Cum am mai scris undeva, la puțină vreme după decembrie 1989, DS și-a distrus cele 5 – 6 manuscrise de poezie, declarînd că a venit vreme prozei și a publicisticii. A publicat trei romane și două cărți de povestiri, iar miile sale de articole așteaptă prin colecțiile ziarele și revistelor vremii. Și totuși ceva a rămas și în ce privește poezia! Prin 1982, după exemplele lunediste, care spărseseră cumva cenzura, prin Aer cu diamante și Cinci, publicate pe banii autorilor la Litera, împreună cu Dorin și Liviu Cangeopol, am propus și noi editurii cu pricina un volum colectiv. Se numea Saloanele nopții și fiecare autor avea secțiunea sa cu nume propriu. Dispuse alfabetic. Eu ocupam Primul salon, cu Îngerul nopții, LC Al doilea salon, numit Noapte păgînă, iar DS locuia Al treilea salon, botezat Azilul nopții. Dar nu a ținut. Fie că cenzura devenise mai vigilentă după cele două experiențe anterioare amintite, fi că poeziile noastre erau chiar mai colțuroase decît ale colegilor noștri, fie se „schimbase linia”, fie toate laolaltă. Măcar, la ultima întîlnire cu Passionaria Stoicescu, redactora editurii, am reușit să smulgem manuscrisul, cu tot cu observațiile în creion făcute pe paginile sale. Am în față manuscrisul cu foile sale îngălbenite de vreme și cu hîrtia devenită relativ friabilă pe margini. Sînt aici 36 de poeme de DS în forma pregătită de autor pentru tipărire. Dar în caietele/jurnalele sale, cel puțin în cele dintre 1982, deci după acestea din manuscris, și pînă în 1989, sînt alte poeme, care pot reîntregi opera poetică a dispărutului meu prieten. Mai ales că, în cîteva locuri, autorul dă cuprinsul unora din volume. Acest lucra va trebui făcut și voi discuta asta cu familia. Acest lucru trebuie făcut, chiar dacă trece peste decizia sa impetuoasă de la începutul post-revoluției. Și mai există dactilogramele a cel puțin trei romane: Kerosen, Bulevardele electrice și Puzzle sau pînă la capăt. Acum vreun an, îmi spusese că lucra la cel dintîi, așa că ar putea exista o versiune nouă față de cea din anii 80, pe care o știu eu. Dacă adaug și caietele/jurnalele, a lăsat multe în urmă acest drag prieten, atît de risipitor în aparență…
Crize 1
o tristă zăpadă, săracă
dimineață mahmură, înguste
biete iluzii odată, odată…
nici ura măcar, doar dezastrul
nici dezastrul măcar
doar dezgustul…
Oh, My Lord…
Erau ei, ei care își lăsau amprenta
plămînilor pe fețele de masă
extatici, cu pleoapele fardate, stridente
mari viziuni nu, ei nu știau, exersau
tragismul colectiv, corectiv…
Uluitor chipul desprerării zdrențuit
ai spus, însă lor, lor nu le e frică
nu le e frică nu le e frică nu le
(și acum vîntul mai împrăștie pe străzi
mireasma solitudinii sinucigașe)
fratern, mă aplec și le mîngîi
suava lor inconsistență. Slăviți!
Buletin de știri, ora zero și cîteva minute
Ca orice discurs
imperfecțiunea mai mult și oricînd
navigînd prin recea
întunecoasa
viață sordidă
de la maimuță la pește și vultur
duhnim a experiențe fundamentale!
Ce am de spus
e-atît de clar
e-atît de clar ce vor încît
și morții
curînd
or să se teamă
Poker mecanic
Eu care mă revolt
de fiecare dată cînd arunc
o monedă și astfel
plătesc liniștea
păcatele mila
orgoliul de fapt
în pălăriile cerșetorilor
un fel de rege și frate al lor
sclavul, spun eu.
Plătesc doar chiria
acestui trup pe care
de la o vreme
îl locuiesc clandestin.
Pai, deh – cum sa se fi publicat asa versuri, pe-atunci? Poezie ascuțita de te tăiat in ea.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Acum, tot e bine ca am reusit smulgem manuscrisul. Si cred ca mai sint sute de poeme in caiete… Cum vezi, e un poet exceptional.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Ultimul , Poker mecanic …. este superb ! Cand ajung la Iasi , pe 23 dec ,promit sa -i cumpar toate cartile …sper sa mai gasec ceva prin librarii. Am una ,primita in dar de la el cu autograf , de pe vremea cand l-am cunoscut si chiar am fost prieteni ,oarecum . Erau anii de inceput ai Monitorului de Iasi …. un jurnal generos cu spatiu pentru poeti si scriitori , cu oameni tineri si entuziasti …cu presa ,relativ , sincera si cu Dorin SPINEANU tanar si …nelinistit , cu FAN-FAN -rechinul puscariilor Doamne cum s-au dus anii ! L-au luat cu ei si pe poetul si scriitorul Dorin SPINEANU ducandu-l alaturi de prietenii lui din tinerete ,intr-o lume mai buna , poate ! Adio ,domnule SPINEANU !
ApreciazăApreciază
Cred ca Orasul de linga abator mai este in librarii. Cele doua de la Polirom, ar mai putea fi gasite la editura. Ei mai pastreaza un mic depozit din fiecare titlu…
ApreciazăApreciază