momentele care urmează să ne demonstreze că aşa este.
  P.S. Pot să spun că, într-adevăr, l-am văzut cam copleşit de victoria PSD-ului cu acel scor, când s-a dat ştirea duminică seara a exit-pollurilor, dar, destul de stăpânit. El ştie să-şi controleze emoţiile.

  Apreciat de 1 persoană

  • Păi, nu avem mult și aflăm rezultatul testului de inteligență!

   Apreciază

   • Dana (Mara) zice:


    Da, daca are teren fertil poate deveni micul Putin. Intre timp a disparut din peisajul luxos si Bombonica. Si terenul poate deveni fertil, daca pune botnita presei si societatii civile. Deja a pus gind rau si televiziunii publice prin legea care desfiinteaza taxa tv si radioul public, singurele oaze care ar putea sa mai informeze corect. In genere nu-i miroase bine nici satira politica, critica si semnalele din presa de investigatie. Le califica calomnie si doreste sa „reglementeze” situatia. Eu zic sa vedem dincolo de masca aceasta mierloasa.
    Dupa ultima conferinta de presa inclin sa cred ca o sa numeasca un premier marioneta – doamna Firea era in sala, poate fi propunerea ideala sau Teodorovici iar dinsul va fi capul Comisiei PSD de „monitorizare”. Caci partidul e in toate!

    Apreciat de 1 persoană

   • Va înșelați, nu va fi nici el, nici Madam Firea, va fi cineva dintre tehnocrații lor, gen vicepreședintele BNR, Florin Georgescu. Dă semne că poate fi și inteligent sau măcar are consilieri buni și ascultă semnalele opiniei publice… N-are umor, nu e receptiv la critici etc? Păi, dați-mi un singur exemplu de politruc altfel! Pe mine, mă îngrijorează, mai degrabă, altceva – în ultimele zile, președintele și-a imaginat că e Băsescu și a încercat un fel de „soluție imorală” prin care să răstoarne votul. Numai că n-am observat nici el, nici bravii săi consilieri doup lucrurii: 1. în 2004, diferența dintre PSD și PLD era aproape neobservabilă și permitea permutări. 2. Președintele nu este Băsescu, iar asta este mai degrabă o laudă!

    Apreciază

 10. Anca Vlase zice:

  No bine c-am reusit sa-i dau de cap ,tri zile n-am putut sa scot o vorba, acuma am uitat ce-am vrut sa scriu duminica si oricum deja-i irelevant:)

  Apreciat de 1 persoană

 11. Dana (Mara) zice:

  Da, propunerea de nerefuzat ar fi a vicepresedintelui BNR, domnul Florin Georgescu. Mult mai bine decit dna Firea care si-a dat masura si prin acea numire controversata de la conducerea spitalelor:
  http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/justitie/starea-natiei-firea-barbatul-lui-firea-si-oamenii-lui-firea-633324?refid=digisport
  Vom trai si vom vedea. Dar iata si un model de lapidare a unui tinar psd-ist marca Dragnea: tot in stil de felina.

  Apreciat de 1 persoană

  • Păi, nu ştim cine minte, daca minte MS e macabru. Chiar dacă alţii nu s+au sfiit să folosească tragedia de la Colectiv pentru guvernul meu… Nu găsesc ghilimele!

   Apreciază

   • Dana (Mara) zice:

    Si viceversa, este macabru daca minte LD. De ce l-a „demascat” numai dupa ce MS l-a calcat pe bombeu?
    Pe de alta parte sub atit de hulitul mandat Ciolos au inceput sa iasa la iveala grozaviile din „sistemul de sanatate”, oamenii incep sa prinda curaj pentru a responsabiliza pina si dinozaurii doctori profesori doctori…nu numai femeia de serviciu care fura sapunul.
    http://www.simonatache.ro/2016/12/15/grota-in-care-stapanii-biciuiesc-sclavi-in-halate-albe-iar-pacientii-sunt-niste-viermi/

    Apreciază

   • Păi, la iveală ies mereu, nu cred că societatea băştinasă l+a aşteptat pe dl Ciloloş ca săşi verse năduful… În prima problemă e posibil să nu.l femaşte atunci pentru că nu cădea bine partidului lor. De unde să ştiu eu care minte. Nu mă apuc să-i dau dreptate unui numai pentru că e tînăr – tinereţe nu e o valoare, ci un dat, valorează doar prin ceea ce faci cu ea. Şi aşa cum valoarea nu aşteaptă numărul anilor, nici ticăloşia nu aşteaptă. Nu trebuie să fii bătrîn ca să fii canalie. Canaliile bătrîne se nasc din cele tinere…

    Apreciază

 12. angelicabutnarasu zice:

  Nu ma pot abtine. Auzi afirmatie, ca Dragnea este un politician” inteligent, serios si nu smecher ca Basescu”! Da, baiat destept, si nu smecher, se joaca cu Fotoliul rosu de Premier ca arcurile ruptascutite sa nu-i dauneze la barbatia cu care a divortat fix la timp de Bombonica, pentru a nu-si periclita imensa avere obtinuta printr-un mare ” control al emotiilor”…Da, Doamna Ilie, mare personalitate acest Dragnea, care ” nu-i smecher ca Basescu”, numai ca nu-i de capu’ lui pe scena politica, in spatele lui este un intreg cenaclu de muzici si poeme iliesciene, basca niste ochi albastri vigilenti, el detinind doar MASCA, daca va plac hotii mascati si penali…de gustibus!

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s