Breaking News – Moldoveni, nu va încuiaţi singuri în închisoare!


Poate e puţin cam tîrziu, dar cred ca este vital ca acest text să circule. Aşa că daţi mai departe! Alegerile de mîine sînt decisive. Nu e vorba despre unire sau ne-unire, ci pur şi simplu de destinul Moldovei de peste Prut.

moldova_judete

Moldoveni, nu va încuiaţi singuri în închisoare!

de

Alina Mungiu

Alegerile rareori aduc ce vor oamenii. Dar de fiecare dată, fără ca lumea să îşi dea seama, alegerile îi feresc pe oameni de ce e mai rău, şi anume de lipsa lor. E destul de rău că ai o alegere limitată: dar e infinit mai rău să îţi fie negat dreptul de a alege, de a nu fi consultat deloc.

Republica Moldova, ţara din care vin trei bunici de ai mei, de pe Nistru şi din Cahul, şi unde ruşii au împuşcat fără judecată pe tatăl bunicii mele şi pe fratele ei de nouăsprezece ani în anul 1940 nu are de ce să fie recunoscătoare României. E un model despre cum pot nişte servicii secrete (ale noastre) să pună umărul la „salvarea” unei ţări (de un an o vor şi pe cea mare să se joace cu ea), prin oligarhi (Mr. P), oameni de afaceri corupţi, agenţi incompetenţi şi politicieni cu mîna întinsă. Nici lumii occidentale nu are de ce să îi fie prea îndatorată: de cinsprezece ani OSCE se bîlbîie în Transinistria, scoţînd la iveală monumente de laşitate europeană. Nici americanii nu sunt mai prejos: cînd nu au bătut cîmpii despre NATO, care putea servi cel mult la a-i provoca pe ruşi, au dat sfaturi din păcate puse în practică despre cum trebuie organizat statul, de parcă pe al lor l-au organizat ei şi nu l-ar fi primit moştenire de la nişte strămoşi ceva mai luminaţi.

Cel mai puţin însă datorează Moldova Rusiei, şi angajamentul lui Igor Dodon că va anula acordul de asociere al Moldovei cu UE şi o va asocia Rusiei este un blestem, nu o promisiune electorală. Moldovenii trebuie să ştie că nu există reciprocitate cu Rusia, că acordurile de liber schimb cu ei sunt întotdeauna avantajoase chiar formal numai ruşilor, din Asia Centrală la Marea Neagră. Dacă Rusia ar avea curajul concurenţei libere, nu a aceleia în care un bandit pune arma la gîtul unui prizonier Rusia ar fi avut ea însăşi, demult, un acord de liber schimb cu UE. Nu eare, pentru că nu a aflat cum să faci comerţ fără şantaj.

Europa putea să ignore Moldova complet. Dar nu a făcut-o. Moldovei i s-au ridicat vizele, şi i s-a deschis o uşă. Nimeni nu a invitat-o să intre, pentru că nu e gata. Dar ar fi sinucigaş din partea Moldovei să zăvorască singură uşa pe dinăuntrul a ceea ce se va dovedi, o dată în plus, o închisoare. Or cine votează cu Igor Dodon asta face. Face din Moldova o anexă a Găgăuziei.

Cine e Maia Sandu? Eu am întîlnit-o o singură dată. În schimb am întîlnit zeci de tineri moldoveni, în vestul Europei, unde trăiesc, şi toţi mi-au vorbit despre ea. E alegerea copiilor voştri. Dacă aveţi altă alegere decît ei, sau cei mai buni dintre ei, îi încuiaţi pe afară şi n-o să-i mai vedeţi. Dacă vreţi ca tineretul să fie o parte din viitorul vostru şi să nu deveniţi încă o colonie de pensionari a URSS alegeţi ce au ales deja cei tineri, ce a ales Parlamentul European, ce a ales diaspora voastră, din care mă consider făcînd parte şi eu, şi fratele meu, care nu ia nici un premiu de film fără să amintească de originile noastre basarabene.

Bunica noastră nu m-ar fi iertat dacă nu aş fi scris textul ăsta, nimica toată faţă de ce merită Moldova, pe un aeroport din lumea mare, dar cu gîndul la voi.

 

Alina Mungiu-Pippidi e profesor de studii ale democraţiei la Berlin şi expert pentru Consiliul Europei.

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

31 de răspunsuri la Breaking News – Moldoveni, nu va încuiaţi singuri în închisoare!

  1. mihaela grancea zice:

    Sunt de acord cu tot ceea ce a scris doamna Mungiu, Prietenii mei de RM nu sunt dodonisti. Sper ca ei sa raspandeasca acest text.

    Apreciat de 1 persoană

  2. Dorin Tudoran zice:

    Am pus-o pe Facebook

    Apreciat de 1 persoană

  3. eduardantoniu zice:

    „îi refesc” – ii ce, bai?

    Am trimis la Sergu Durnescu, recruiter est-moldovean la Business Staffing Solutions, de 2 ani in Dublin, m’a intervievat la telefon de slujba, doar 5 min din 20 in eglezeste, ca voia sa vorbeascan romaneste. 🙂

    Apreciat de 1 persoană

  4. InimaRea zice:

    Patriotism între două avioane: Nu știu cine-i Maia Sandu dar votați-o, vă rog eu – da?

    Apreciat de 1 persoană

  5. larsen elena zice:

    Si au am postat articolul ! O ascult pe da Alina Mungiu pentru inteligenta , cultura, verb !
    Cat despre avioane, stiu altii mai mult decat mine si inseamna si nu am competenta de a-i contesta

    Apreciat de 1 persoană

  6. Am dat mai departe, pe fbk și pe email (linkul)

    Apreciat de 1 persoană

  7. Pingback: Breaking News – Moldoveni, nu va încuiaţi singuri în închisoare! | @ntonesei’s blog | B.I.G'S BLOG

  8. Ludmila zice:

    Alina, e o greșeală să se considere că majoritatea celor care au votat socialiștii, au votat Rusia. Mulți au votat opoziția din cauza fraudelor și jafurilor mari care au fost făcute de pro-europenii de la guvernare, în ultimii ani. Atunci când Europa Și SUA susțin niște pro-europeni corupți, cetățenii o văd ca pe un complot contra lor.
    Un exemplu: rating-ul dlui Ghimpu creștea vădit pe timpul când cerea procuror european și se declara contra coaliției hoațe, dar a scăzut până la nimic când a bătut palma cu mafia. A primit bătaie pentru asta și a pierdut electoratul, a îngropat partidul.
    Oamenii vor dreptate, dar din păcate, au încredere în alt corupt, Dodon. E prea multă amețeală.
    Atunci când a apărut un om ca Maia Sandu, a fost murdărit, inclusiv și de către unioniști, prin toate metodele, deseori necinstite. E greu.

    Apreciat de 1 persoană

    • Cred că Alina a simplifcat puțin pentru binele cauzei, scria în ziua de dinaibtea alegerilor. Acum, ar fi nevoie de o maximă concentrare pentru turul al doilea…

      Apreciază

      • mihaela grancea zice:

        Ludmila stie cum stau lucrurile. Aceasta este situatia de RM. Am fost de vreo trei ori la Chisinau si am prins, in 2015, de 9 mai, o demonstratie a prorusilor. S-au fotografiat cu simbolurile URSS, Au intampinat cu urale un „pluton” de bikeri rusi. Socialistii, in RM, sunt mai periculosi decat comunistii.
        Sa nu uitam de milionul de dolari disparut din banci in timpul guvernarii proeuropenilor…
        Si sper ca in turul doi, candidata sa nu mai fie denigrata de unionisti. Dodon este cel mai mare pericol pentru integritatea statala a RM.

        Apreciat de 1 persoană

      • Miliardul e mai nimic faţă de cele 20 de miliarde de dolari spălaţi în Moldova, cu ajutorul Justiţiei, de altfel, vreo 20 de judecători pregătindu-se de mititica. Problema ar fi că echipa Dodon – Plahtoniuc, principalul sponosor nu e mai puţin coruptă, poate invers!, iar victoria lui Didin ar însemna să se pună cruce pe respectivul segment al corupţiei…

        Apreciază

      • mihaela grancea zice:

        Problema este, dupa cum am mai spus, mentinerea statalitatii RM. Dodon inseamna pe langa altfel de coruptie si asa zisa federalizare a RM (Gagauzia, Nistreia, Moldova)
        Pentru cei care vorbesc despre furtul de resurse de dupa aderaarea la UE reamintesc ca marea devalizare a fost in anii 90, iar cei care fura, si ne mai cer si sa inchidem ochii, sunt romanii insisi, liderii. O coruptie veche si transpartinica. In RM, dupa alegeri, importanta este lupta anticoruptie.

        Apreciat de 1 persoană

      • Bun, si eu ce spun?!

        Apreciază

      • mihaela grancea zice:

        Corect. Dodon vrea sa federalizeze RM. Conform indicatiilor moscovite. Desi se bucura de autonomie, gagauzii vor un stat minuscul, Transnistria o sa devina Nistreia (au deja o structura statala aberanta, au institutii comuniste, si inventii identitare).

        Apreciat de 1 persoană

  9. Lentzu' zice:

    Cum poti sa pui mana pe resursele Moldovei, sa-i distrugi economia si sa o umpli de datorii si de refugiati in timp f scurt? Unind-o cu Romania, unde e formata deja infrastructura de muls… Oricat as dori unirea asta, am un sentiment ca tarisoara aia e mai la adapost de urgia numita UE, daca sta acolo unde este…Macar o bucatica sa ramana nealterata…

    Apreciază

    • Nu unirea este în discuţie acum, ci supravieţuirea Moldovei…

      Apreciază

    • mihaela grancea zice:

      Aveti o imaginatie care tine de teoria conspiratiei. Devalizarea Romaniei este un porces inceput intens din anii 90. De jaf generalizat este responsabila coruptia transpartinica. Nu-i mai albiti pe liderii politici romani…dand vina pe UE. Pericolul ar consta intransformarea UE in stat hegemonic, nu in stat federal. Un exemlu: Petre Roman care a spus ca industria romaneasca este o adunatura de fiare vechi, acum e liberal. Vechii baronii psede stau pititi ca sa nu fie insfacati….cine isi mai aduce aminte de tulburele an 1999 – prabusiri bancare….si multe altele

      Apreciat de 1 persoană

  10. Dana (Mara) zice:

    Apai sa nu iti vina sa dai cusma de pamint cu naduf cind vezi ca iese planul Rusiei, ca politica de rusificare si transfer de populatie isi arata roadele din plin? Vorba amara a lui Florin Iaru, cred ca este o cauza pierduta, un soi de sindrom Stockholm care ii bintuie pe moldoveni de nu pot discerne intre rusi, cei care i-au cucerit, exploatat si abrutizat si revenirea la matca fireasca, Romania. Mai ales dupa ce au vazut cum au tratat rusii Ucraina si cum au distrus si Siria.

    Apreciat de 1 persoană

Comentariile sunt închise.