Bob Dylan – Premiul Nobel pentru Literatură!


onstage during the 17th Annual Critics' Choice Movie Awards held at The Hollywood Palladium on January 12, 2012 in Los Angeles, California.

onstage during the 17th Annual Critics’ Choice Movie Awards held at The Hollywood Palladium on January 12, 2012 in Los Angeles, California.

 

Îmi și imaginez cîte discuții va provoca, nu doar la noi, ci în toată lumea, această premiere! Dacă ne gîndim totuși cu atenție, observăm că este primul premiu de acest calibru pe care îl primește cultura pop în cei peste 60 de ani de cînd marchează cultura lumii în general! Și de altfel, în majoritatea textelor sale, Dylan este un poet adevărat. La o adică, este un premiu care a greșit adesea, mergînd către unii laureați în funcție de criterii politice, de angajament, chiar geografice, de data asta nu cred că a greșit, chiar dacă ni se va părea că au fost nedreptățiți ceilalți autori de pe „lista scurtă”! Cred că toți laureații premiului de la începuturi, nu au un public la fel de numeros ca al lui Dylan. Dacă a contat politica, geografia etc, nu văd de ce nu ar conta pentru o dată și popularitatea! Pe lîngă linkul cu știrea, pun și unul către pagina sa pe Youtube. De altfel, după cum văd pe un blog al The Guardian – îi mulțumesc poetului Nicolae Coande pentru link – scriitorii, între care Salm,an Rushdie salută premierea lui Dylan. Adaug linkul.

http://hosted.ap.org/dynamic/stories/N/NOBEL_PRIZE_LITERATURE?SITE=MIDTN&SECTION=HOME&TEMPLATE=DEFAULT

https://www.youtube.com/user/BobDylanTV

https://www.theguardian.com/books/live/2016/oct/13/nobel-prize-in-literature-2016-liveblog

 

 

 

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

27 de răspunsuri la Bob Dylan – Premiul Nobel pentru Literatură!

  1. Virgil zice:

    Iar o sa fie Cartarescu frustat cateva luni 🙂

    Apreciat de 1 persoană

  2. corina1111 zice:

    Foarte interesant, dar si impresionant. Eu nu stiu cum ar fi fost adolescenta mea fara Bob Dylan.

    Apreciază

  3. Natasha zice:

    Mircea Cartarescu a tradus poemele lui Dylan in limba romana…asa ca ciocul mic cu decoratiile prezidentiale!….:-)…Liviutzule, nu ma mai iiiniiiervaaa!!!!!…:-)))))shtii ca sunt sensibiloasa si reactionez violent la anumite subiecte tabu!….:-))))))))

    Apreciat de 1 persoană

    • Ce are sula cu subprfectura? Una nu exclude pe alta! De altfel, MC a afirmat în scris că Bob e un poet genial… Am mai pomenit asta undeva! Și a ajuns o rușine să fie decorat cineva de un președinte pentru alte coordonate istorice?! Mie mi s-a părut de bine!

      Apreciază

  4. corina1111 zice:

    indraznesc cu o intrebare, in acest context: Nichita chiar a fost nominalizat la Nobel? Saptamana trecuta am cunoscut o doamna (30 de ani, manager intr-o mare firma), care nu stia cine este Nichita Stanescu.I-am povestit si a luat in brate cateva din cartile lui. S-a intors ieri si mi-a recitat din poeziile lui. Era marcata. Am fost impresionata si i-am spus printre altele ca Nichita a fost nominalizat la premiul Nobel. Dupa care, mi-am dat seama, ca nu este o informatie sigura. Stiam doar din auzite. De aceea va intreb.

    Apreciat de 1 persoană

    • Nominalizările pot fi numai pentru lista scurtă. Nominalizări poate face orice organizație care se ocupă cu literatura. Din ce știu, Nichita a fost propus, Sorescu la fel, mai înainte Blaga, mai nou Norman Manea și Mireca Cărtărescu. Mai sunt probabil și alți români, lista lungă e mare…

      Apreciat de 1 persoană

  5. Virgil zice:

    parerea unui prieten apropos de nobel . Cu mentiunea ca si el este fizician ca si mine deci a ne fi iertata inconstienta noastra

    „intr-o zi cand Nickie Minaj o sa fie 70 ii da si ei premiu nobel in medicina ca a vindecat de inima albastra multi tineri Sa fim seriosi”
    iar raspunsul meu a fost
    „Nope o sa ia premiul Nobel la biologie pentru piesa „Anaconda” 🙂

    Apreciat de 1 persoană

    • La științe, premil e mult mai puțin contestat și contestabil, discuțiile se petrec la cele pentru pace și literatură, unde intră puzderie de criterii nemăsurabile, ca să spun așa…

      Apreciază

  6. vasilegogea zice:

    ironia sorții: B.D. cu ”vînare de vînt”, M.C. cu ”vinare în vînt”…
    totuși, premierea de anul acesta va rămîne ca una dintre cele mai bizare…

    Apreciat de 2 persoane

  7. mihaela grancea zice:

    Da, e grozav! Dar si Leonard Cohen este pe aproape. Adica, „in zona”

    Apreciat de 1 persoană

  8. Dana (Mara) zice:


    Florian Pittis – Vinare de vint

    Apreciat de 1 persoană

Comentariile sunt închise.