Unde sînt iernile de altădată?


Iarna 1954Iarna 54 2

Atașez aici un link către un documentar – text + fotografii – despre iarna anului 1954. Fiind năascut în aprilie 1953, prima  iarnă, despre care nu pot avea amintiri, dar despre care mi s-a povestit. De pildă, că mama și tata, care lucrau la un dispensar medical de lîngă Iași, au făcut un tunel prin zăpadă de la ușa casei noastre la dispensarul vecin pentru a se putea ocupa de cîteva lehuze aflate acolo. Sau că zăpada era cam cît casa noastră. Dar am amintiri directe de la o iarnă la fel de bogată în zăpezi, de pe sfîrșitul gimnaziului, probabil 1966-67, cînd din pricina înzăpezirii, s-a prelungit vacanța de iarnă, ce se sfîrșea, cu încă două săptămîni. Ni se aduceau pîine și apă minerală cu tancurile, înghețaseră țevile de apă, era viscol, dar și ger. Tot cu tancurile un grup de medici și asistente, între care și mama, a fost transportat într-un sat din apropierea Iașului să asiste o naștere dificilă. I-au dat și la ziar! Multumesc Mati Botezatu pentru link, mi-ai provocat și aduceri aminte…!

 

54 de poze din iarna lui ’54 la București care te-aruncă direct în nămeții de atunci

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

8 răspunsuri la Unde sînt iernile de altădată?

 1. vasilegogea zice:

  Iarna lui ’54 am trăit-o la Sighet (eram ceva mai mic decît tine!)! Apărat de o… lupoaică, un ciobănesc german adus de tata de la grăniceri, născut odată cu mine. La un an jumate, ea era deja… mare! O înhăma tata la săniuţă şi mă plimba cu lupoaica prin oraş!

  Îmi amintesc şi de nişte nămeţi uriaşi, posibil din una din iernile următoare, dar la Sighet toate iernile erau (şi mai sunt) grozave…

  Apreciat de 1 persoană

  • Liviu Antonesei zice:

   Nu, erai cu un an mai mare, deci poti avea amintiri directe… Deci, la Sighet, inca sint zapezile de altadata…

   Apreciază

 2. Eu tot la iernile copilăriei şi tinereţii dintr-un sat gândesc…

  Apreciat de 1 persoană

 3. InimaRea zice:

  Unde ne sint iernile grele? Intr-un viitor nu prea îndepărtat. Iernile copilăriei, insa, in bucuria curată a zăpezii din raiul vieții pe Pămînt.

  Apreciat de 1 persoană

 4. Lucia Alexandru zice:

  Anul acesta nici la Sighet nu a mai fost iarna.Mai mare a fost la Bucuresti,chiar daca pentru putin timp.Cele 4 anotimpuri parca au disparut intrun melange greu de suportat.

  Apreciat de 1 persoană

  • Liviu Antonesei zice:

   Da, s-a cam dus repartitia aproape egala a celor patru anotimpuri. Nu stiu daca e choar incalzire globala, dar o tendinta spre starile extreme exista…

   Apreciază

Comentariile sunt închise.