O revistă dedicată lui Gellu Naum


Revista internațională Hyperion: On the Future of Aestetics (New York, Londra, Paris) a dedicat numărul Gellu Naum: Centenary Issue (Volumul IX, nr. 2, Autumn 2015) împlinirii a o sută de ani de la nașterea marelui poet. Numărul mi se pare excepțional și din acest motiv îl postez, chiar și cu aproape un an întîrziere. Guest editor este Valery Oișteanu. Pe lîngă exegezele aparținînd unor interpreți români și străini, revista cuprinde și o amplă selecție din opera lui Gellu Naum, tradusă în engleză. Mulțumesc Doamnei Zoe Petre pentru trimiterea linkului.

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la O revistă dedicată lui Gellu Naum

 1. Excelent!

  Sebastian (Sebi) Reichmann (care chiar stătea în gazdă la familia Naum, în apartamentul de pe strada Galați, din București) și mai apoi eu am fost copiii adoptivi ai lui Gellu. Pe mine m-a luat de mână, m-a dus în biroul prietenului său de tinerețe, Virgil Teodorescu, (pe atunci Redactor-Șef la Luceafărul) și i-a spus cam așa – spre groaza martorei Geta Horodincă – „Virgile, acesta este prietenul meu Dorin Tudoran, un poet excepțional. Publici toți idioții – și nu mă mir – iar de poeți adevărați te ferești. Îl publici imediat!”

  Eu am înghețat. Am luat-o pe jos – așa cum și veniserăm – înapoi spre strada Galați. Pe la Piața Roamană, văzând că am amuțit cu totul, domnul Gellu îmi spune „Hai, gata, zi și tu ceva. Cu Virgil dacă nu vorbesc așa, se face că nu aude… N-o să crezi dacă-ți spun că în tinerețe era un băiat nemaipoment. L-a tâmpit politica, slugărnicia. Acum parcă e făcut tot din frică. Tremură de dimineața până seara.”

  Dar, dincolo și mai presus de anecdotică, Gellu Naum e un autor de mare, mare lux! Iar pe vechiul său prieten de tinerețe, Virgil Teodorescu, încă îl iubea, așa, bărbătește cum numai Gellu putea să-ți spună și ce-i place la tine, la scrisul tău, și ce-i displace.

  Apreciat de 1 persoană

  • Mulțumesc pentru comentariu, frate Dorin. Mă bucur să aflu toate detaliile astea. Cum GN este unul din poeții care îmi plac enorm, am fost tare bucuros cînd am primit revista, fie și cu întîrziere de un an. În 2008, una din ultimele mele emisiuni de TV a fost cu Sebastian Reichmann, căruia tocmai îi apăruse un volum la Polirom/ Cartea Românească și venise la Iași… A fost o discuție dintre cele mai interesante și plăcute. L-am evocat și pe GN, nu cred că întîmplările povestite de tine, nu le-aș fi uitat. Merci encore, ca să folosim limba de adopție a lui SR!

   Apreciază

 2. Ion Fercu zice:

  Chiar si comentariile de aici sunt istorie literara… Multumiri.

  Apreciat de 1 persoană

Comentariile sunt închise.