Cum au redus la tăcere femeile și au gîtuit drepturile omului Ungaria și Polonia


Un studiu foarte bun, scris de Andrea Peto, de la Universitatea Central Europeană, și Weronika Grezebalka, de la Academia Poloneză de Științe. O analiză a abuzurilor celor două regimuri populiste, cu nuanțe tot mai autoritare din Europa Centrală și de Est. Fotografia este o icoană care a devenit viral în Polonia, iar mesajul atribuit lui Iisus, adresat celor care îi instrumentalizează mesajul în sensul unor politici care discriminează femeile, jignesc demnitatea umană și sufocă comunitățile este: „Vă rog, stimabililor, să nu mă amestecați nici în „Onoarea” voastră falocentrică, nici în „Patria” voastră…”. Am citit textul acum cîteva zile, l-am rătăcit, dar Michael Shafir a avut amabilitatea să mi-l trimită din nou. S-a nimeirt ca aseară să-mi cadă și ilustrația sub ochi…

falocentrism

http://www.huffingtonpost.com/the-conversation-global/how-hungary-and-poland-ha_b_12486148.html

Reclame
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

29 de răspunsuri la Cum au redus la tăcere femeile și au gîtuit drepturile omului Ungaria și Polonia

 1. mihaela grancea zice:

  Articolul este excelent. Politicile maghiare si cele polone incep sa semene. Poate au si o linie visegradiana. In fond, sunt tari catolice. Dar, dincolo de toate este, la unguri, si obsesia identitara. Sunt 9 milioane si ceva de unguri. O tara mica, un popor mic. Ungurii isi aduc aminte cu nostagie de Ungaria Mare. In evul mediu, ungurii si polonezii au avut, relaţii foarte bune, unii dintre regii Poloniei medivale si premoderne au fost unguri…de ce sa nu se asemuiasca. Plecare multor cetateni in Occident, migrantii si natalitatea scazuta ii sperie. Mai ales pe unguri. Si dincolo de toate, aceste proiecte pronataliste demonstreaza precaritatea democratiei. Nici Orban nu poate fi acuzat de propensiune vizavi de democratie. Solutia? Mari miscari de stada, foarte mari miscari de strada si o reacţie europena…suntem pe care de a realiza o federatie.
  Si ce fac femeile din parlamente?
  Sintagma „onorabilitate falocentrica” suna grozav.
  Deci, o sa vorbim, din nou, despre „femeia-incubator”?

  Apreciat de 2 persoane

  • Ungurii nu sint toti catolici, sint cumva la egalitte cu reformatii. Iar in ce oriveste Visegradul, mai exista si Cehia, tara cu cea mai mare propoertie de atei din lume. Cred ca in ambele tari vinovat e populismul de dreapta, care instrumentalizeaza tot ce se poate instrumentaliza, religie, identitate, spaima de strain etc

   Apreciat de 1 persoană

   • mihaela grancea zice:

    E adevarat, dar cand vine vorba despre traditia istorica, cea catolica este sfanta. Vezi, serbarile Mileniului, pelerinajul (implicit, turistic) la moastele lui Stefan I al Ungariei. Toata identitatea istorica maghiara se sprijina pe catolicism.
    Ateismul este o realitate Occidentului, iar Cehia a fost si este aproape de aceasta. Disciplina/norma catolica repugna multora. Noi avem mai putini atei, deoarece ortodoxia este formalista si nu vrea sa te piarda de „client”. Dar, sa revin. Populismul de drepta cocheteaza cu extremismul. Si acesta din urma e intemeiat pe traditia istorica.
    Da, in concluzie, frica, teribila ca fenomen colectiv, poate fi sursa unor astfel de proiecte primitive.
    Doar de cateva decenii, cu adevarat, femeia are oportunitati sociale si politice mai mari.
    Suntem, in opinia mea, intr-o faza de crestere. Dar, fundamentalismele crestine care alimenteaza aceste planuri politice pronataliste si, de curand, coabitarea dificila cu modelul islamic, afecteaza afirmarea femeii in lume. Misoginismul, si el, este realimentat.
    Eu incerc sa fiu obiectiva, imi este tare mila de destinul refugiatilor, dar ideea existentei,
    in preajma mea, a femeii in burka…ma frisoneaza puternic. Le vad si ma simt teribil de inconfortabil. O femeie in burka, casnica si reproducatoare prin definitie, afecteaza demnitatea femeii, demnitatea umana. La fel de tare ma frisoneaza si femeia care, prin legile antiavort, e redusa la (aproape) acelasi statut.

    Apreciat de 1 persoană

   • Îți vine să spui că e un fundamentalism care, pozte fără să conștientizeze asta neapărat, răspunde altuia… În Creta, pe o plajă. am văzut o burkinistă stînd la soare cu masculul ei și apoi înotînd… Am scris și o poezie, dar cum a ieșit destul de incorectă politic, am lăsat-o la postume!

    Apreciază

   • mihaela grancea zice:

    Eu le-am vazut cu mananca la fast food… isi bagau mancarea pe sub voal, nu stiu cum naiba….
    si la plaja, fara voal…dar, in rest, cu tot „echipamentul”….e ridicol, e absurd. Cat despre mersul pe strada, la ceva distanta de sot…ea si copiii. Ierarhii islamice medievale.

    Apreciat de 1 persoană

   • Promovate, de altfel, de bravii lor bărbați!

    Apreciat de 1 persoană

 2. Angelica Butnarasu zice:

  Asa cum clasicii Maestri spirituali din Orient trezea discipolul cu o cratita in cap dupa zeci de ani de asceza, asa se va trezi si omenirea constientizind ca toate aceste tulburari politice, economice si spirituale, au un scenariu si o sursa. Voi sociologii le puteti descilci mai ales daca sunteti treziti spiritual, si avind o privire de ansamblu…Privesc cu ingrijorare cum lumea in care traiesc, este distrusa, asa, ca la un grafic…Cineva ne umbla la memorie, perceptii, emotii, suntem alimentati cu lingura in care simti holograma minciunii…aici poate intra si postarea poloneza a lui Isus…
  Nu ma pricep, da scriu ce-mi trece prin minte, asa-mi zice L.A., Scuze…

  Apreciat de 1 persoană

 3. Gabriela ILOVAN zice:

  Dupa genocidul din Rwanda, cind in 6 luni au fost exterminati peste 1 milion de oameni, majoritatea barbati si copii, femeile s-au trezit ca trebuie sa conduca tara. Si au facut-o. Au intrat in Parlament, singurul din lume in care numarul femeilor il depaseste (usor) pe cel al barbatilor, si au reusit sa puna pe picioare si sa faca sa infloreasca o tara guvernata, pina atunci, de barbati infierbintati. Iata ce pot face femeile. Din pacate, putini sint cei care inteleg ca drepturile omului includ si drepturile femeii. Cred ca Biserica este prima chemata sa inteleaga asta. Din pacate, Biserica este condusa de barbati.

  Apreciat de 2 persoane

  • Si in Norvegia, cel puțin cînd am ajuns eu acolo, în 1997, majoritatea parlamentarilor erau femei. De fapt, în toată Scandinavia, femeile erau foarte bine reprezentate în Parlament, dar și alte funcții publice – senzația mea este că lucrurile merg bine pe acolo!

   Apreciat de 1 persoană

 4. Gabriela ILOVAN zice:

  Iar burka, dupa umila mea parere, nu poate fi inlaturata de lege, indiferent cite frisoane ne produce proximitatea ei. Daca burkistele merg la scoala, la supermarket, la facultate, la teatru cu noi, intr-o zi se va intimpla si renuntarea la burka in lumea in care au ales sa traiasca. De ce ne grabim?

  Apreciat de 1 persoană

 5. Dana (Mara) zice:

  Poate eu am invatat sa fiu toleranta dupa 15 ani petrecuti in Galileea multiculturala din nordul Israelului. Pe mine nu ma socheaza burkini in care sint imbracate pe plaja atit femeile religioase musulmane cit si cele evreice. In orasul Akko exista o plaja destinata in anumite zile numai femeilor religioase evreice in care nu au acces barbatii. Mi se pare firesc. S-au nascut intr-o comunitate care le impune o anumita conduita. Iar anumite restrictii nu le poate impiedica sa se bucure totusi de viata, de soare, de mare impreuna cu proprii copilasi sau nepotei. Sa fim realisti. Sint comunitati care nu se deschid, prezerva la nesfirsit tot acelasi stil de viata si mentalitati. Tin cu dintii de identitatea lor, de fapt este un mod de viata care nu poate fi conceput inafara religiei. De aceea cred ca trebuie sa fim mai realisti cind ne imaginam ca si femeile musulmane vor adopta in masa modul de viata occidental. Si nu ar fi drept sa le impunem asta pentru ca educatia lor este profund religioasa si singurul lor echilibru in viata este sa reuseasca sa indeplineasca cei cinci stilpi ai islamului care cum plastic spunem noi in Ardeal ii „imburda” in mijlocul Raiului. Ne place sau nu, aceasta este realitatea. Nu cred ca se imbrobodesc pentru a ofensa europenii, occidentalii, este una dintre conditiile pe care le impune aceasta religie. Dimpotriva, in societatea lor femeia care mai devreme sau mai tirziu hotaraste sa isi acopere capul cu acel val este felicitata de catre femeile din familie si comunitate si este privita cu mai mult respect. Repet, ne place sau nu acesta este adevarul. Femeile nu sint obligate, cel putin in Israel. Ele aleg pentru ca cred in mintuirea prin respectarea acestor reguli stricte. Si nu cred ca pot fi blamate pentru aceasta, pentru ca nu stiu altceva. Iar femeile care se afiseaza cu burkini pe plaja nu cred ca ar trebui ironizate. Sint tocmai puntea de legatura fragila dintre aceste culturi si civilizatii aparent ireconciliabile. Nu aleg sa se izoleze, incearca sa se integreze in comunitatile in care traiesc. Stiu ca suna ciudat, poate enervez pe multa lume dar este un cliseu cu femeia musulmana oprimata sa se imbrobodeasca. Nu este lipsit de interes pentru a intelege cit este de stricta aceasta religie sa vedeti in ce constau aceste cinci cerinte. Trebuie sa convietuim civilizat si intelept cu islamul pentru ca nu se poate reforma in forma in care a fost conceput, sa fac o gluma in genul lui Dimitrie Cantemir.
  https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Cinci_Stâlpi_ai_Islamului

  Apreciază

 6. mihaela grancea zice:

  Stim ca nu sunt „obligate”, ca isi asuma, caci acesta este sistemul in care au crescut. Sistemul care nu le ajuta sa isi dezvolte potentialul. Tine de cutuma, de fundamentalismul religios. Exista si musumani moderati, musulmani liberali. In lumea lor, burka nu exista. Nu priviti omogen. Burka se poarta in familiie conservatoare, fundamentaliste. Va rog sa vedeti documentare despre Afganistanul taliban si despre ceea ce patea o femeie daca iese din casa fara voal, Era considerata o provocare. Femeia era suprimata. Despre lapidari, infometarea pana la moarte a fiicei care nu accepta casatoriile aranajte… nu ati auzit? Se intampla si in comunitatile din Europa, comunitati greu de controlat. Exista articole de presa, filme pe marginea acestor cazuri.
  Sunt istoric si permiteti-mi, in „conformitate” cu statutul, sa fiiu „frisonata”

  Apreciat de 2 persoane

  • Sînt crescute așa, dar în reguli stabilite exclusiv de bărbați!

   Apreciat de 1 persoană

  • Dana (Mara) zice:

   Da, aveti dreptate si este legitima indignarea pentru aceste atrocitati din Afganistan si state musulmane din Africa. Asa cum este legitima indignarea pentru atrocitati poate mai putin mediatizate de peste tot din lume, tratamentul femeilor in India, inclusiv controlul natalitatii, prostitutia infantila masiva in America de Sud, dar si in Romania de ce sa nu recunoastem cazuri rusinoase de violuri mai ales in mediul rural asupra copiilor si femeilor, este plina lumea de mizerii.
   Dar este bun indemnul sa nu generalizam. Sint foarte mediatizate aceste cazuri din zonele de umbra densa, dar numarul musulmanilor este imens. In marea majoritate sint musulmani moderati, nu poarta burka sau „echipamentul ninja” din tarile din Golf care este ridiculizat in zona Levantului si se spune ca este o exagerare. Multe tinere sint chiar cochet si modern imbracate desi au capul acoperit. Aceasta este tendinta musulmanului „mediu”. Ce ne facem ca tocmai femeia musulmana considerata moderata este cea care poarta burkini la mare si nici pe aceasta nu o acceptam. Toata lumea se uita la ea ca la urs, considerind probabil ca este fundamentalista. Or cei radicali nici nu calca pe plaja. Deci aici este paradoxul. Ii respingem pe toti? Cei radicali sint totusi o mica minoritate. Nu numai musulmani, de toate confesiunile. Sint cei care se uita la tine parca ar privi printr-o sticla. Sint fundamentalistii de toate religiile care nici nu dau mina cu tine, te ignora complet daca nu esti din clanul lui. Tu nu existi pentru el pentru ca frust spus nu esti „eligibil pentru Rai”.
   Poate va surprinde, dar desi tendinta este sa dam vina pe „pater familias” in familiile musulmane femeia este cea care conduce, tot universul din familie se invirte in jurul ei. Femeia este cea care vegheaza cu strictete la prezervarea traditiilor. Ele fac si desfac tot, nu scapa nimeni de monitorizarea lor, fetele se casatoresc virgine, nimeni nu calca strimb, dramuirea bugetului familiei este pe mina lor, facerea si desfacerea cununiilor, intrigi pentru a urgenta un divort, ritualul de nunti si inmormintari care trebuie sa fie pe tipic feminin cit mai pompos si lung. Totul este impus barbatului cu o supunere prefacuta care ii da senzatia ca el este stapinul. Pare socant, dar femeia poate tine pe loc evolutia societatilor islamice mai mult decit barbatii. Poate cu noile generatii de femei mai active social sa se schimbe lucrurile.
   Numai bine si sper ca aceste precizari nu contrariaza, dar sint impresii „de la fata locului” desi subiective. Mai bine dezbateri decit certitudini.

   Apreciază

   • mihaela grancea zice:

    Da, stim ca femeile sunt, in mediul domestic, centrul. Nu stiu insa unde este centrul in familia poligama. Cum am mai spus, paradoxul domina in multe locuri. Sunt femei care prefera sa domine, in astfel de familii, dupa metodele gineceului. Dar, femeia trebuie sa ajunga la o alta constiinta de sine. Sa fie si altceva decat casnica. Era sa scriu…caznica…merge si asa. In lume, oricum se pierde mult poential uman. Femeile pot sa opteze si pentru cariera, pentru exprimare in afara casei.
    Si noi avem studente care provin din lumea musulmana. Sunt ok. Moderatii pot coabita in Europa. Totul depinde de numar, de felul in care inteleg „sa respecte regulile” si sa fie cetateni „compatibili”.
    Si totusi, ce sa cauti in burkini pe plaja? Aerul marii il poti respira si de pe faleza, din balconul hotelului… Nici mie nu-mi plac costumele exchibitioniste…dar, totusi…la plaja te bronzezi…vorba cantecului.

    Apreciat de 1 persoană

 7. mihaela grancea zice:

  M-am ambalat…si mi-au alunecat degetele pe tastatura….uneori, burka este invizibila.

  Apreciat de 2 persoane

  • Dana (Mara) zice:

   Nu vreau sa fiu patetica dar credeti ca numai noi nu rezistam sa nu ne aruncam in valurile marii? Poate ele merg la mare pentru placerea scaldatului, pentru a sta in prejma copiilor in apa, deci pe mine nu m-ar lasa sufletul sa privez pe cineva de aceste libertati. In numele a ce? La piscine inteleg ca sint anumite rigori, dar la mare de ce sa nu intre in acel costum special din nylon care protejeaza si de soare? Sint si crestine care doresc sa se protejeze uneori de soare si s-a ajuns la situatia aceasta hilara sa te intrebi ca daca iti pui o camasa sau o rochie vaporoasa pe plaja sa nu vina politia sa te dezbrace sau interogheze. In Israel chiar este recomandat copiilor pina la 8 ani un fel de combinezon de baie cu bluza de nylon cu mineci scurte daca se expun mai mult la soare in timpul baii in mare.
   O zi buna.

   Apreciat de 1 persoană

 8. mihaela grancea zice:

  Evident, regulile sunt facute de barbati. Indeosebi, de clerici. La noi, la ei. Religia lor fiind mai tanara are misoginismul secolelor medievale crestine…din secolul XII se discuta, in occidentul catolic, despre natura inferioara a femeii, despre cum si ce trebuie sa simta ea si…in timpul actului sexual (vezi sudiile istoricilor Scolii de la Annales).

  Apreciat de 2 persoane

 9. trilobitus zice:

  Mă bucur domnule Antonesei că scrieți despre aceste subiecte, despre ce se petrece în Ungaria și Polonia. Chiar am remarcat cât de tăcută e presa românească față de subiect. Poate doar cu o știre scurta despre referendumul din Ungaria. Sincer mă bucur !

  Apreciat de 1 persoană

  • Mulțumesc frumos. Se întîmplă să cunosc bine Polonia, s-o și iubesc. Nu-mi este deloc indiferent ce se întîmplă acolo. Iar cum Ungaria, pe care o cunosc mai puțin, cunoaște „evoluții” asemănătoare… Da, presa noastră nu pare interesată de ce se petrece în vecini, ceea ce este ciudat și păgubos…

   Apreciat de 1 persoană

 10. mihaela grancea zice:

  Sa revenim la subiect. Burkistele, din partea mea, sa asalteze marea. Se poate amenaja, un spatiu doar pentru ele…si se pot proteja cu umbrele cum s-a mai spus … cu creme de protectie…dar, sa nu ne tot invartim. Eu vorbesc despre statutul de „domestica” si nu acela de femeie moderna.
  Da, presa noastra se comporta ca si cand traim in autarhie. De ce sa alam cu cat sunt mai mari veniturile in Ungaria, sau despre cum stau cu lupta anticoruptie….paote este vorba si despre un complex? Pentru ca nu stim ce se petrece nici in Cehia, Austria, Slovacia, Serbia, Bulgaria. E autarhie mentalitara.

  Apreciat de 1 persoană

 11. mihaela grancea zice:

  Da, nici eu nu inteleg tacerea domnului Tismaneanu…

  Apreciat de 2 persoane

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.