RIP Virgil „Hendrix” Butnărașu…


Mîine, 26 aprilie, la ora 11, la Cimitirul Eternitate, ne vom despărți de Virgil „Hendrix” Butnărașu, unul dintre cei mai buni chitariști pe care i-am avut la Iași, dar și vocalist de excepție. Supranumele nu i-a fost atribuit în mod arbitrar, ci pentru că, deși asculta tot ce avea mai bun rock-ul și blues-ul, în toată cariera sa muzicală a cîntat aproape numai Hendrix. Și a cîntat atît de bine încît și lui Jimi i-ar fi plăcut. În fraza introductivă, voiam să scriu că ne vom despărți de „robul lui Dumnezeu” VHB, dar mi-am dat seama ce absurd ar suna calificatul cu pricina în legătură cu Virgil. Puțini oameni la fel de liberi am cunoscut în această viață și, cum văd, cei mai mulți au început să plece înainte de vreme. De dimineață, mă năpădesc amintirile legate de Virgil. Mai întîi desigur faptul că vreo cinci-șase ani – ultimii de liceu și primii de facultate – am ascultat Hendrix cîntat de el la discotecile studențești din Pușkin, Iustin, 30 Decembrie sau Codrescu, mai în toate sîmbetele și/ sau dumincile din timpul anului universitar. Din păcate, dacă nu a înregistrat cineva cu vreun magnetofon/ castetofon, nu avem probe ale calității muzicii lui. Ce cînta el și cum cînta nu putea trece nici pe radio, nici pe micile ecrane. Mai ales după iulie 1971… Nu interpreta Hendrix păstrînd vreo distanță, nu pastișa, nu imita, pur și simplu trăia un incredibil proces de identificare, atît de puternic că te mirai că e alb!  Sfîrșitul facultății și, mai ales, naveta ca profesor de engleza la Răducăneni, i-au făcut un rău imens. Muzicianul a dispărut, lăsînd locul unuia din cei mai avizați melomani ai orașului. Îmi mai amintesc cum mi-a tras banda Hendrix direct de pe discurile sale și nu de pe banda matriță, cum proceda – și cum se proceda – îndeobște. În ultimii 10 – 12 ani, nu ne-am mai văzut, practic nu mai ieșea din casă decît pentru a-și cumpăra țigări și anumite lichide care dăunează și ele grav sănătății. Of, singurul banc căruia îi știu autorii, pentru că autorii am fost noi doi, într-o zi luminoasă de sfîrșit de vară… L-am comis în timp ce mîncam amîndoi un strugure. Nu știu care dintre noi a ajuns la formula finală, dar e foarte bun: „- Cînd e cancerul benefic?/ – Cînd atacă celula de partid”. A avut succes, drept dovadă că a revenit în cîteva luni la noi. L-am distribuit fără să spunem cuiva că e producția noastră! Dumenzeu să te odihnească, Virgil! Salutări lui Jimi și din partea mea. Cîndva, undeva, o să-mi cînți din nou… Mulțumesc Angelica Butnărașu pentru fotografii. Cum nu am muzică cu Virgil, voi pune o piesă-două cu Hendrix.

2016-04-25 15.31.34

 

2016-04-25 15.32.37

 

2016-04-25 15.33.11

Acest articol a fost publicat în Foaie pentru minte, inimă şi literatură. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

24 de răspunsuri la RIP Virgil „Hendrix” Butnărașu…

 1. d.p. zice:

  PARCA IL STIU DIN VEDERE !
  Ce tinar frumos, la fel cu, probabil, tinerii din Anglia, USA, Germania, Franta din anii 70 !
  Vezi, parca, aici, in Est, moartea are „virtuti” in plus, un plus de absurd, un plus de minus. Imi vine sa pling.

  Apreciat de 1 persoană

 2. mihaidg zice:

  Si eu mi-l amintesc doar din vedere, dar e o amintire placuta. A plecat prea repede, ca atitia altii. Tu Liviule ar trebui sa-ti stringi amintirile si insemnarile intr-o carte, nu-s multi care o pot face ca tine.

  Apreciat de 2 persoane

  • Liviu Antonesei zice:

   Nu stiu de ce o fi lumea asa de grabita, pamintul asta, cu toate ale lui, e totusi simpatic. Da, cred ca am inmagazinat ceva in memoria asta. Ar trebui s-o fac pina incepe fireasca uitare…

   Apreciază

 3. eduardantoniu zice:

  Doamne fereste, se impute traba rau de tot. L’am stiut din vedere pe omul acesta, posibil sa fi jucat si fotbal cu el.

  Vad ca Emil Butnarashu inca mai e. Te rog aminteste’mi legatura dintre ei, daca era vreuna.

  RIP.

  Apreciat de 1 persoană

 4. Emil Butnarasu zice:

  Multumesc Liviu pentru cele scrise despre Virgil !

  Apreciat de 1 persoană

 5. catalin cozma zice:

  Am fost foarte apropiati in perioada de 1an si ceva cat a fost profesor la Falticeni…A fost un privilegiu sa pot sa -l ascult cantand zile si nopti intregi.Era vulcanic, plin de verva .Ultima oara am vorbit la telefon cu el acu cateva luni,am avut o conversatie plina de nostalgii..Vreau sa mi l amintesc asa cum era in tinerete..Dumnezeu sa l odihneasca!

  Apreciat de 1 persoană

 6. d.p. zice:

  Domnule Emil Butnarasu,
  Condoleante pentru fratele dvs., Virgil !

  dorin popa

  Apreciat de 1 persoană

 7. d.p. zice:

  Liviu, daca ai vreo poza si cu Emil Butnarasu, te rog sa o postezi,
  cred ca il stiu si pe dumnealui !

  Apreciat de 1 persoană

 8. d.p. zice:

  Multumesc foarte mult, da, il stiu pe Dl. Emil Butnarasu, dar pe Virgil il stiam mai bine, cel putin, in tinerete !
  Parca il stiam dintotdeauna…

  Apreciat de 1 persoană

 9. Dumnezeu sa-l odihneasca… L-am cunoscut destul de putin, prin intermediul lui Mihai Vasilescu, in perioada ’75 – ’80, cand eram student la conservator…// Imi pare rau ca a plecat asa de repede !…

  Apreciat de 1 persoană

 10. Dan Podoleanu zice:

  Dragul meu Gigi,
  (dragii mei Andrei, Angelica și Emil, tuturor acelor care l-au condus pe ultimul drum terestru)

  („-Dane, dormi ?
  -Zi-i Virgil…
  -Din care galaxie ne-am întors noi azi dimineață ?
  -Hmmm…, lasă-mă să dorm.
  -De mîine dăm portretul jos și-n locul lui î-l punem pe Hristos”)

  Mă tot frămînt în zilele și nopțile care-au trecut dacă să-ți scriu și să-ți vorbesc ori nu astfel, aici, despre -mai ales acum cînd poate nu mai mă auzi- sfîrșitul acestei atît de puțin lungă și unică prietenie frățească născută mai bine de 40 de ani în urmă. Fiindcă nu am scris nimic online cînd a plecat anul trecut Liviu, fratele meu de sînge, însă pe el l-am însoțit către sfîrșit, pe tine nu, iar tu ești fratele meu de suflet. Nu pot să nu-ți fiu recunoscător, frate Virgil, pentru tot ce din tine ai transferat în mine și-i mai viu acum, pentru tot ce mi-ai dăruit și lăsat din tine în mine, pentru toate amintirile noastre, pentru tot ce am aflat de la tine și cu tine, pentru blues-urile dedicate mie, pentru gîndul tău de prietenie pură, onestă, adevărată, de neuitat. Îți sînt datornic în și cu viață și seamă mi-e cîtă greutate să-ți spun asta pe hîrtie fără să nu fiu îndurerat, fără să nu lăcrimez… Nu știu încă dacă deja sufăr că nu te voi mai găsi în Iași, chiar bolnav ori slăbit, ca în ultimele dăți cînd, venit în țară, treceam -vai!- pe fugite pe la tine să te văd și îmi va lipsi amarnic emoția ta atît de sinceră de a mă revedea, chiar și așa pe fugitelea, o dată pe an. O să-mi fie și mai dor de tine și voi trece și mai singur peste străzile pe care le-am străbătut împreună de infinite ori. Drum ușor, Ginel ! Să fie așa cum ai crezut tu, să te reîntîlnești acolo din nou cu Jimi și cu toți acei cărora ai împărtășit viață ! Să trageți niște cîntări de să v-auzim în visele noastre ! Căci voi sînteți din ce în ce mai mulți vii acolo, iar noi, aici, împuținați cu zile.
  Al tău, dintotdeauna,
  Dan Podoleanu.

  Apreciat de 1 persoană

  • Liviu Antonesei zice:

   Multumesc frumos pentru această mărturie în care Virgil se vede aşa cum era el, cum îl ştiam noi. Mulţumesc din nou…

   Apreciază

 11. Probabil d-l profesor se va intalni cu tata, care va compune cateva versuri, acompaniat fiind de acordurile celebrei chitari a D-lui Butnarasu. Drum bun teacher!

  Apreciat de 1 persoană

Comentariile sunt închise.