Invitată Alina Mungiu-Pippidi – Securiști din toate părțile, calmați-vă!


Unele din cele constate de AM-P le observasem și eu în ultimele luni, dar nu mă gîndisem  să le pun laolaltă, nu credeam că formează un sistem. Le socoteam fenomene mai degrabă spontane și le atribuiam prostiei băștinașe în acțiune. Unele detalii nu le știam, nici nu aveam cum, fiind o persoană singură și privată, nu cineva implicat în miezul lucrurilor. De bună seamă însă că, într-o viziune optimistă, prostia spontană și ticăloșia premeditată nu se exclud!

a-mungiu-p-150x150

Securiști din toate părțile, calmați-vă!

 

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

40 de răspunsuri la Invitată Alina Mungiu-Pippidi – Securiști din toate părțile, calmați-vă!

 1. d.p. zice:

  Ca de obicei, Alina scrie lucruri interesante si pline de miez ! Dar pe cine citeaza pozitiv in articol ?
  Prietenul” nostru si prietenul celui citat explica studentilor de la upa, acum doi ani, ca baietii, de fapt, au fost disidentii nostril adevarati inainte de 89. Nu l-a intrebat nimeni nimic, pt. ca studentii dormeau toti (la propriu!), daca inca nu plecasera, in sala in care si noi am fost invitati, tot acum 2 ani, la FILIT ! Cred ca am fost singurul siderat de afirmatiile lui, dar, de frica (ti-am mai spus ca abia acum imi este frica de ei, acum cind sunt cu totul la vedere si-si arata manevrele cu ostentatie chiar, in aplauze, in consilii, decanate, departamente, beca !, avind grija sa aiba de partea lor -cumparindu-i destul de ieftin, prin relatii- oameni competenti, tineri, unii naivi, altii cinici, iar o parte cu aceleasi „principii” de acasa), nu am indraznit sa spun ceva.
  Bine, el statea pe fotoliu, alaturi de doru, agrigoraie, iacob…nu-i mai tin minte pe toti, dar ti-i poti imagina lesne!, iar eu ma aflam in sala, printre studentii care dormeau (cum ti-am mai spus, la propriu!).

  M-am dus la acea intilnire anuntata in presa, numai din curiozitate, sa vad cum comemoreaza” dinsii nu stiu citi ani de la intimplarile din ’87, gindindu-ma ca voi vedea oameni umili, jenati, care, cel putin in sinea lor, vor fi stingheriti ! Stupoare, ei celebrau victoria lor, erau bine dispusi, siguri, stapini ! Isi adusesera, pe scena, si citiva oameni naivi, extremisti in prezent, care se facusera remarcati la revoltele studentesti de la Iasi. Singurul care parea nitel jenat a fost agrigoraie, decan atunci, in 1987.

  Apreciat de 1 persoană

  • Parcă ai mai povestit asta. Cred că nu am fost, că îmi aduceam aminte, am asistat însă la alta, cînd s-a lansat volumul despre presa studențească antedecembristă. Nu cred să fi fost foarte diferită… Bun, îl citează pe AL pentru că i se potrrivea în articol, nu cred că din mută, mă rog vorbită!, admirație…

   Apreciază

  • mihaela grancea zice:

   …cata dreptate aveti. Da, ei au cumparat oameni tineri…asa este. Ii vad si eu in mediile academice. Si fac aceleasi lucruri peste tot.
   M

   Apreciat de 1 persoană

 2. d.p. zice:

  aaa, amindoi oamenii ii fac, de frica, probabil, pt. ca ea e mai sloboda si ar putea sa-si aminteasca subit lucruri neplacute despre dinsii, o curte zdravana Alnei, pe toate canalele (laudindu-l, unde apuca, pe cristi, de ex., pe drept, desigur, dar apasat) !

  Nu am povestit acest episod decit aici, pe blogul tau sau poate pe FB-ul tau !

  Bineinteles ca tu nu erai (am spus ca noi am fost invitati cu prilejul lui ’89, in aceeasi sala, atunci s-a „comemorat”’87).

  Apreciat de 1 persoană

 3. d.p. zice:

  Chiar acum, pe RTV, este citat articolul Alinei, cu o replica, in direct, a lui Bogdan Diaconu (care spune ca Soros a cumparat tot, la noi) si Alfred Bulai.

  Uite si un articol din presa locala,
  la care nu apare numele autorului :

  Iată, stimaţi telespectatori, cum se face că până şi în urâta viaţă publică românească oamenii fără curaj ajung până la urmă tot în mocirla politichiei. 
  De o jalnică ieşire din scenă vedem că are parte unul dintre ieşenii în care la un moment dat ne puseserăm, ca giudeţ, cele mai multe speranţe. Şi când giudeţul l-a vrut ales al locului în parlament, în 2012, Răzvănel, că de el e vorba, a ales să fugă la Arad, ca să fie sigur sută în mie că prinde loc. Acuma auzim că a fost mătrăşit de la serviciul de spionaj tocmai din cauza aroganţelor repetate, dar şi datorită mai multor gafe făcute în timp. Trecem peste astea, că nu le mai repetăm. Nu ne iese însă din cap modul pueril în care a ales să iasă din scenă. Cică prezidentul Jo Hanis i-ar fi cerut de nu mai puţin de trei ori demisia, în ultimele trei luni.
  Cum o ieşire din scenă negociată politic în zona leberală nu a mai fost posibilă, din cauza pretenţiunilor exagerate ale ieşeanului (premier sau ceva de genul), Răzvănel a ales calea puerilă de a se răzbuna. Adicătelea, cică pentru a-l umili pe Jo Hanis, şi-a anunţat demisia alaltăieri dimineaţă la catedra de istorie, unde predă, de parcă acei colegi l-au numit în funcţia de şef de şpioni, şi abia la prânz a trimis-o, prin poşta specială, la Cotroceni, unde nu mai zicem că de bun simţ ar fi fost să se ducă personal, căci Jo Hanis a înfruntat tăt partidoiul când l-a numit în funcţie. Mdeah, când vă spuneam noi că personagiul pare dubios fie şi pentru că, din multitudinea de oameni de calitate din târg, el a ales să susţină la Iaşi un fost prifect stripăr şi dependent, atuncea nu ne-aţi crezut şi aţi zis că suntem prea răi cu el. Iote-l acuma, cum a făcut iară Iaşul de râs. Iar pe el, de cacao… Aşa că faceţi borş de-acuma cu Răzvănel! Şi nu uitaţi să puneţi şi ceva leuştean.
  Împăcare istorică la partidoiul ieşean, cu Măricel arbitru de margine
  Una scurtă dar vioaie şi despre ce se mai întâmplă pe la partidoiul ieşean, stimaţi telexpectatori. Iar dacă aţi cumpărat deja seminţe şi berici pentru meciurile dintre taberele din interiorul filialei locale, cu părere de rău vă spunem că ar cam trebui să le beţi pe uscat, adicătelea fără circul aferent. Asta pentru că, din câte auzim, taberele Chir Nica şi Castanciu ar fi făcut pace, cu Măricel de la cejău arbitru şi garant. Mai egzact, cică înainte de ultimele alegeri pentru beroul de conducere al filialei, de acum două săptămâni, Castanciu ar fi promis linişte şi multe batiste pe ţambal dacă i se promite post eligibil de dipotat. Ceea ce, împins cică de la spate şi de Drac Nea, Chir Nica a şi făcut. Totul, evident, spre bucuria lui Măricel, care scapă astfel de un ghimpe în coaste în cejău, unde Castanciu făcea tot mai mult gât. Punerea pe listele de dipotaţi a lui Castanciu ar fi căzut însă cam greu la lingurică dipotatului Sorinel Puştiu, care se vede astfel împins un loc mai în jos, spre zona periculoasă şi neeligibilă. Dar despre drama asta, dimpreună cu cea a amantelor aferente, haideţi că vorbim într-un episod următor. Nu de alta, dar sunt multe de spus, care de care mai fierbinţi.
  PS: Un zvon interesant dinspre Bucale: cică de după gratii Varanul Felix ar negocia în aceste zile vânzarea Latrinei 3, post aflat în mare mocirlă financiară odată cu condamnarea lui. Nu, nu Ghiţă de la concurenţă ar fi cel interesat, ci, zice-se, un trust grecesc. Hmmm, o fi tot cu ruşii, sau întoarcem armele?

  Apreciat de 1 persoană

  • Extremistul fără charismă dă replici?! E o nebunie cu „lista lui Soros”, de cîte ori sunt alegeri reapare, nu neapărat mereu în aceeași componență. Chestia asta reflectă în secolul XXI batalia din secolul XIX, ba chiar și XX, dintre bonjuriști și tombatere… Cred că o să scriu cîndva ceva… Despre vînzarea A 3 către niște greci, am ma auzit nu mai știu unde… Poate am citit în Catavencii, ca alte ziare nu citesc, iar la TV nu ma uit de acuși cinci ani…

   Apreciază

 4. Angelica Butnarasu zice:

  Inteligenta D-na Pippidi a descoperit acum lehamitea, caci Batrinul Bucatar din vechea scoala ruseasca „La alegeri”, cel mai lung serial romanesc, are aceleasi ingrediente: sare, zahar, apoi bromura si can-canuri, strategii batrine…urmeaza umorul in- voluntar” Fantezii electorale sare, zahar si piper, cu Dragnea si Viorel, coproductie internationala, Oscarul e pe vine…

  Apreciat de 1 persoană

 5. Dana (Mara) zice:

  Daca tot a venit vorba de cazul Rosia Montana tot respectul meu pentru efortul lui Mihai Gotiu, a celor de la Vox Publica si Romania Curata care au fost singurii care s-au batut pentru a zadarnicii exploatarea cu cianura. Desi nu stiu daca actionarii chiar isi doreau exploatarea in final sau cum s-a vazut numai specularea la bursa si in final la modul parsiv solicitarea unor uriase despagubiri de la statul roman care „nu si-a onorat contractul’. Cazul este in faza de judecata la o instanta internationala de arbitraj unde nu sintem deloc pe miini bune. Dimpotriva. Este util sa vedem cite ceva din culisele acestor instante de arbitraj intr-un articol din CriticAtac din luna august. De fapt tot sistemul este corupt, pina si aparatorii sint lupi imbracati in haine de oaie. In marea mea naivitate inca mai sper in oameni onesti gen Bogdan Aurescu care ar putea cistiga acest proces cu miza mare, o miza care a cocotat politicieni romani „cozi de topor” la putere pentru ca actionarii sa poata stoarce cit mai multi bani din acest tun financiar.
  http://www.criticatac.ro/29103/inevitabilul-s-a-produs-gabriel-resources-duce-romania-la-curtea-de-arbitraj-internationala/

  Apreciază

  • mihaela grancea zice:

   Am scris ani de zile reportaje, pamflete, m-am expus, am fost „hipster”….dar, m-a apucat scepticismul. Ei, pradatorii, indiferent cat de „titrati” sunt, dau dovada de tenacitate, merg inainte. Poate am imbatranit. E bine ca cei tineri sa nu faca niciun compromis, Trebuie haituiti. Raptorii….

   Apreciat de 1 persoană

 6. Dana (Mara) zice:

  Daca tot a venit vorba de cazul Rosia Montana tot respectul meu pentru efortul lui Mihai Gotiu, a celor de la Vox Publica si Romania Curata care au fost singurii care s-au batut pentru a zadarnicii exploatarea cu cianura. Desi nu stiu daca actionarii chiar isi doreau exploatarea in final sau cum s-a vazut numai specularea la bursa si in final la modul parsiv solicitarea unor uriase despagubiri de la statul roman care „nu si-a onorat contractul’. Cazul este in faza de judecata la o instanta internationala de arbitraj unde nu sintem deloc pe miini bune. Dimpotriva. Este util sa vedem cite ceva din culisele acestor instante de arbitraj intr-un articol din CriticAtac din luna august. De fapt tot sistemul este corupt, pina si aparatorii sint lupi imbracati in haine de oaie. In marea mea naivitate inca mai sper in oameni onesti gen Bogdan Aurescu care ar putea cistiga acest proces cu miza mare, o miza care a cocotat politicieni romani „cozi de topor” la putere pentru ca actionarii sa poata stoarce cit mai multi bani din acest tun financiar.

  Apreciat de 1 persoană

 7. d.p. zice:

  am postat textul tau pe FB, dar nu s-a mai asezat la fel ca pina acum,
  cu titlul intreg (la vedere) si am pus la comments linkul de pe Romania curata…

  Apreciat de 1 persoană

 8. mihaela grancea zice:

  Este cel mai potrivit cuvant pentru o astfel de tipologie.

  Apreciat de 1 persoană

 9. Ce înseamnă „hipstereşti”?

  Apreciază

 10. Dana (Mara) zice:

  Pai hipsteri au fost numiti cei care au iesit masiv la protestele Rosia Montana si impotriva gazelor de sist sau lucrarilor criminale de distrugere a riurilor de munte prin istalarea de „centrale ecologice”, a sacrificarii parcurilor pentru interese imobiliare, a taierii abuzive a teilor la Iasi si altele, in Bucuresti, la Cluj si Iasi. Pentru ca faceau zgomot cu peturi de plastic au fost facuti ipocriti, hipsateri – ca de fapt acesta este un simbol al poluarii mediului si desi beneficiaza de toate „beneficiiale tehnologiilor moderne” o fac la modul ipocrit pe aparatorii mediului. Cumva trebuia maculata aceasta mina de oameni frumosi si tineri care in general nu voteaza dar care au principii sanatoase si poate ca in felul lor chiar le pasa, instinctul si bunul simt le spune sa reactioneze cind ceva depaseste orice limita de nesimtire., Iar in ast timp presedintele Basescu si M R Ungureanu & Co cica nu erau ipocriti cind faceau lobby in draci pentru „implementarea” acestor „proiecte benefice” pentru tarisoara sustinuti din greu de oficinele la acea data bine sponsorizate de cei interesati – Evenimentul Zilei, B1, Rev.22 etc.etc. daca nu si ambasadori de prim rang.

  Apreciat de 1 persoană

Comentariile sunt închise.