Un grup de rockeri seniori…


…azi, 26 aprilie 2016, la despărțirea de Virgil „Hendrix” Butnărașu. Cred că aș fi comis un oximoron dacă aș fi scris rockeri bătrîni. De la stînga: Emil Butnărașu, chitarist, fratele lui Virgil), LA (promotor și vag critic muzical), Dan Olaru (chitarist, tocmai renaște cu grupul „Vortex” de hard rock, pe 20 mai la 20, concert la Ateneul Tătărași), Emil Răducanu (chitarist, critic și istoric al rock-ului), Gheorghe „Ghiocel” Costăchescu (DJ, promotor). Lipsesc din poză chitariștii Cristi Gîrlea și Paul Babici, care rătăceau printre mormintele altor plecați dintre noi. Scuze pentru lapsusul privind ultimele două nume, poate mă ajută colegii.

 

DSC02518

 

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

34 de răspunsuri la Un grup de rockeri seniori…

 1. eduardantoniu zice:

  Emil Raducanu canta la chitara?

  Cred ca cel cu shapca e un (fost?) vecin de’al lor din Codrescu, are 54-55 ani si il cheama Viorel Radu. Posibil ca cel cu geaca maro-deschis, de piele, sa fie tot din vecini, blocul alb verde paralel cu strada Oastei, facut prin 1968 (proprietate personala!), sa fie medic si sa il cheme Dan Drugociu, circa 58-59 ani.

  Sigur am jucat fotbal la „Garabet” cu cel putzin unul dintre fratii Butnarashu. Eram intr’a IV-a in ’71, abia deschideam ochii in prog rock si dupa jucat i’am auzit pe doi incingandu’se la o discutie de muzica, spunand „Taia este idolul meu” – „Si al meu”. Si unul dintre ei a folosit expresia „muzica progresista” (deci nu progresiva).

  Niciodata n’am stiut cine era „Taia” (nu am auzit/inteles bine atunci) dar cel cu exprimarea aceea era sigur unul dintre fratii Butnarashu.

  Apreciat de 1 persoană

 2. Emil Butnarasu zice:

  O întâlnire peste ani prilejuită de plecarea lui Virgil. Cei doi seniori din dreapta fotografiei sunt Dan Dobrescu şi Gicu Bistriceanu.

  Apreciat de 1 persoană

  • Liviu Antonesei zice:

   Da, cu unii nu ma vazusem de multi ani, pe tine te-am zarit de vreo doua ori pe strada de la mare distanta… I-a fost dat lui Virgil sa ne reuneasca… Multumesc pentru informatii. Cum am citit, cum mi-am adus aminte! Poate trebuia sa scriu ? A, asta nu!

   Apreciază

  • eduardantoniu zice:

   Mama ce a slabit Bistriceanu. Mai venea si el pe la fotbal cu scriitorii in spate la „Pedagogic” atunci in prima jumatate a anilor ’80

   Apreciat de 1 persoană

  • eduardantoniu zice:

   Iar pe dumneavoastra (Emil Butnarashu) v’am recunoscut pe la finele anilor ’80 in cantina Codrescu, la o serata muzicala Pittish (RIP si el). Fiind intre un zbor de dupa amiaza si un tren de noapte, s’a grabit putzin si a rebotezat un fost toboshar de la Jethro Tull: i’a zis Bartholomew (in loc de Barriemore) Barlow. I’ati atras atentia discret dar nu a acceptat nici in felul acesta, s’a scuzat, s’a justificat, toti putem gresi.

   Sa odihneasca in pace Virgil.

   Apreciat de 1 persoană

 3. Emil Butnarasu zice:

  Florian Pittis ramane un mare actor si promotor al muzicii bune. Mi-a fost drag si imi este !

  Apreciat de 2 persoane

 4. d.p. zice:

  urez succes grupului VORTEX si lui Dan Olaru si sper sa fiu in sala pe 20 mai !

  Apreciat de 1 persoană

 5. eduardantoniu zice:

  Liviule, cu permisiunea ta, indraznesc sa intreb tot aici. Nu pentru ca n’as putea intreba pe pagina FB a profesorului Butnarashu. Dumnealui, generos, posteaza numai public, tot asa ca si mine, sa poata comenta, daca au ce si aceia care nu ne includ in lista lor de prieteni FB.

  Deci intreb aici pur si simplu fiindca in poza de mai sus sunt incluse 2/3 din contextul intrebarii.

  Asadar, acum cateva luni, profesorul Butnarashu dedica, intr’un posting public pe FB, King Crimson „Epitaph” unui grup de prieteni ai dumnealui, care nu mai sunt. Enumerarea lor incepea cu Bogdan Lesnea.

  Prin toamna ’77 – primavara ’78, Bogdan Lesnea, impreuna cu Emil Raducanu si „Ghiocel” Costachescu (ambii deci mai sus in poza), au prezentat, intr’o sala din Casa tineretului, Manfred Mann’s Earthband „Nightingales & Bombers” si King Crimson „Starless & Bible Black”. L’am remarcat atunci pe Bogdan cu o chestie curajoasa. A facut mishto de Radio Bucuresti de atunci.

  Am mai stiut despre el ulterior doar ca ar fi primit un pasaport maro pentru Argentina, in caz ca e adevarat asa ceva.

  Intrebarea mea, asadar, e, daca stie cineva, in ce imprejurari „a plecat” (deci dintre noi) Bogdan Lesnea?

  Multzam, scuze.

  P.S. https://en.wikipedia.org/wiki/Under_Milk_Wood#Quotations

  Apreciat de 1 persoană

  • Liviu Antonesei zice:

   Bogdan a plecat dintre noi acum aproximativ 10 ani. Ca si Virgil, din pacate si altii, avea o inclinatie catre anumite produse lichide. Cred ca povestea cu pasaportul este un mit urbna, ca sa spun asa…

   Apreciază

   • eduardantoniu zice:

    Ciudat. Si tata, fie iertat, tot aproape acum 10 ani deja si se pare ca tot in circumstantze (de)favorizante similare. Sora mea „mai mica” i’a cerut macar atunci sa se opreasca si tot n’a putut. La aproape 83 ani ai lui atunci, probabil nu mai putea fi nici profesor emerit, nici consultant, nici onorific etc. Bashca criza identitara, de care cred ca ti’am mai zis candva, din ramura lui de clan de la mine, cu consecintze ca alcoolism si chiar si violentza conjugala. Macar io, generatia urmatoare, am scapat. Mi’am invatat lectia dupa proba de mate la bac, la numai 19 ani atunci, in vara ’79. Probabil singura greseala nerepetata in viata, asa cum a fost pana acum.

    Da, se pare ca unii, indiferent de varste si preocupari, atunci cand le iei rostul, ori cand nu isi mai gasesc locul in lumea de azi, cand nu mai sunt ce au fost, ce s’au stiut a fi, se autodistrug atunci.

    Pacat.

    Apreciat de 1 persoană

   • Liviu Antonesei zice:

    Ei, tatal tau era la o virsta la care era pacat sa mai faca schimbari esentiale… RIP!

    Apreciază

 6. d.p. zice:

  Liviu, cred ca ai vrut sa scrii „pleonasm”, nu „oximoron”.

  Apreciat de 1 persoană

 7. d.p. zice:

  a, daca prin „rocker” intelegi tinar, e oximoron…

  Apreciat de 1 persoană

 8. Emil Răducanu zice:

  Iată cum un eveniment trist, dar previzibil, ne adună laolaltă după atâția ani în care întâlnirile noastre au fost sporadice, mai ales după 1989, când fiecare a încercat să se repoziționeze din mers într-o lume nouă și necunoscută. Te salut Edi, îți pierdusem urma ! Virgil a fost cu adevărat o figură aparte în Iași, care nu ducea pe atunci lipsă de personaje interesante. Un lup singuratic, cu un puternic simț al independenței, care apărea și dispărea după un program numai de el știut, dar un prieten pe care se putea conta. E o istorie lungă în spatele anilor care au trecut din 1969-70, când mi-a atras atenția ca basist nonconformist în grupul Experimental, în care fratele său Emil era solist vocal, estompată încetul cu încetul după ce viața ne-a purtat pe fiecare pe drumuri diferite, care ne-au îndepărtat de scena muzicală locală, tot mai rarefiată după 1972. E o poveste lungă care ar putea fi evocată și completată de fiecare din cei ce apar în fotografia de grup, deși nu știu câți dintre cei tineri ar mai fi interesați de ceea ce a fost. Suntem din ce în ce mai puțini: înainte de Virgil s-au dus pentru totdeauna Radu Ruscior, Bogdan Lesnea, Vasile Popa, sigur și alții despre care nu mai știu nimic de mulți ani, dar care au avut importanța lor, momentul lor de strălucire în undergroundul ieșean de acum câteva decenii. Să ne amintim de ei cu duioșie, fiindcă o parte din viața lor a fost și viața noastră.

  Apreciat de 1 persoană

  • Liviu Antonesei zice:

   Multumesc, Emil, pentru calda evocare. Ar mai fi, dintre disparuti, Adam Amarandei, Costel Ulinici, Valeriu Pavel si cine mai stie cine…

   Apreciază

  • eduardantoniu zice:

   „ne adună laolaltă după atâția ani în care întâlnirile noastre au fost sporadice, mai ales după 1989, când fiecare a încercat să se repoziționeze din mers într-o lume nouă și necunoscută” – asa e, Emile. Am incercat sa aflu de tine cu orisice ocazie. Am plecat in Canada marti 8 feb ’94 si de acolo in Irlanda luni 16 dec. ’13.

   „basist nonconformist” – Doamne, ce’as fi vrut sa vad asta. Cred ca asta fac si io in aer, pana am iar instrument (macar de l’as invatza).

   Cine poate spune ceva si de Radu Ruscior?

   Apreciat de 1 persoană

 9. Daniel Panțiru zice:

  Sunt un fost elev din raducaneni a lui domnul Virgil, Dan mă numesc și îmi amintesc cu drag de el ;alergam cu el pîna la Cozia prin pădure și învățam sotokan împreună ;lua vin negru căpșunica de la bunicul meu.. Imi pare rău… Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească 0752064072

  Apreciat de 1 persoană

 10. Dan Olaru zice:

  Virgil a „ars” neinteles de multi. Singurul care il intelegea intru totul a fost fratele lui, Emil. Si pacat ca plecatul dintre noi prieten si mare razvratit, Virgil, nu l-a inteles la fel pe Emil. In final s-a vazut ca sangele apa nu se face. Adio Virgil, salut Emil!!

  Apreciat de 1 persoană

 11. Daniel Panțiru zice:

  Cîți ani avea d.prof Butnărașu? Mulțumesc

  Apreciat de 1 persoană

Comentariile sunt închise.