1 Decembrie – ziua vrajbei noastre


În cîteva desene de Cristian Topan, cu mulțumiri.

steag-opusi

Probabil, de la începutul anilor 90, viața publică din România n-a fost mai tensionată și, în cele din urmă, mai mizerabilă. Vă amintiți? „Moarte intelectualilor”, „IMGB face ordine”, apoi listele negre ale lui Vadim, dar și PUNR, care și el făcea ordine! Între timp, Vadim, IMGB, PUNR au repauzat, dar tensiunea a reapărut, la fel de puternică, provocată și întreținută acum de grupările politice și de presă bănuite a aparține „arcului democratic”. Politrucimea se înjură ca la ușa cortului, presa liberă, liberă de bun simț vreau să spun!, dă spectacole de o isterie vecină cu demența. Un fost președinte, suferind de sevraj de cînd nu mai este la putere, face „dezvăluiri” zi de zi și ceas de ceas, în proporție de massă, dar nici dracul n-ar putea să distingă între cele reale și cele provocate de aburii alcoolului. Oricum, ar fi de tot hazul, dacă n-ar fi extrem de trist, că mai toate denunță „statul de drept” – și mai ales „de drepți” ! – pe care l-a zămislit după mintea sa destul de haotică și pizmașă. Cîr îl privește pe nou președinte, mai liniștit în aparență, a moștenit statul precedentului și-l folosește cam după același tipic – eliminarea adversarilor, partid breloc, premier de formă, dar dacă se poate eternizabil!, controlul instituțiilor.Mai nou, s-a decis să sărbătorească, oficial, Ziua Națională doar cu familia sa politică, încălcînd protocolul. Habar n-am, de-o pildă, dacă Tăriceanu a făcut sau nu ceva penal, dar asta este treaba Justiției să stabilească, nu a mea, nici a președintelui. Mie, ca persoană privată, mi s-ar mai putea trece cu vederea o asemenea confuzie, nu și unui președinte. Am înțeles că exclușii vor sărbători și ei separat evenimentul. Mișto chestie, de Ziua Marii Uniri, în țarcuri separate! Partea bună este vă, deosebit de anii 90, acum spectacolul acesta de doi bani, nu mai produce pasiuni populare. Tot ce fac ăștia, politruci, jurnaliști, analiști și canaliști e un fel de joc al lui Onan în grup. Jenibil… Și dacă n-ar fi vorba despre cele mai neintersante, poate chiar inutile alegeri de vreo 25 de ani încoace!

penali-case

penali-penibili

 

romania-le-vama

romania-la-deal

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

29 de răspunsuri la 1 Decembrie – ziua vrajbei noastre

 1. Excelent! Haz de necaz…

  Apreciat de 1 persoană

 2. la constatarea ta „trecut-au anii” am pus ce lipsea din versul eminesciano-tavitian: „…ca gazele pe șisturi…”

  Apreciat de 1 persoană

 3. Azi iarna vrajbei noastre s-a întors,
  S-acopere cutuma lacunară;
  Iar norii toţi, ce ţara ne-o striveau,
  S-au ridicat spre Arcul de Triumf.
  Purtăm pe frunţi cununi de biruinţă;
  Din DNA făcut-am un trofeu;
  Din vesele taifasuri, aspre trîmbiţi,
  Din clinchet de pahare, marş războinic.
  Brăzdatul Marte chipul şi-l încruntă…
  …Dar eu, cum nu pot să mă-mbii
  La galeşe priviri ori la pricaz,
  Fac astăzi ceea ce-am făcut de când mă ştiu.
  Un românesc şi pur haz de necaz.

  O parodie pentru care sper să mă ierte marele Will.

  Apreciat de 1 persoană

 4. Ion Fercu zice:

  E ziua vrajbei lor. Noi, ceilalti, cultivam bucuriile armoniei…

  Apreciat de 1 persoană

 5. InimaRea zice:

  Ca toate de pe lumea asta, și penalii-s de două feluri: cu cazier și fără. Cei fără sînt aristocrații penalității – au trecut prin focul învinuirii dar au ieșit teferi din crunta încercare. Pe bună dreptate, ajung a-mpărți ei onorabilitatea. Și-atunci, văd ei că și penalii fără cazier îs de două feluri – cei care vor avea și cei care nu vor avea cazier. (Unii ar vorbi de filing aici, care-ar fi ”a doua minte” – nu cea din urmă, dimpotrivă cea dintîi, cînd s-a hotărît deja: ăștia – cu cazier.)
  Așa că Herr ne semnalează care din penali vor avea cazier – și care nu – cel puțin cît domnește Înălțimea Sa.

  Apreciat de 1 persoană

 6. Dana (Mara) zice:


  La multi ani Romania! La multi ani romani!

  Apreciat de 1 persoană

 7. mihaela grancea zice:

  La multi an! Mereu de sarbatori cu impact politic, in democratia romaneasca, a fost vrajba. Acum mai mult, deoarece urmeaza alegerile. Constat, la rece. Cultura noastra festiva este tanara, politicienii sunt egolatrii si imaturi.

  Apreciat de 1 persoană

 8. Dana (Mara) zice:

  http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/evenimente/diplomatii-maghiari-nu-au-voie-la-ziua-romaniei-623249
  Trogloditi si cei din „diplomatia” maghiara, cu toata infumurarea si autosuficienta. Obraznicia nationalista si revizionista isi arata chipul tot mai evident, nu mai tin cont nici de rigorile diplomatice.

  Apreciat de 1 persoană

  • Ce mi-i tanda, ce mi-i manda…

   Apreciază

   • Dana (Mara) zice:

    Si don’ Tariceanu putea sa isi arate „patriotismul” nu la parada cu dona Firea ci cind a avut ocazia sa negocieze retrocedarea mostenirii Gojdu pe care a abandonat-o in favoarea Ungariei, cu „gratie” si inconstienta. Pentru ca nu-i asa, nu ne este mai groaza decit sa fim catalogati nationalisti, este patetic, de prost gust, parca ne si vedem in postura apostrofatului din Caragiale – Vezi, asta-i cusurul tau … esti violent! Da, trebuie sa fim finuti, intelectuali rasati, respectabili, toleranti, dar de ce si FRAIERI? Altfel nu sintem primiti in Club? Intelectualii acestei tari au fost pur si simplu anesteziati, vigilenta lor adormita pentru ca sa se aplice legea retrocedarilor in termeni care nu pot calificati decit jaf din patrimoniul Romaniei. Si nu-i prost cel care solicita si cel care apuca cu doua miini ci acela care da prosteste, ofera fara discernamint. A facut Academia Romana o analiza riguroasa asupra felului cum s-au retrocedat centrele istorice in Transilvania, sint comisii speciale de juristi si istorici care monitorizeaza si analizeaza acest „fenomen”?Mergeti la arhivele instantelor de judecata sa va cruciti iar mare va fi amaraciunea cind o sa avem „un bilant”.
    http://romaniateiubesc.stirileprotv.ro/emisiuni/2014/sezonul-2/romania-a-pierdut-un-tezaur-fabulos-prin-votul-parlamentului-fundatia-gojdu-creata-de-un-filantrop-irosita-de-politicieni.html

    Apreciat de 1 persoană

  • dezideriududas zice:

   Asa-i la Un Gur. Dar nici cei cu Mai Multi Guri nu sunt mai breji ( in traducere „recenta”, adica mai putin deji…)….

   LA MULTI ANI !

   Apreciat de 1 persoană

  • mihaela grancea zice:

   Este un act lipsit de…diplomatie. Mai cred in dreptul medieval al cuceririi.

   Apreciat de 1 persoană

   • Pot să creadă ce vor, comportamentul însă îi pune în off side!

    Apreciază

   • mihaela grancea zice:

    Comportamentul este pe masura ultrantionalismului care este foarte viu in Ungaria. Si politicienii lor vor sa fie populari si sa ramana la putere. E un cerc vicios.
    Ungurilor nu le-a placut nici când au fost cu austriecii, la sarbatoarea mileniului au plans in masa. Au nostalgia Ungariei Mari. Si cum Transilvania e considerata, in ideologia maghiara revizionista, o sursa vitala de identitate…. nu are sens sa ne tot dam de ceasul mortii. Ungaria e un stat mic cu o populatie de 9 milioane de cetateni. Noi nu avem nostalgii „fasciste” si mandrete de pamant romanesc e la ucrainieni, la bulgari si „rusofoni”! Când am vazut Hotinul mi-a venit a plange.
    Pe mine ma intereseaza maniera in care monumentele identitare romanesti sunt rase de pe fata pamantului sau lasate sa se deterioreze. In 2006, in Cimitirul Central din Budapesta, am vazut monumentul funerar al lui Gojdu. Nu mi-a venit sa cred cum arata. Era jalnic. Unde erau asociatiile Gojdu? Acum un an m-am uitat pe site-ul cimitirului si am vazut ca a fost restaurat.

    Apreciat de 1 persoană

   • Păi, e și ridicol ca vreo 20 de milioane de oameni să tremure de frica a vreo 10, cu tot cu cei de aici!

    Apreciază

 9. Dana (Mara) zice:

  Preferam sa fie o analiza a Academiei Romane sau lucrari ale istoricilor de prestigiu pe acest subiect:
  http://www.condeiulardelean.ro/articol/transilvania-furata-0

  Apreciat de 1 persoană

 10. Vorba maestrului Victor Eftimiu: „M-am săturat de lichele. Daţi-mi o canalie!”
  http://cuvinte-sunete-imagini.blogspot.ro/2016/12/la-multi-ani.html#links

  Apreciat de 1 persoană

 11. Divide et impera.. a se traduce prin dezbină și stăpânește
  Se pare că ura, răfuiala, lupta politică, sunt sprorturi naționale. Spiritul de subcultură, spiritul găștii domină în defavoarea spiritului național. Din păcate bâlciul de la nivel central a infestat ca ujn virus, toată România. Fenomen folosit din plin de actuala pleiadă de politicieni mediocri.

  Apreciat de 1 persoană

Comentariile sunt închise.