Invitat Dorin Tudoran – Despre Revoluția maghiară din 1956


În curînd, se împlinesc 60 de ani de la Revoluția anticomunistă din octombrie-noiembrie 1956. DT va fi la Budapesta cu prilejul evenimentului, pe care îl întîmpină cu acest text, în egală măsură de evocare și analiză. Ca bonus, puteți descărca Amintirile de la Snagov ale lui Nagy Imre, liderul revoluției, cel care a avut iluzia că poate exista un „comunism cu față umană”. Titlul cărții nu este complicat – de la arestarea sa la ieșirea din ambasada iugoslavă și pînă la execuția din 1958, Nagy Imre a fost reținut la Snagov laolaltă cu familia și ceilalți lideri ai Revoluției… Nici titlul eseului lui DT nu e complicat, îl evocă pe pedagogul Naghi, de la școala din București unde învăța, arestat în timpul evenimentelor, pentru că era ungur, de bună seamă!

nagy-2

1956. Domnul pedagog Naghi

burned-out-soviet-tanks-1956

 

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

8 răspunsuri la Invitat Dorin Tudoran – Despre Revoluția maghiară din 1956

 1. mihaela grancea zice:

  In Cimitirul central din Budapesta, doua grupuri de morminte sunt dispuse in aceiasi secțiune. Victimele revoluției, printre ele fiind si copii, și victimele revoluționarilor(soldați sovietici, cate un ofiter). Ironia istoriei.

  Apreciat de 1 persoană

 2. mihaela grancea zice:

  Este un fel de turism cultural. Mai interesante, din perspectiva artei funerare, sunt Cimitirul Monumental din Milano şi cele doua mari necropole din Barcelona. Dar, cimitirele care apar dupa miscarile sociale de avengura sunt apasatoare. Ca si sectiunile din Cimitirul Kerepesi din Budapesta. În sectiunea maghiarilor care au cazute victime ale represiunii sunt si copii, adolescenti. Fotografiile de pe monumentele simple, cele mai multe standard, spun mai mult decat orice analiza.

  Apreciat de 1 persoană

 3. mihaela grancea zice:

  Nu am ajuns acolo, s-au gatat banii din proiect. Dar, cine stie? Multumesc pentru sugestie.

  Apreciat de 1 persoană

Comentariile sunt închise.