Dorin Tudoran despre deznodămîntul alegerilor americane


Dorin Tudoran 1

În două excelente postări de pe blogul său, pe care le preiau aici, prefațate de șapoul postat de autor la preluarea primului text pe Facebook. Și, da, și eu cred că Clintocrația a apus. Acum să vedem ce va ieși din Trumpocrație!

image001

„Oricât de dezgustat am fost și rămân de candidata Hillary Clinton, n-am crezut nicio clipă că un candidat precum Donald Trump o poate învinge. Nimeni (și cunosc suficiente vârfuri din domeniul analizei electoale) nu a crezut. Cei care susțin că au fost siguri, (“I told you so!”) mai degrabă confundă certitudinea cu dorința. Doar Donald Trump a crezut că poate câștiga. Dar, potrivit unor voci din interiorul echipei sale de campanie, până și el a avut momente în care s-a îndoit că poate câștiga. Cei cărora le sunt dator o ladă de bere sau o sticlă de whiskey, să fie siguri că le vor primi. Însoțite de îndemnul de a nu se autopăcăli că au știut că așa vor sfârși alegerile. Altfel se vor trezi înmulțind rândurile unei lumpenelite pe car realitatea le-a luat prin surprindere, nu doar prin simbolismul istoric al cestui cutremur politic, ci chiar prin istoria pe care o poate deschide această neașteptată fabulă cu oameni de toate mărimile.” (Șapoul de pe Facebook)

untitled

  1. O lecție pentru lumpenelite

I. O lecție pentru lumpenelite

2. Eva Peron rămîne pe peron

II. Eva Peron rămâne pe peron

2016-11-09-photo-00000016

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

35 de răspunsuri la Dorin Tudoran despre deznodămîntul alegerilor americane

  1. d.p. zice:

    f.f. bune ambele analize, poate cele mai bune pe care le-am citit in aceste zile !

    Apreciat de 1 persoană

  2. mihaela grancea zice:

    Da, excelente analize. Eu am avut un presentiment. „Baietii rai” au succes la alegeri. Mai ales cei care sunt actori si stiu „sa starneasca” masele. Asa mai spune si psihologia istorica.
    Trump imi aminteste de Mussolini.

    Apreciat de 1 persoană

    • Trump e un foarte bun actor, a și jucat roluri și și-a făcut mîna…

      Apreciază

      • mihaela grancea zice:

        Americanii au mai avut un presedinte actor, dar profesionist (Regan). Trump fiind si pasional, si amator, e depasit de rol. O sa il urmaresc. Dupa soc, ma apuca rasul….am acest obicei, ma amuz urmarind prestatiile politicienilor, cele mediatizate

        Apreciază

      • Păi, eu spun să vă uitați la asta…

        Apreciază

      • mihaela grancea zice:

        Bine jucat! Populism, demagogie eficienta deoarece a fost bine condimentata cu sferturi de adevar. Si el „ii arde pe corupti”.
        Multumesc pentru sinteza de discurs. Au bagat si falnicul simbol, vulturul! Cum sa nu guste asa ceva ordinary men?

        Apreciat de 1 persoană

      • Păi, omul obișnuit e peste 80% din electorat! Cît privește adevărurile, pe multe le-a spus întregi! De asta nici nu a circulat discursul pe media main stream!

        Apreciază

      • mihaela grancea zice:

        Cam acesta este procentajul. Dar, conteaza si cine spune aceste adevaruri. Democratia americana este departe de ceea ce cred unii dintre romani…ca este aceasta. Michael Moore ar fi o sursa explicita si amuzanta. In acest sens.
        In 2012, eu am scris despre pericolele „primaverii arabe”. La Antena 3, Chireac a facut misto de mine, fara sa imi aminteasca numele….cei mai multi o vedeau ca pe o boare de democratie. Acum, Chirec spune ca el „ne-a prevenit”. In fine…America a stimulat fenomenul. Si ce a iesit…stim. SUA a facut posibila apariţia influentei talibanilor, apoi a aparut si ISIS…este unul dintre adevarurile enuntate de Trump. Experimente din panoplia ucenicului vrajitor…

        Apreciat de 1 persoană

      • Cîtă vreme e adevăr, nu contează cine îl spune… În rest, dacă ar fi să facem lunga istorie a tîmpeniilor servix-urilor americane nu ne-ar ajunge viața asta!

        Apreciază

  3. Vasilica Ilie zice:

    Mi-au plăcut amândouă analizele făcute de domnul Dorin Tudoran, drept care, îl felicit. Mi-a plăcut, în mod deosebit, încheierea primului text: „speranță și prudență.”

    Apreciat de 1 persoană

  4. Dana (Mara) zice:

    Multumiri pentru discursul antisistem. Ok, asteptam sa vedem si rezultatele. Se va lasa cu anchete, cu limitarea speculantilor si monopolului corporatiilor? Sau se va cocota Trump la putere si va face ca si Basescu si compania care au profitat apoi de „oportunitatile” sistemului pentru a ciupi cit mai mult banet? Mai in gluma mai in serios SUA are nevoie urgenta de un DNA.

    Apreciat de 1 persoană

  5. mihaela grancea zice:

    Si Obama a avut un discurs electoral antisistem…..si? Astfel a castigat.primul mandat A acuzat bancherii. Si? A fost interesat in salvarea capitalului bancar. A vorbit despre reforma asigurarilor medicale….si? Toti candidatii, la primul mandat, au un discurs antisistem.

    Apreciază

  6. Dana (Mara) zice:

    Stimata doamna Mihaela Grancea. Nu vreau sa fac preziceri nefericite, dar presedintele Trump trebuie sa-si clarifice pozitia in citeva probleme arzatoare: anularea Tratatului cu Iranul si declararea unei noi capitale oficiale a Israelului, respectiv Ierusalimul dupa cum s-ar fi exprimat in campanie ca sustine aceste initiative.
    Asa ca desi avem impresia ca tensiunile in O.M. se dezamorseaza dupa reasezarea placilor tectonice cu noile sfere de influenta, acum incep „negocierile”.
    Poate ca „strategii” cinici democrati care au analizat eventualele consecinte ale unor miscari arabe care erau iminente si previzibile. De ce nu si in lumea araba sa cada dictaturile? Pai cu singe rece strategii au citit configuratia hartii demografice si etnice din Orientul Mijlociu si s-a colorat imediat in „preponderent” arabi Shia, exceptie facind Siria si Iordania unde totusi inca nu isi permit sa destabilizeze o monarhie utila. Deci Irakul -shia, Libanul controlat de militiile Hesbollah cu o populatie in crestere continua – shia, iar Siria condusa cu o mina de fier de minoritarea alawita afiliata interesului Iranului shia. Acesta este mersul istoriei care a fost ajutata intr-o colaborare perfecta Rusia -SUA. Trebuia anihilata, pulverizata si distrusa orice opozitie relevanta a sunitilor, care se pare ca sint mai putini predictibili cind este vorba de exploatarea unor interese economice privind resursele naturale. Se prefera un colidor Iran, Siria, Rusia pilon de stabilitate in OM. Iar pentru atingerea acestui scop, tocmai Rusia a folosit anomalia ISIS. Importanta acestui flagel a fost umflata constant de propaganda rusa, orasul Raqqa a cazut in miinile fanaticilor isil , citeva mii, nu sint asa numerosi, fara nici un fel de rezistenta din partea dictatorului Bashar sustinut in permanenta de Putin. Au folosit acesti nefericiti dementi pentru a-si atinge interesele geostrategice. Putea sa ii anihileze de la bun inceput, dar confruntarea democratica populara era adevarata provocare. Acum dupa ce au curatat „terenul” in Siria de aproape toata populatia sunni, pot face „alegeri libera” care sa arate cum vor ei. Invingatorul va scrie istoria, o istorie trista scrisa in zilele noastre.

    Apreciază

  7. mihaela grancea zice:

    Da, vechea poveste cu sferele de influenta. In timpul primului razboi mondial, pentru a distruge Turcia imperiala, prin atragerea sprijinului arab, britanicii au inventat proiectul natiunii arabe. Apoi a fost cateva reiterari. Modernizarea interbelica a Turciei, occidentalizarea modului de viata al elitelor arabe si a mediului urban au stimulat iluzii. S-a crezut ca lumea araba accepta modelul democratiei. Anii 70 si 80 au demolat o astfel de constructie iluzorie. Interese geostrategice si economice au dat zona peste cap. Eu cred in valorile democratiei, dar, nu cred ca OM este pregatit pentru acest proces. Statul secular este o conditie. Sa nu uitam ca dupa „primavara araba”, egiptenii, prin alegeri libere, i-au adus la putere pe „fratii musulmani”.
    Trebuie sa fim lucizi si sa acceptam ca exista incompatibilitati sistemice intre modelul democratiei occidentale şi modelele lumii islamice.
    E mult de dezbatut. Invingatorul scrie istoria. Intotdeauna. Se spune ca in 5000 de ani de statalitate, umanitatea a trait doar 250 de ani de pace. Evaluarea este din 1990. Si noi nu avem axiologii sanatoase. In continuare, istoria este perceputa prin dreptul cuceritorului. Oamenii cunosc figurile marilor cuceritori, ii stiu pe distrugatorii de civilizatii, mai putin pe inovatori.
    Trump, din cate am realizat, si-a satisfacut marele moft. In rest, nu stie mare lucru din politica externa, viziunile aplicate o sa apartina altora. Sper ca il vor controla. Parea destul de nauc la întâlnirea cu Obama.Mai vedem…

    Apreciat de 1 persoană

    • Da, dar avem un exemplu de democrație funcțională în zonă, Iordania…

      Apreciază

      • mihaela grancea zice:

        …cu o floare nu se face primavara. Au monarhie constitutionala, e un factor de echilibru.
        In Orientul Mijlociu au loc, de un veac, schimbari greu de anticipat. Potcolonialismul nu a adus progres. In comunism invatam despre dreptul natiunilor, despre decolonializare…si ce a iesit? Elitele locale sunt mai egoiste decat cele coloniale, Arhaizarea insitutionala le convine, In zona s-au succedat progrese relative, rateuri (vezi proiectul egiptean al natiunii arabe), prabusiri, aparente democratizari, medievalizari. Interventiile postcoloniale ale occidentalilor si ale rusilor au adancit decalajele, au provocat focare de razboi. SUA a intervenit in Irak si nu era necesar. Nu au intervenit la sf anilor 80, cand Saddam Hussein a ucis 5000 de kurzi. A fost genocid. Nu a contat. SH ramas linistit. Americanii au intervenit mai tarziu, stim sub ce pretext. Au fost preveniti ca nu o sa faca fata razboiului de gherila….si a fost mai rau…cred ca nu are sens sa mai scriu despre aceste lucruri. OM este de prea mult timp un spatiu mai mult decat nervalgic….

        Apreciat de 1 persoană

      • Nu se face o primăcară, dar arată că democrația și islamul se pot și împăca…

        Apreciază

      • Dana (Mara) zice:

        http://www.ziare.com/international/palestina/acord-intre-iordania-si-palestinieni-pentru-apararea-ierusalimului-de-est-1227552
        Sint niste frecusuri mari acuma care au ajuns pina la UNESCO. Asa ca usa diversiunilor este deschisa, regele Iordaniei ar putea deveni „baiat rau” si Iordania destabilizata. Parca a si fost marele absent la funerariile fostului presedinte Shimon Perez. In ziua ceremoniei au fost mari demonstratii de protest impotriva noului contractului de import de gaze israeliene in Iordania. Da, traim vremuri tensionate, dar important este sa se rezolve corect, echitabil si just pentru toate partile implicate.
        De remarcat si eforturile Tunisiei care este inca un exemplu pozitiv de incercare de impletire a rigorilor democratiei cu acele cutume islamice care guverneaza practic viata lor cotidiana. Acolo unde nu s-a bagat batul prin gard se poate.

        Apreciat de 1 persoană

      • Iordania a mai fost incercată, dar a trecut cu bine. Da, mai este și Tunisia.

        Apreciază

  8. mihaela grancea zice:

    La aceasta data, cu privire la compatibilitatile dintre Islam si democratie, eu sunt sceptica. Democratia nu are succes nici la rusi…
    Sa nu uitam, repet, ca si in spatiul OM, in special in Iran( pana la revoltia islamica din 1979) erau exersate habitudini occidentale…si apoi, dupa 1979, s-au intors in evul mediu, la sharia. Nu exista continuitate, nu exista traditii democratice….ca un model sa prinda este nevoie de timp,, de laicizare, de schimbarea mentalitatii colective. Nu cred in coabitarea dintre democratie si Islam.

    Apreciat de 1 persoană

    • Eu nu sint la fel de sceptic… Dacă nu-s compatibile, solutia e care pe care!

      Apreciază

      • mihaela grancea zice:

        Da, aceasta este solutia.

        Apreciat de 1 persoană

      • Casapirea reciprocă?! Cine garantează că învinge civilizaţia occidentală? Şi dacă da, cam pe unde estmaţi preţul?

        Apreciază

      • mihaela grancea zice:

        Nu o vad ca pe o casapire reciproca. Intr-un spatiu fara traditii democratice se pot confrunta doua modele…cele despre care faceam vorbire. Istoria, implicit cea conflictuala, hotaraste care model prinde. Omul tebuie sa raspunda la provocarile istoriei. De altfel, se pare ca ajungem, oricum, in posdemocratie. Eu nu cred in progres. Progresul tehnologic nu inseamna progres moral. „Casapirile” inseamna istorie.

        Apreciat de 1 persoană

      • Deocamdată, vedem că în acekaşi spaţiu,m occidental. sa spunem, unii deja căsăpesc şi nu mai e mult pînă se decind şi ceilalţi! Ceea ce, în celălalt spaţiu, nu se întîmplă, pentru că ei nu-ţi permiţi să-ţi respecţi regulile tale. Interesant, nu?!

        Apreciază

  9. Dana (Mara) zice:

    http://m.gandul.info/puterea-gandului/un-islamofob-consilierul-lui-trump-pentru-orientul-mijlociu-15951028
    Va continua Trump sa cultive genul acesta de consiliere si din functia de presedinte? Este cea mai comoda alegere, nu trebuie sa gindeasca, este in armonie si cu membrii iubiti si influenti ai propriei familii. Asa ca de ce sa isi complice existenta si sa isi incarce memoria? Pragmatismul va dicta in mandatul lui, nu respectul pentru adevarul istoric.

    Apreciat de 1 persoană

  10. Dana (Mara) zice:

    Dar asta nu ne impiedica sa fim obiectvi si sa vedem care sint consilierii preferati de presedinte, este un plus de informatie util si onest. Importanta consilierilor este enorma.
    http://m.gandul.info/puterea-gandului/greenblatt-friedman-15936178

    Apreciat de 1 persoană

  11. d.p. zice:

    Maia va cistiga, in final !

    daca pierde, va fi la citeva mii de voturi.

    Apreciat de 1 persoană

Comentariile sunt închise.